Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dopady minimální mzdy na chudé

Mezi širokou veřejností je minimální mzda chápána jako nástroj k potírání chudoby a zvyšování sociální rovnosti. Na příkladu Spojených států amerických bych rád ukázal, že pravda je přesně opačná: minimální mzda chudým lidem škodí.

obrázek k článku

Dějiny 4.7. - Vzdělaný extrémista Juan de Mariana

Juan de Mariana byl jednou z nejvíce fascinujících osobností dějin politického a ekonomického myšlení. Poctivý, kurážný a nebojácný Mariana byl ve vroucích vodách po téměř celý svůj dlouhý život, dokonce i pro své ekonomické spisy.

obrázek k článku

Papírové peníze = despotismus

Koncentrace na ekonomiku a efektivnost může zastírat skutečnost, že měnový monopol je úzce spojen s porušováním tradičních občanských svobod.

obrázek k článku

Tvrdohlaví libertariáni bez pokory

O libertariánech se často říká, že jsou namyšlení a myslí si, že ví všechno nejlépe. Zkrátka, že jim chybí pokora. Je takový názor obhajitelný?

obrázek k článku

Recenze: Globalizace

Taiwan se během jedné generace změnil z dílny na levná trička na zemi, které mají její asijští sousedé co závidět – zemi s vysokým životním standardem, moderními technologiemi a populární destinaci pro studenty z celého světa.

obrázek k článku

For a New Liberty: Vláda jako podnikatel

Je-li tradiční motto soukromých společností „náš zákazník, náš pán“, pak je nevyslovenou maximou vládní správy „náš zákazník je vždy vinen“.

obrázek k článku

Dobrovolné nemocnice, lékařská péče a stát ve viktoriánské Velké Británii (4/6)

Pokud však platí, že staří, neduživí nebo neléčitelní končili v nemocnicích veřejných chudobinců a separovaných nemocnicích těchto chudobinců, tak by se měla vzít do úvahy jiná soukromá charitativní aktivita - chudobince kombinované se starobinci (almshouse).

obrázek k článku

(c) oppa right style!

PSY absolutně odmítnul vynucovat své právo na duševní vlastnictví. Velmi moudře si všimnul, že šíření mu může pouze pomoci. A opravdu, odhaduje se, že za loňský rok si na iTunes, za koncertní lístky a reklamu vydělal 8,1 miliónů dolarů.

obrázek k článku

Dějiny 4.6 - Pozdní Salamanka

Škola Salamanky, která vznikla s Franciscem Vitoriem ve dvacátých letech 16. století, dosáhla svého konečného rozkvětu na konci šestnáctého století.

obrázek k článku

Buchanan, James Buchanan (1919-2013)

Dnes zemřel jeden z nejvýznamnějších ekonomů tohoto a minulého století. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii James Buchanan odešel ve věku 93 let. Buchanan o sobě tvrdil, že je klasickým liberálem a rakouským ekonomem.

obrázek k článku

Poznejme nepřítele: Anatomie Fedu 8

Nekonvenční zbraně hromadného tisku - QE3, QE4 aneb více benzínu na oheň.

obrázek k článku

Pár slov o amnestiích

Prezident zešílel; propustil na svobodu zločince a kriminální živly! Nebo ve skutečnosti zešílela naše justice a prezident se jen snaží minimalizovat škody?

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 4. Rakouská ekonomická škola

Memoáry Ludwiga von Misese.

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část VI.

A pokud jde o rakouské vysvětlení – jediné smysluplné vysvětlení – stagflace? Jak je možné, že v nedávných recesích šly ceny nahoru?

obrázek k článku

Dobrovolné nemocnice, lékařská péče a stát ve viktoriánské Velké Británii (3/6)

Venkovské nemocnice (cottage hospitals) vznikly kvůli tomu, že dobrovolné obecné nemocnice byly koncentrovány v městských oblastech, kam bylo nutné podstoupit delší cestu. Pacienty zde navštěvoval praktický lékař, jemuž to vylepšovalo prestiž a kariéru místního lékaře.

obrázek k článku

Mýtus šetření

Mnoho politiků a komentátorů, jako například Paul Krugman, tvrdí, že za evropskými problémy stojí šetření, tj. existují nedostatečné vládní výdaje.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed