Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Liberální nebajka

Kdysi dávno, v jedné velice vzdálené galaxii… byl stát. Ten se nenásilnou revolucí proměnil z tuhé totality v ne úplně nesvobodné místo; a pak se začal pomalými krůčky kousek po kousku salámovou metodou měnit zpět v totalitu, i když jinou.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XVI. - Metodologie

Byl temný věk sektářských válek. Nevěřící bojovali s věřícími a věřící s nevěřícími. Věřící osvobozovali svatá území od nevěřících a nevěřící osvobozovali svatá území od věřících. A tak pořád dokola.

obrázek k článku

Síťová neutralita

Cenzura na svém a za své je součástí svobody; je pochopitelně nekonečně špatně, když centrální autorita kohokoliv k cenzuře nutí, avšak chce-li někdo diskriminovat v rámci služby, kterou dobrovolně poskytuje, neměl by mu do toho nikdo zasahovat.

obrázek k článku

Biopaliva ani přikazovat, ani zakazovat!

Je hloupost zákonem přikazovat lidem biopaliva. Stejná hloupost je zákonem lidem biopaliva zakazovat.

obrázek k článku

Velký stát, silný stát

Pokud se nám nelíbí výstupy velkých silných států, odmítněme i menší státy, jelikož jejich výstupy jsou stejné, jen se to děje pomaleji, tak to není tak VIDĚT.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XV. - Ronald Coase

Svým přístupem se dostal na samotnou hranici ekonomie a práva, kde učinil zásadní objev: soukromá vyjednávání vedou k rovnovážnému výsledku prostřednictvím transakčních nákladů.

obrázek k článku

Život na vsi: luxus, na který vám přispívají druzí

Z leteckého pohledu je česká krajina s roztroušenými vesničkami malebná. Ta krása má ale taky svoji cenu.

obrázek k článku

Nečekaný úspěch a další plány

Děkuji všem, kdo podpořili projekt, o němž jsem tu před časem psal; podrobnosti naleznete zde: https://kniha.urza.cz/. Ačkoliv je crowdfundingová kampaň teprve v polovině, vybrali jsme 24,39XMR + 1,88BTC + 37,96LTC + 411212kč, což při současných kurzech znamená asi 850 tisíc korun.

obrázek k článku

Lidé draze platí za vadnou socialistickou politiku

EU "chrání" spotřebitele před "příliš levným" zbožím. Zákazníkům tak zbyde méně peněz, za které si mohli koupit ještě něco dalšího. Tím EU snižuje lidem jejich životní úroveň.

obrázek k článku

Co s politikou?

Po tom, co aktuální volby dopadly tak, jak dopadly, se rojí spousta otázek a úvah, které vyprovokovaly mou potřebu pokusit se propojit jednotlivé body do nějakého ucelenějšího obrazu.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XIV. - George Stigler

Ztělesňoval kombinaci teoretika a empirického analytika, který systematicky budoval mosty mezi teorií a fakty kdykoli viděl mezi teorií a realitou nesoulad. Prostřednictvím standardní ekonomické analýzy a nástrojů dokázal vysvětlit např. chování kartelů, regulátorů trhu nebo pořizování informací.

obrázek k článku

Když zrušíme stát, vznikne zase stát

Dalším z celé řady zajímavých argumentů, které mají dokázat, proč anarchokapitalismus nemůže fungovat, je tvrzení, že kdybychom zrušili stát, stejně by zase vznikl stát. Tak proč stát „rušit“?

obrázek k článku

Nevěříme politikům, ale svěřujeme jim své životy?

Takový nesmysl! Vždyť lidé jsou naprosto zkažení, a pokud bychom si pořídili autoritativně řízený stát, tak by se ti nejhorší a nejambicióznější z nich okamžitě chopili moci a pak těm ostatním udělali ze života peklo!

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XIII. - Velká deprese

Historie zná mnoho případů, kdy se ekonomická realita změnila v krizi nebo depresi. Ale pouze jedna jediná taková událost má čest se nazývat „Velkou“.

obrázek k článku

Evropská Unie není k ničemu potřebná

Veškeré zásluhy, které se EU mylně přisuzují jsou pouhou iluzí. Tento nadnárodní celek jen opakuje chyby jednotlivých států ve velkém. Snaží se prodanit k prosperitě.

obrázek k článku

První česká kniha o anarchokapitalismu

Podpořte a získejte první původní českou knihu o anarchokapitalismu!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed