Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Uber ako lakmusový papierik

Samotná existencia regulácie v legislatíve ešte automaticky neznamená jej ekonomickú alebo spoločenskú opodstatnenosť, či dokonca prospešnosť. Opak je v niektorých prípadoch pravdou.

obrázek k článku

Obrana lidskosti

Státismus a korporátně-státistický fašismus dnešní doby jde přímo proti základním lidským vlastnostem. Pokud člověka od jiných zvířat odlišuje představivost, kreativita, empatie a radost z používání vlastní hlavy, potom existence státu se z něj snaží utvořit poslušné zvíře nižšího řádu.

obrázek k článku

Anarchokapitalismus, první díl za koncem: Drogy

Anarchokapitalismus. Myšlenkový směr, jehož příznivci jsou majoritou považováni za idealisty a snílky, jindy za fanatiky, další jim vyčítají, že nemají srdce; většina kritiků však skutečné postoje anarchokapitalistů moc dobře nezná. Chcete o nich vědět více? Neváhejte a začtěte se do tohoto seriálu!

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu X - Syndikalismus

Jako politická taktika je syndikalismus jednou z útočných metod, kterou používají organizovaní pracující pro dosahování svých politických cílů. Jedním z těchto cílů může také být založení skutečného socialismu, tedy socializace výrobních prostředků.

obrázek k článku

Co žene bolívijskou vzkvétající ekonomiku

K překvapení mnoha, Bolívie je nyní nejrychleji rostoucí latinskoamerickou ekonomikou. S pětiprocentní mírou růstu nyní předčí kdysi dominující, ale nyní stagnující regionální konkurenty jako Brazílie a Peru.

obrázek k článku

STOKY SVOBODNÉHO PŘÍSTAVU

Navštivte Stoky....

obrázek k článku

Prvá lekcia z ekonómie: Nezamýšľané dôsledky

Množstvo expertov preceňovalo kvalitu a rozšírenosť verejných škôl. Toto sú faktory, ktoré stáli za jednou (tragickou) ekonomickou lekciou z nezamýšľaných dôsledkov v Keni.

obrázek k článku

Bez státu by to nefungovalo…

Co kdyby si někdo třeba objednal zboží na dobírku na cizí jméno? Co kdyby si někdo anonymně založil stránky, něco na nich jakoby prodával, nechal si zaplatit, ale zboží nedodal?

obrázek k článku

Obsesivní reglementace společnosti

Všechny lidské nesvobodné společenské systémy (totalita, despocie, tyranie, demokracie, fašismus, atd.) mají - na rozdíl od dobrovolnictví (anarchie) - jedno společné. Jednotlivec nebo skupina lidí ovládá a řídí zbytek společnosti.

obrázek k článku

Několik poznámek k imigraci a diskriminaci (nejen) z libertariánského hlediska

Imigrační krize dnes hýbe společností. Jak se na ni dívají libertariáni a jaké řešení se nabízí? Podrobnější rozbor přináší Hynek Rk.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu IX - Sdílení zisku

Jedna ze škol dobromyslných autorů a podnikatelů doporučuje zavádění různých metod, které by zaměstnancům zajistily podíl na zisku podniku. Zisky by neměly zůstávat výlučně podnikatelům, ale měly by být rozděleny mezi podnikatele a pracovníky.

obrázek k článku

Súkromné školy v slumoch

Keď vyslovíte podmieňovaciu vetu „ľudia by mali platiť za základné vzdelávanie“, väčšine poslucháčov sa zježia chlpy na celom tele. Ľavicoví intelektuáli by dokázali instantne o tomto barbarskom návrhu vyprodukovať niekoľkostranový pamflet ako status na Facebooku.

obrázek k článku

Anarcho-kapitalismus vs. anarcho-komunismus: Jedno je protimluv

Anarchisté často sami sebe zařazují do jedné ze dvou kategorií. Co je odlišuje a proč je jedna z nich zjevně nesmyslná?

obrázek k článku

Dominance a autoritářství - obraz naší společnosti

Současný stav naší autoritářsko-dominanční společnosti je výsledkem z generace na generaci předávaných lidských traumat z dospívání. Bylo by zázrakem, kdyby po tom, čím si průměrný člověk projde během svých úvodních dvaceti let života, byla výsledkem svobodná a tolerantní společnost.

obrázek k článku

Bydlení dělníků versus vesničanů v dlouhém 19. století: nástin (III/III)

Poslední díl o bydlení v 19. století přináší zajímavé postřehy o zvycích a hygieně obyvatel. Čerpáno je zde především z povídek Karla Klostermanna a Josefa Lady.

obrázek k článku

Chcete pomôcť rozvojovým krajinám? Kupujte trička vyrobené v sweatshopoch!

Otvoriť s ľavičiarom diskusiu o sweatshopoch, je ako postaviť pred býka toreadora. Sweatshopy totižto stelesňujú všetko, čím opovrhuje: nadnárodné korporácie, kapitalizmus, globalizácia, zisk, nerovnosť a práca domácich obyvateľov v hrozných podmienkach za nízku mzdu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed