Mises.cz

Mises.cz

Anarchokapitalisté a volby

V říjnu se blíží další parlamentní volby. Nemá význam nikomu říkat, aby šel k volbám, nebo aby volil toho a toho. Každý se rozhodne nakonec svobodně a sám. Rozhodně si ale myslím, že je naprosto v pořádku k volbám jít, stejně tak jako i nejít.

Mezi anarchokapitalisty existuje mnoho jedinců, kteří nechodí k volbám. Jednají tak z přesvědčení, protože si myslí, že účast na volbách je legitimizací současného systému, čehož bychom se neměli jako libertariáni účastnit.

Tento názor jsem nikdy nesdílela. Ti, kteří mě znají, tak vědí, že jsem dokonce několik let byla členem politické strany, za kterou jsem i kandidovala. Že v současné době už její součástí nejsem a proč, to je na jinou diskuzi, cítila jsem nicméně tak nějak vždy, že libertariánské myšlenky potřebují k alespoň částečnému uskutečnění dvě cesty. Osvětu a politickou cestu.

Osvěta je jistě jednou z nejdůležitějších součástí pro ukazování toho, jak by mohl stát fungovat alespoň jako minimální, proč je současný stav s přebujelou byrokracií a regulacemi špatný, a proč. Osvěty jsem se vždy ráda účastnila pomocí různých platform, práce v Mises Institutu byla jednou z nich. Na druhou stranu věřím, že alespoň pro začátek minimalizace státu je naprosto v pořádku se snažit stát omezovat skrze politiku. V době, kdy se každý den pracuje na nových zákonech a pravidlech, která mají omezovat náš život, jsem ráda za všechny, co je pak přímo na místě a mezi politiky budou bojkotovat a obhajovat princip, že lidé jsou svobodní a nepotřebují další dohled a neefektivní ekonomická řešení.

Nikdy jsem se necítila, že bych chtěla být vyloženě profesionálním politikem. Ráda jsem podporovala osobnosti, které byly v politice schopnější než já a věřila jsem, že právě tito lidé se za nás postaví, a i když to bude kolikrát menšina proti dramatické většině starých známých politiků, naše myšlenky mohly být minimálně dost účinně slyšet. To, že z každé strany se nakonec zákonitě stejně musí stát prostátní zkorumpovaný moloch, jak říkal Hayek, jsem si nikdy moc nepřipouštěla, ale i kdyby to k tomuto nakonec došlo, minimálně začáteční protest proti různým regulacím by měl pro mě smysl, a v době, kdy bych tuto společnou cestu přestala sdílet, bych s klidnou myslí odešla.

V říjnu se blíží další parlamentní volby. Nemá význam nikomu říkat, aby šel k volbám, nebo aby volil toho a toho. Každý se rozhodne nakonec svobodně a sám. Rozhodně si ale myslím, že je naprosto v pořádku k volbám jít, stejně tak jako i nejít. Žádná cesta není špatně a není důvodem, aby kvůli ní mezi sebou libertariáni vedli spory.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed