Mises.cz

Mises.cz

Báječný rok 2013

Byl to skvělý rok pro příznivce svobody. Pojďme si zrekapitulovat největší momenty roku 2013.

Byl to skvělý rok pro příznivce svobody. Pojďme si zrekapitulovat největší momenty roku 2013.

Skončily dva televizní seriály, které jsou přímo založené na myšlence, že je vláda úplně neschopná. Dexter vraždil vrahy, na které jsou policisté krátcí, a Walt a Jesse v Breaking Bad obchodují s drogami. Tvůrci South Parku Trey Parker a Matt Stone zakládají svou vlastní produkční společnost. Média se zase podstatně více musela začít přizpůsobovat jejich uživatelům. Vznikly tak filmy, které nemá smysl vidět doma, jako je například Gravitace. Na novou formu distribuce hudby přistoupily i velké hvězdy jako Beyoncé a její eponymní album. Je to začátek cesty k tomu, co mnozí méně známí autoři dávno ví - svět funguje jinak než před sto lety. Tištěná média se digitalizují.

Sociální sítě, všude sociální sítě, až by pro jejich všudypřítomnost jeden zapomněl, že nám umožňují být za neuvěřitelně nízkých nákladů v kontaktu s kýmkoliv, ať je kdekoliv. A nacházet dávno ztracené, ale nezapomenuté. Vzniká i sociální síť pro příznivce svobody liberty.me, za kterou stojí vždy usměvavý a perfektně oblečený Jeffrey Tucker.

Internetový fundraising, crowdfunding a jiné alternativní způsoby financování skvělých věcí. Za zmínku stojí Do the KIND thing, česká snaha oživit časopis Liberty od Benjamina Tuckera, který digitalizují a přivádějí k životu dobří přátelé LvMI, financování studií mladého bezdomovce, pokračování liberálně lazených cestopisů Martina Pánka s názvem Částečná kráva nebo hrozivý příběh Briana Aitkena. Koneckonců i liberty.me je možné podpořit pomocí indiegogo.

Bitcoin.

V politice nečekáme žádné zázraky, ale i tam se během roku 2013 odehrálo několik pozitivních událostí. Americká vláda zavřela krám, ale lidé se ku překvapení všech nezačali mlátit klackama po hlavě. Coup d'etat v Egyptě ukázal, že i v relativně chudých zemích se musí s lidmi počítat a z adorace bohorovných panovníků se pomalu a jistě stává historie. Obamacare, skrze který Obama sliboval lepší péči za nižší cenu (sic!), selhal, spoustu lidí připravil o jejich předchozí pojištění a nakonec nedokázal poskytnout alternativu. Američané si tak začali všímat zjevného - slíbit se dá cokoliv, ale myslet si, že může vláda zařídit lepší kvalitu a nižší cenu než svobodná mezilidská směna, je naivní, nebezpečně naivní. Edward Snowden ukázal celému světu, že vláda nestaví jen dálnice.

Rok 2013 byl ve znamení rozvoje skvělých služeb, do kterých stát nestrká prsty. Uber nepotřebuje taxi licenci. Airbnb vám umožní pronajímat či najímat bydlení bez účasti vlády. 3D tiskárny. Escrow umožňuje bezpečné transakce mezi lidmi, kteří se neznají. Copblock reportuje zneužívání policejních pravomocí. MOOC, internetové vysoké školy. Naučte se, co chcete, kdy chcete, zadarmo.

Vynálezy a objevy roku 2013 změní svět. 3D pero, ReWalk je nadějí pro vozíčkáře, amplituhedron, Gravitylight, Argus II, těžba břidlicového plynu bez vody, neviditelný jihokorejský mrakodrap a už brzy můžeme cestovat do cizích snů.

Do ČR dorazili Students for Liberty a s nimi výborné a zajímavé přednášky.

V českých luzích byly velikáni jako Larry Reed, Lawrence White, Doug Bandow, Simon Lester, Richard Vedder, Mark LeBar, Adam Martin, George Selgin, Gerard Casey a další.

A český a slovenský Ludwig von Mises Institut? Vyšel náš nejčtenější článek, náš první sborník, změnil se předseda, rozšířil se sortiment e-shopu, přijali jsme Girona Cohena na místo editora, pořádali jsme první výzkumný seminář, spustili jsme server kamemigrovat.cz, který vám pomůže si vybrat lepší místo k žití, vydávali jsme měsíčník Tu Ne Cede Malis a převzali vydávání časopisu Terra Libera, jehož všechna čísla nyní najdete i na našich stránkách. A především jsme pořádali nejlepší Letní akademii, jakou jsme kdy měli, plnou báječných studentů a přednášejících.

Byl to báječný rok.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed