Mises.cz

Mises.cz

Chcete být profesorem? Stačí zmáčknout tlačítko!

Dnes není problém stát se profesorem, pokud umíte zmáčknout tlačítko na myši.

Dnes není problém stát se profesorem, pokud umíte zmáčknout tlačítko na myši.

Není to zas tak dávno, co si stát podmanil výsostně svobodnou část mezilidské spolupráce, vyšší vzdělávání. Samozřejmě existovaly vazby. Jak podrobně ukazuje ve svých dějinách Murray N. Rothbard, stát byl v posteli s akademiky od počátku věků a nic jiného ani nejde čekat. Ale jeho vliv pochopitelně rostl, až se akademie zhostil plně. Jak to vypadalo u nás za totality, netřeba připomínat, člověku se ježí chlupy už jenom při tom pomyšlení.

Dnes je situace sice řádově lepší, ale akademie je stále součástí státu. A nemůže to být jinak, podíváte-li se na ni blíže. Nicméně nikdo by nečekal, že je tak prohnilý i systém akademických periodik.

Jde to až tak daleko, že je dnes možné zaslat do akademických žurnálů článek, který je plně vygenerovaný počítačem. Náhodná dobře znějící slova. A bude přijat! Ono, konec konců, kdybych napsal:

"Jak na rozsáhlých datech ukazuje Paul Krugman, hyperbolické diskontování u specifických skupin s vysokou mírou časové preference je nižší, než by předpokládaly teoretické modely ekonomů chicagské školy. Standardní teorie spotřeby totiž předpokládá, že přirozená úroková míra je z části vysvětlena transakčním motivem držení peněz, což je v rozporu s monetaristickým vnímáním teorie spotřeby. Krugman tedy efektivně vyvrací chicagskou teorii, jelikož ukazuje, že minimálně v případě pasti likvidity jsou jejich závěry neplatné."

Nepoužil jsem na to žádný program, ale jen jsem během několika sekund vypsal mysl. Programy mohou být řádově sofistikovanější, jako je například generátor postmoderních textů. Jeden takový text ukazuje na svých přednáškách i Dan Ariely. Podívejte se na to video, stojí to za to.

Ariely naráží na to, že část studentů pozná nesmyslný text, ale nechce se ukázat v hloupém světle před spolužáky a nedejbože učitelem, a proto nic neřekne. Výše uvedený pokus je zajímavý, ale spíše k pobavení. Horší je, že je vytvoření náhodného textu až překvapivě rozšířeným způsobem, jak získat akademické body - neuvěřitelný výkon předvedli studenti z MIT, kteří sepsali program, který podobné texty generuje. Jejich náhodně vygenerovaný článek byl vyhodnocen jako výborný a otisknut! Rozhodli se, že program zveřejní a naopak ukážou, kolik článků skrze něj bylo již přijato. Patrně stovky!

Ostatně, zkuste si to sami. Můžete si pomocí programu mathgen náhodně vygenerovat nádherný matematický článek. Kdybyste měli nutkání výtvor někam poslat, věřte, že nebudete první, kdo to zkoušel. Jeden z náhodně generovaných matematických článků byl dokonce přijat! Ctihodní akademici „autorovi“ odepsali, že článek přijímají, akorát by měl vylepšit abstrakt, nelíbilo se jim formátování v LATEXu a je tam i nějaký malý problém s důkazem...

A teď si představte mathgen v kombinaci s generátorem ekonomických slov.

Mám rád matematiku, je to nádherná věda. Je jasná, logická, jednoduchá. Patří jí neuvěřitelná zásluha na lidském pokroku. Mám rád ekonomii. Asi i víc než matematiku. Je jasná, logická, jednoduchá. Patří jí neuvěřitelná zásluha na lidském pokroku řešení většiny problémů, které dnes máme. Je natolik jednoduchá, že jí „rozumí“ všichni. Přílišnou matematizací se z ní však stává bastard matematiky a ekonomie, něco, co dokáže vygenerovat mathgen dohromady s generátorem ekonomických termínů. A nikdo nepozná, že nejde o žádné nové poznání.

A bohužel ani bez i těchto programů, natož s nimi.

Řekněte, nevypadá můj poslední článek skvostně?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed