Mises.cz

Mises.cz

Díky za volnotržní ocenění naší práce

Život má větší představivost, než si nosíme ve svých snech.

Když před rokem přišla Tereza s nápadem, že bych měl zrevidovat své texty o anarchokapitalismu a vydat je knižně, nebyl jsem si tím úplně jist; nakonec mě však přesvědčila, že je to dobrý nápad. Protože jsme v Institutu Ludwiga von Misese již knihy crowdfundingovou kampaní financovali, rozhodl jsem se postupovat stejně; není to špatný způsob, jak volnotržně zjistit, zda mají lidé o něco takového vůbec zájem.

Protože na knihu For a New Liberty, skvost od samotného otce anarchokapitalismu, jsme vybrali asi 120 tisíc korun, naplánoval jsem knihu v lepší vazbě za 80 tisíc, což bych tehdy považoval za úspěch, případně za 65 tisíc jako paperback; ani náhodou jsem nepočítal s tím, že by bylo reálné překročit právě onu hranici 120 tisíc. O to větší bylo mé překvapení, když se první ráno kampaně jen za dobu mé cesty do práce vybralo na Startovači 40 tisíc; a 100 tisíc bylo překonáno během jediného dne. Další peníze přitékaly v kryptoměnách.

Když se během prvních týdnů sešly stovky tisíc, rozhodli jsme se s Terezou oslovit mediální agenturu Saurusmedia, která dělá dlouhodobě PR například Paralelní polis, takže mají zkušenosti s libertariánskými tématy. Hned nám řekli, že anarchokapitalismus se jim do médií dlouhodobě nedaří prosadit, nicméně mohou to zkusit skrze knihu. Paralelně s tím začaly vznikat překlady do dalších jazyků, audiokniha, ebook a designerka též dostala volnou ruku s vymýšlením krásných (byť dražších) vychytávek, neboť bylo z čeho je zaplatit.

Náš realizační tým se rozrostl na nějakých deset lidí, neboť všechny přípravy byly extrémně poddimenzovány (systémy odměn pro dárce, účetnictví, kapacita tiskárny, příprava distribuce, to všechno bylo navrženo na řádově menší a jednodušší projekt); peněz však neustále přibývalo a další možnosti propagace libertariánských myšlenek se otevíraly na mnoha frontách, o nichž jsme předtím ani neuvažovali (ke své nelibosti musím uznat, že i sociální sítě jsou mnohem lepším nástrojem, než jsem očekával, zejména pokud máte k dispozici někoho, kdo s nimi umí pracovat).

Projekt rostl – v souladu s decentralistickými myšlenkami anarchistů – odspoda, přicházely nové nápady, dobrovolníci i placení – leč pro věc nadšení – profesionálové. A přispěvatelé to oceňovali, protože viděli, že nejsme státem financovaná „neziskovka“ s obrovským rozpočtem na megalomanské projekty sociálního inženýrství, o které nikdo nestojí (ale mít je prostě „musíme“, protože „veřejné blaho“), nýbrž parta nadšenců, kteří se snaží o něco, čemu doopravdy věří.

A nepřispívali jen dlouholetí známí anarchokapitalisté a libertariáni; obrovskou radost mi udělaly desítky lidí, kteří přispěli (a často mnoho tisíc korun) s tím, že je anarchokapitalismus zaujal a slyšeli o něm poprvé ode mě. O počtech lidí, kteří mi přímo řekli, že je mé přednášky, videa či texty přivedly k anarchokapitalismu či libertariánství, jsem již ztratil přehled, ale rozhodně se jedná o stovky takto potvrzených. Netroufám si hádat, kolik dalších takových mi o tom prostě neřeklo; vidím však, že to, co dělám, má smysl.

Necelých 24 hodin před koncem kampaně byly vybrány v přepočtu přibližně dva miliony korun, když tu náhle se objevil tajemný dárce: Představil se jako soudce Dredd, zřekl se veškerých odměn a poslal mi zprávu podepsanou soukromým klíčem, jenž patří k bitcoinové adrese 3Gw8HsrNeXeK9gVEVXcRYUhxxyyQm31VUB, z níž přišlo „s chladným respektem“ (jeho slova) neuvěřitelných 1,337 BTC. Neznám jeho oficiální identitu, nicméně s kryptografickou jistotou vím, že je autorem tohoto kryptoprojektu: https://soudce_dredd.keybase.pub/; ten zatím nejspíše mnoho zákazníků mít nebude, ale v budoucnu si umím potřebu takových služeb představit (a i dnes se jedná minimálně o zajímavý koncept – zejména díky tomu multi-sigu).

Krom toho tu byl ještě jeden cíl, jejž jsem v tu chvíli (den před koncem) považoval za zcela nedosažitelný: Stát se nejúspěšnějším knižním titulem Startovače, jenže k tomu chybělo asi sto tisíc (a přibývalo tak deset tisíc denně). Mnozí z těch, kdo již přispěli, začali sami od sebe posílat další peníze s tím, ať to zpropaguji a vyzvu k tomu i ostatní; nepovažoval jsem to za reálné, nicméně bych se cítil trapně, kdyby se o to oni snažili více než já, což mě přimělo konat… a začaly se dít věci. Nejúspěšnější knihy na Startovači jsme dosáhli asi dvě hodiny před koncem kampaně; a v tu chvíli se pro mnohé objevil další cíl: dosáhnout na Startovači 1000 % z původního cíle, k čemuž chybělo přes 20 tisíc… i to se povedlo. A tak se za poslední den vybralo skoro tři čtvrtě milionu!

Celkem jsme shromáždili neuvěřitelných 2,7 milionu korun (detailnější rozpis zde) od 1088 dárců, což z projektu dělá jeden z nejúspěšnějších českých crowdfundingových počinů vůbec (vybrali jsme více než třeba DVTV nebo Mňága a Žďorp na všechna svá alba dohromady) a s přehledem nejúspěšnější na knižní titul. Jménem celého realizačního týmu tímto děkuji všem, kdo jej podpořili; nesmírně si toho vážíme. A protože žádná slova díků na tohle nestačí, necháme za sebe teď mluvit činy.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed