Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora HynekRk

obrázek k článku

Silvio Gesell a kazící se peníze

Silvio Gesell (1862-1930) byl německým obchodníkem, ekonomem-samoukem a reformátorem. Je znám zejména pro svou teorii tzv. kazících se peněz.

obrázek k článku

4000 let cenové kontroly

Morální ponaučení z této krátké historie je důvěrně známé. Je to tvrzení, že "ti, kteří neznají minulost, jsou nuceni si ji zopakovat." Kvůli tomu naše "moderní" vlády dnes dělají po celém světě to, co dělají.

obrázek k článku

Karel Engliš o demokracii aneb egoismus ve veřejné volbě

Karel Engliš již v roce 1933 pochopil, že v politice se lidé řídí převážně svými vlastními zájmy. A dá se říci, že ze zpětného pohledu velmi dobře odhadl některé negativní vlastnosti demokracie.

obrázek k článku

Evropa zpomaluje – a je již zahnána do kouta

I když zde jsou sezónní efekty, Evropa ukazuje některé důležité slabiny a rozpoznat tyto slabiny je důležité. Reformy musí být obnoveny tak, aby konec placebo efektu monetárních stimulů, nevyústil v novou a větší krizi.

obrázek k článku

Vývoj peněžních agregátů v ČR

Domnívám se, že hospodářská krize by mohla přijít příští rok anebo v roce 2020. Možná přijde opět z ciziny, ale na domácí scéně je na ni slušně zaděláno.

obrázek k článku

Jak patentový troll bratří Wrightů dusil inovace

Opačně k teorii patentů, bratři Wrightové nebyli motivováni k inovacím právě kvůli perspektivě patentové ochrany, ale použili svůj patent právě k udušení inovací jak ve své vlastní společnosti, tak k udušení inovací jejich potencionálních konkurentů, kteří se odvážili vylepšovat jejich konstrukci.

obrázek k článku

Soukromá voda v Londýně 19. věku

Příběh, který si dnes můžete přečíst, nás vrací do 19. století, ba i dříve. Je o tom, jak v jednom několikamilionovém městě soukromý kapitál zajistil dodávku vody pro velkou část jeho obyvatel. To město se jmenovalo a jmenuje Londýn. Vzhůru tedy do Londýna.

obrázek k článku

John Maynard Keynes, nejistota a selhání trhu

Keynes v případě nejistoty na trhu sice poukázal celkem správně na její existenci, ovšem mylně se pokusil tuto nejistotu řešit pomocí hospodářsko-politických aktivit veřejného sektoru. Sám navíc zůstal v zajetí neoklasické ekonomie.

obrázek k článku

Patálie s Kahn-Keynesovým investičním multiplikátorem

Studium vysokoškolských skript a učebnic z mainstreamové ekonomie přináší někdy dost podivné závěry. Jeden takový případ si ukážeme na příkladu tzv. Kahn-Keynesova investičního multiplikátoru, někdy zvaného jen investiční multiplikátor.

obrázek k článku

Claude Frédéric Bastiat: Mezi Francouzskou revolucí a revolucí mezního užitku (III/III)

Poslední díl věnující se životnímu dílu Frédérica Bastiata. Tentokrát především přirozeným právům, svobodě směny a volnému obchodu.

obrázek k článku

Claude Frédéric Bastiat: Mezi Francouzskou revolucí a revolucí mezního užitku (II/III)

Druhý díl o Bastiatovi, tentokrát o jeho největších přínosech rakouské ekonomické škole.

obrázek k článku

Claude Frédéric Bastiat: Mezi Francouzskou revolucí a revolucí mezního užitku (I/III)

Claude Frédéric Bastiat byl francouzským ekonomem, poslancem a spisovatelem, který bojoval za soukromé vlastnictví, volné trhy a limitovanou vládu.

obrázek k článku

Prosím jeden státní starobní důchod? Už došly, pane

Předkládám pár problémů, s kterými bude zřejmě nutné počítat v budoucnu a které v kombinaci s problémem stárnutí populace mohou vést k tomu, že starobní důchody budou v budoucnosti dosti malé.

obrázek k článku

Nad Zákonem F. C. Bastiata II/II

Bastiat, od jehož narození si připomínáme v tomto roce 215 let, v některých věcech předznamenal vývoj ekonomické vědy o mnoho desítek let dopředu, zejména co se týká teorie veřejné volby a částečně i ekonomické kalkulace.

obrázek k článku

Nad Zákonem F. C. Bastiata I/II

Součástí posledně vydané knihy od Bastiata je esej 'Zákon'. Právě na tuto esej se v tomto článku blíže podíváme. Uvidíme, že Bastiat nebyl jen nějaký byť schopný publicista, ale že ve svém díle se zabýval věcmi, které přišly badatelům na stůl až mnohem později.

obrázek k článku

Nemožnost rovnosti

Zřejmě nejčastějším terčem etické kritiky tržní ekonomiky je nařčení, že tato nedokáže zajistit rovnost.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed