Mises.cz

Mises.cz

Kam neemigrovat - Francie

Pokud zvažujete, kam emigrovat, vynechte Francii. Francouzská cesta k socialismu strmě klesá a vozy Francouzů na ní začínají nabírat na rychlosti.

Pokud zvažujete, kam emigrovat, vynechte Francii. Francouzská cesta k socialismu strmě klesá a vozy Francouzů na ní začínají nabírat na rychlosti. Milionářská daň dnes nikoho nepřekvapí, díky Francii. 75 procent? Zakázali si sice zvyšovat daně nad 66 procent (lidumilové!), ale sociální a zdravotní pojištění není ze zákona považováno za daň, takže stačí, pokud budou daň odvádět zaměstnavatelé a rázem se může danit třeba na pětasedmdesát.

Tak jim něco zůstane, přeci jen jsou bohatí, řeknete si. Jenže, tak snadné to ve Francii není. Tisíce Francouzů odvedly na dani více, než vydělaly, říká titulek novinové zprávy. Solidarita, bratrská solidarita. Fraternité!

Aprílový žertík serveru mobil.cz se možná stane realitou, když Francie v rámci své kulturní výjimky (égalité!) začala uvažovat o zdanění chytrých telefonů. A když už si nějaký koupíte, Francie se postará, abyste netelefonovali příliš levně. Nízké ceny totiž podle francouzské vlády ohrožují trh.

Evropská komise Francii dokonce nařídila vyšší daň pro jezdectví. Jezdectví! Bizarním způsobem se daní tablety. Google byl odsouzen za to, že nabízí mapy zdarma a konkuruje tak tradičním kartografům. Francie také chce, aby Google platil za odkazování.

Kde jinde než ve Francii. V zemi, která jako první přišla s DPH (Bylo to v roce 1954, letos tedy trpíme teprve šedesátým rokem!), zemi, která svým státem blahobytu přetvořila svět a bude trvat další desítky let, než se z této pyramidy probojujeme ven. A bude to bolet. A zejména ty, které chtěla Francie tak moc chránit.

A nejde jen o milionáře a o peníze. Francie sice může bojovat proti bohatým, podnikání, danit a regulovat, ale na občanské svobody nedá dopustit! Jistě, vždyť i Rusku dává hlasitě najevo, jaká je v tomto ohledu mezi zeměmi propast.

To ve Francii jste šikanováni, pokud se oblékáte jinak. A možná budete i odsouzeni. Liberté! Zajímavý je i případ vyhoštěné Romky. Sami mají ústa plná. Ve špionáži občanů patrně také nejsou pozadu.

Aby byli uchráněni tradiční pomalí taxikáři, nesmíte vyzvednout pasažéra dříve než za patnáct minut. Považte, to by byl děs.

Je ale pořád co vylepšovat! Commission Générale de Terminologie et de Néologisme, francouzská komise pro terminologii a neologismy, která má chránit francouzský jazyk před vším ošklivě nefrancouzským (fraternité!), začala přejmenovávat často užívané pojmy. Sexting se má nazývat textopornographie, místo slova e-mail mají Francouzi používat pojem courriel, chat je clavardage, podcastu říkejte baladodiffusion, spam je pourriel a pozor, místo LOL pište MDR. LOL.

To vše je jen daní za to, že je v zemi klid, zdravý antisemitismus, rok od roku méně zapálených aut na Silvestra (letos jen 1067 oproti loňským 1200!) a mírumilovné náboženské a jiné nepokoje. A Paříž je levná, vždyť je až osmým nejdražším městem světa.

A neotáčíme se jenom já a Bastiat. Sami Francouzi odchází do USA, Kanady a Číny (obzvláště na Čínu musí být Hollandové patřičně pyšní). Proč by také utíkali někam do EU, když se Francie snaží, aby i ostatní členské státy nezaostávaly v budování.

Merci beaucoup!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed