Mises.cz

Mises.cz

Loupež za bílého dne! Jak Fed, banky a vláda kradou naše peníze

Recenze Patricka Barrona na knihu Blind Robbery! How the Fed, Banks, and Government Steal Our Money od Andrease Marquarta a Philippa Baguse, jehož Tragédii eura si můžete zakoupit v našem e-shopu.

[Recenze Patricka Barrona na knihu Blind Robbery! How the Fed, Banks, and Government Steal Our Money od Andrease Marquarta a Philippa Baguse, jehož Tragédii eura si můžete zakoupit v našem e-shopu]

Cílem této knihy není nic menšího než revoluce proti ekonomickému a peněžnímu statu quo, jenž zničí civilizaci, jak ji známe – pokud ho necháme pokračovat. Jde o skutečně velký úkol, ale pánové Marquart a Bagus jsou schopni ho naplnit. V relativně krátké knize psané konverzačním stylem pro laiky nám předložili kompletní vysvětlení skutečného fungování ekonomiky a proč náš současný systém ovládaný centrálním bankovnictvím ničí produktivní sektor západních ekonomik. Proč přináší bohatství na politiku napojené menšině na úkor mas a proč jeho pokračování povede k nevídanému krachu.

Marquart a Bagus jsou však optimisty a tvrdí, že laikové chápou, jak fungují tyto skryté síly a snaží se je změnit k lepšímu. Tito mistři rakouské školy ekonomie, o které mnozí ekonomové tvrdí, že je příliš složitá k pochopení, přináší pojednání splétající všechny prvky této školy ekonomického myšlení dohromady tak, že jim porozumí i lidé naprosto nedotčení jakoukoliv ekonomickou teorií.

Začínají úvahou o fiktivním městě bez prostředku směny, tedy využívajícím barterový obchod. Díky tomuto skromnému začátku se dozvíme, proč peníze vznikají přirozeně jako součást tržního řádu řešícího omezení bezpeněžní ekonomiky. Poznáme, že trh volí pouze komoditní peníze. Pochopíme, proč se bankéři spojují s politiky aby komoditní peníze ničili k vlastnímu prospěchu, čímž přesvědčivě vysvětlíme teorii hospodářského cyklu. „Loupež za bílého dne“ v chytlavém názvu popisuje inflaci peněžní nabídky vládou a bankami, což nevede pouze ke střídání období růstu a krizí, ale také ke skryté ztrátě kupní síly peněz.

Tato ztráta kupní síly peněz je jen popudem vládě k radostnému navyšování vládních výdajů a k obohacení příjemců těchto peněz, jako je armáda, insideři na Wall Streetu a příjemci všemožných dotací, subvencí či dávek. Patrně nejinovativnější částí této knihy je způsob, s jakým autoři vysvětlují pomalý úpadek pracovní morálky, což je bezpochyby pro společnost smrtelnou ranou.

Přečtěte si tuto knihu! Dejte ji přečíst dalším! Darujte kopie do škol a knihoven! Začněte revoluci!

Knihu lze zakoupit na mises.org.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed