Mises.cz

Mises.cz

Několik nestrukturovaných poznámek k Liberlandu

Vítek Jedlička je náš dlouholetý přítel a jeho poslední projekt je opravdu pecka.

Asi už to víte. Asi určitě. Vítek se naštval (a já se mu nedivím) a vyrazil si založit vlastní stát. Liberland.

První myšlenka? Ó em gé, jak říkají moji středoškolští studenti. Deset minut na to? No dopr!, jak říkáme my o trochu starší. Dva dny na to? Když seberu do tlap pilku, potrvá to nejdýl chvilku, jak říká už asi nikdo, ale něco na tom je.

Každopádně,

 

Vítkovi se podařil husarkousek. Celý svět reportuje o Liberlandu se slovy jako "daňová konkurence" "libertarianismus" apod. Zásah do řad dosud netknutých.

Nevídaným stylem se uzavřel argument typu "tak si založ svůj vlastní stát".

7 kilometrů čtverečních je mnohem větší plocha, než jsem si myslel.

Kolem Liberlandu se vyrojilo neskutečný množství sociálních inženýrů. Jaká bude hymna? Kdo bude ministr informatiky? Můžu to bejt já? Pls, pls, pls!

Každý si do Liberlandu projektuje svoji "liberální" filozofii a těch je jako etatistů před volbama - nemá tam být úrok, nemá tam být beton, nemá tam být násilí, nemaj tam být muslimové, nemá tam být nerovnost...

Řada lidí nechápe svobodu, přestože se jim Liberland líbí. Nejčastěji je to vidět na otázkách typu "Jaký bude úřední jazyk?" "Jaká bude úřední měna?" "Jak se bude jmenovat hlavní město?" Objevily se i vážně míněné otázky, kdy bude stát státní nemocnice, státní divadlo apod.

Už teď vzniká ve skupinách Liberlandu boj mezi Turky a všemi ostatními. V týden založení státu je to poměrně zajímavá zkušenost. Náboženské "střety" jsou na hodinovém pořádku.

Vidětelně vysoké procento lidí k Liberlandu vzhlíží, protože je stát omezuje v klasických "zločinech bez oběti". Ptají se tedy často na daně, na možnost pěstování marihuany apod.

Ještě viditelnější procento lidí je naštvaných na své vlastní vlády. To je dobré znamení.

E-mail prezident@liberland.org? Rly?. Navíc, proč prezident?

Všichni čekají na ústavu. I libertariáni. Zajímavý.

Trvalo den, než jsem zaregistroval první vážně míněnou otázku "Kdo bude stavět silnice?"

Podle mnohých nemá ani takto svobodný stát šanci vymanit se z mezinárodního tlaku např. na duševní vlastnictví. Realita je asi taková. Smutná.

Už se objevili první lidé, kteří zvažují soukromé obrané agentury. Empirické testování Rothbarda v přímém přenosu.

Pokud by to nevyšlo, budeme stejně  tvrdit, že za to může stát? Nebude to jen těžkej argument pro etatisty do debat o možnostech reálného libertarianismu?

 

Držím palce.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed