Mises.cz

Mises.cz

Péče o památky a prestiž na příkladech z dnešní Itálie

Při jedné z návštěv Benátek a jejich širšího okolí jsem si všiml, že se zde na údržbě některých památek v této jinak poměrně etatistické zemi podílejí i soukromé firmy.

Při jedné z návštěv Benátek a jejich širšího okolí jsem si všiml, že se zde na údržbě některých památek v této jinak poměrně etatistické zemi podílejí i soukromé firmy. Je celkem známo, že Itálie má obrovské množství nejrůznějších památek. Protože finance státu a jiných veřejných autorit jsou omezené, tak zde zbývá i nějaký prostor pro soukromou akci. Zajímavé je, že se v případě alespoň některých těchto akcí, činí odvolání na prestiž, a to v podobě informačních tabulek či textů se jménem firmy. Uvedu zde nyní dva příklady na toto téma.

Jednu takovou tabulku lze nalézt v benátském paláci Ca'Rezzonico (Dorsoduro no. 3136), který má průčelí obrácené do známého kanálu Grande a dnes slouží jako museum Benátek 18. století. V tomto paláci se mimo jiné nalézejí přenesené a zrekonstruované fresky od malíře 18. století Giovanni Domenica Tiepola, které se nalézaly původně v malířově rodinné vile. Na restaurování těchto fresek se podílela i firma Xerox Noleggi SpA, což hlásá menší tabulka umístěná přímo v expozici s těmito freskami.

V přímořském letovisku a městě Grado se nalézá (nejen) starobylá katedrála sv. Eufemie. V ní se nachází mimo jiné i dřevěný vyřezávaný oltář (polyptych) neznámého německého mistra z 16. století. Blízko něho je umístěna tabulka s textem v italštině a němčině. Kde se lze německy dočíst, že: "Restaurování bylo umožněno díky daru Cassa di Credito Cooperativo di Staranzano. (Duben - 1995)." Což byla lokální družstevní banka, která dodnes existuje pod trochu jiným názvem. Tolik dva příklady z několika, které jsem zaznamenal.

Trochu jíné aktivity, ale ve větším měřítku vykazuje firma Neri SpA, která se zabývá venkovním osvětlením ulic, náměstí, parků apod. Tato firma založila „Neri Foundation“. Cílem Neri Foundation je zejména výzkum, a to například na téma historie litiny (ta se používala na výrobu kandelábrů pro venkovní svítidla), architektury, měst, designu atd. Fundace firmy Neri také provozuje hned tři expozice na téma nejen osvětlení. Jednu formou klasických výstavních prostor a dvě formou parku. Více se dozvíte zde.

Jak je z této statě patrné, tak prestiž může mít svůj vliv i v případě péče o památky. Přirozeně nemusí jít jen o ni, ale je patrné, že v některých případech tomu tak je.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed