Mises.cz

Mises.cz

PF 2016

Je zde důvod k optimismu?

Vážení přátelé svobody,

Vítejte v roce 2016. Jsou to již čtyři roky, co jsem psal své první novoroční přání čtenářům našich skromných stránek. Dal jsem si tehdy jedno předsevzetí: ať je první článek v roce optimistický. Z povahy naší činnosti totiž bohužel často vyplývá, že vydáváme texty spíše kritické – odhalující zlovolnost a násilnost, které jsou inherentní politickému procesu, jenž nás obklopuje a vysává ze společnosti vše dobré. 

Přiznám se, že koncem roku 2015 jsem netušil, zda se ve mně optimistický náhled na budoucnost světa opět probudí. Uplynulý rok byl pro svobodu velmi krušný. Pár dní po Novém roce 2015 jsme byli svědky nesmyslných vražd v Paříži, které bohužel nebyly v daném roce a městě ani poslední, ani nejhorší. Imigrační krize nám dala nahlédnout do temných myšlenek našich známých, kteří se do té doby jevili být racionálními, ba dokonce liberálními jedinci. Čeká nás zavádění barbarských politik, jako jsou Elektronická evidence tržeb, odzbrojování svobodných lidí a novodobé poroučení větru a dešti.

Ano, to vše je hrozné a je smutné, že ani rok 2016 nebude v tomto ohledu jiný – ve světě, kde hraje politická moc stále velkou roli, lze i nadále očekávat pokračování nesmyslného násilí. 

Kde tedy hledat optimismus? 

Přece všude tam, kde není primárním hybatelem moc, nýbrž dobrovolná spolupráce. V každodenním životě je to právě dobrovolná spolupráce, která zvyšuje naše bohatství, blahobyt, štěstí. A je to naopak politická moc (či v případě ISIS snaha o její dosažení a udržení), která způsobuje chudobu, utrpení a marasmus. 

Politici a jejich intelektuální roztleskávači se nás snaží udržet v přesvědčení, že bez nich by došlo ke zhroucení civilizace a návratu do doby kamenné. Jakou skutečně pozitivní roli má však stát v našem každodenním životě? Může snad zabránit přepadení na ulici? (A nebo pouze zareaguje a při nejlepším potrestá viníka, avšak oběť neodškodní?) Zajistí nám kvalitní vzdělání? (A nebo pouze sebere mladým jejich lásku k poznání a iniciativu?) Usnadní hledání a výkon práce? (A nebo nahází dvěma smluvním stranám klacky pod nohy a uloupí přes polovinu vytvořené hodnoty?)

Vše dobré v našem životě je výsledkem dobrovolné spolupráce lidí hledajících příležitost k obohacení. Ano, některé státem tvořené statky jsou potřebné; vlivem státního monopolu na jejich poskytování však nikdy nevíme, o jaké inovace v daném odvětví přicházíme. Ano, stát poskytuje statky - "goods" - před tím ovšem musí vytvořit "bads" v podobě daní vybíraných pod hrozbou násilí. 

Ani v roce 2016 tomu nebude jinak. Trh opět pozvedne materiální i morální úroveň lidstva o něco výše, stát ji naopak stáhne zpět. Nejedná se však o hru s nulovým součtem – kontrast mezi dvěma způsoby lidské interakce bude naopak ještě viditelnější.

K posunu k větší svobodě je pak „pouze“ nutné, aby lidé výše uvedené chápali. Doba k tomu nikdy nebyla příznivější. Vlivem internetu má lidstvo k dispozici poprvé ve své historii nástroj, který toto pochopení umožňuje bez ohledu na hranice, jazyk či jmění. 

Dnešní doba je myšlenkám svobody příznivá z tohoto důvodu: po každé krizi, které stát svými aktivitami pravidelně vyvolává, hledají lidé odpověď na otázku „proč“. A díky internetu mají mnohem větší pravděpodobnost, že naleznou skutečnou odpověď namísto politické apologetiky. 

Jeden příklad za všechny: V Brazílii je Ludwig von Mises častěji vyhledávaným jménem, než John Maynard Keynes. Důvod? Mises.org.br.

Svobodu lidem nikdo nedaruje – musí ji sami chránit a obhájit. K tomu však nejprve potřebují hluboké pochopení, k čemu jim vlastně svoboda je. 

Věřím, že i v roce 2016 bude úroveň pochopení opět o drobný díl větší. A to je podle mě dobrý důvod k optimismu.

Přejeme šťastný a svobodný rok 2016.

Ludwig von Mises Institut CZ&SK

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed