Mises.cz

Mises.cz

Privatizace policie a hasičských sborů

Jak soukromý trh zajišťuje ochranu osob a majetku bez pomoci státu.

Velmi dobrý zdroj pro ty, kteří se zajímají, jak firmy a jiné nevládní organizace zajišťovaly „veřejné statky“ je kniha „The Voluntary City“, kterou vydává Independent Institute. Tato kniha je fascinující a po jejím přečtení se budete ptát, proč vám tyto věci nikdy neřekli ve škole (do té doby, než si uvědomíte, že jste chodili do státní školy, která neměla žádný důvod učit studenty, že soukromý sektor umí dělat dobré věci). Kniha se zabývá soukromým zajišťováním práva, ale jde také do velkých detailů, co se týče historie asociací majitelů domů a typem a úrovní služeb, které prováděly a provádějí.

Městem nebo státem financované policejní a hasičské sbory jsou poměrně novou záležitostí. První policie, založená vládou, se datuje do poloviny 17. století, jednalo se o policii v Londýně. Neboli první vládní policie na světě byla založena ve městě, které bez ní dokázalo existovat více než 1500 let, aniž by se Londýn utopil v chaosu a bezpráví.

Nejstarší americká policie provozovaná vládou byla založena v Bostonu v roce 1838, tedy 208 let po založení města. Boston tedy má vládní policii kratší dobu, než po jakou ji neměl. Před jejím založením Bostoňané organizovali skupiny nočních hlídek, dobrovolné hasičské sbory, a také se spoléhali na práci soukromých detektivů.

Samozřejmě mezi dneškem a 18. stoletím existuje mnoho významných rozdílů. Není tedy pravděpodobné, že by odstranění vládní podpory a kontroly bostonské (nebo jakékoliv jiné) policie vyústilo ve stav, kdy by policejní práce byla dělána podobným způsobem jako před 200 lety.

Ale technologický pokrok a dlouhá, nepřetržitá historie efektivních soukromých bezpečnostních agentur nás musí naplňovat optimismem. V současné době existuje více soukromých policistů než těch vládních. Někteří pracují jako zaměstnanci bezpečnostních agentur, zatímco jiní jsou soukromými detektivy. Pointa spočívá v tom, že existují a stejně tak by existovaly ve světě, ve kterém by policie byla kompletně v soukromých rukou.

Georgetownský profesor práva John Hasnas v této oblasti dělal zajímavý výzkum. Dal by se shrnout takto: podívejte se kolem sebe, co se děje ve skutečném světě, než řeknete, že tyto nápady jsou nemožné. Cituji Hasnase:

„Adekvátní odpověď na hypotézu, že vláda musí poskytovat policejní služby, je: podívejte se kolem sebe. Pracuji na univerzitě, která si ve svých budovách zajišťuje svojí vlastní policejní ochranu. Když vjíždím do areálu, projedu kolem soukromého obrněného auta, které převáží peníze a další cennosti do bank a ostatních firem. Když jedu do centra města, vstupuji do budov, které jsou zabezpečené soukromými bezpečnostními agenturami, které mě při vstupu legitimují. Nakupuji v hypermarketech a dalších obchodech, které jsou hlídány jejich vlastními hlídači. Když jsem v hypermarketu, občas zabrousím do oddělení se zbožím pro sebeobranu a pro zabezpečení svého domu. Občas si povídám s právníky a sem tam i s pochybovačnými manželi nebo manželkami nebo starostlivými rodiči, kteří si najímají soukromé detektivy na pátrání a sledování. Píšu knihy o tom, jak federální vláda USA násilím donucuje soukromé firmy, aby jí pomohly s vyšetřováním. Když jsem byl mladší, navštěvoval jsem noční kluby, které zaměstnávaly vyhazovače. Ačkoliv se mi to samotnému nikdy nestalo, znám lidi, kteří byli kontaktováni soukromou firmou pro vymáhání dluhů nebo jimi byli navštíveni. Jednou za čas potkám lidi, kteří jsou skoro stejně důležití jako rockové hvězdy, a proto cestují se svými soukromými bodyguardy. Na konci dne se vrátím do své čtvrti, která má svojí vlastní noční hlídku. Možná mi něco uniká, ale nevšimnul jsem si, že by kterákoliv z těchto firem měla na pořadu dne násilím odstraňovat své konkurenty.
No jo, ale to je jenom kvůli tomu, že zde máme vládní policii, která je v pozadí a tiše dohlíží na to, že žádná z těchto soukromých firem nezačne „zlobit“ – to říkají zastánci vlády. Opravdu? Jak nám ale vysvětlí ten Londýn? Stejně tak, newyorská vládní policie byla založena až roku 1845. Bostonská policie, která se prohlašuje za první profesionální veřejnou policii v zemi, existuje až od roku 1838. Co tedy drželo soukromé agentury na uzdě před těmito letopočty?“

My můžeme vzít Hasnase za slovo a „podívat se kolem sebe“, abychom zjistili, že to samé se děje se soukromými hasičskými sbory. V USA existuje opravdu hodně dobrovolných hasičů. Město New York mělo vládou řízené a financované hasiče až od roku 1865 – opět tedy bylo schopné přežít bez vládních hasičů po delší dobu, než po jakou je zatím má. Dobrovolný hasičský sbor v Pasadeně, stát Texas, obsluhuje 150 000 obyvatel (číslo, které se během dne vyšvihne nad 1 milion). Tento dobrovolný sbor je dokonce tak spolehlivý, že se na něj spoléhá i federální vláda při požární ochraně Johnsnova vesmírného centra NASA.
Asi bude trvat mnoho let, než se dočkáme politické atmosféry, která by nám umožnila seriózně uvažovat nad privatizací policie a hasičských sborů. Přesto je to ale naprosto realistická myšlenka podložená stovkami let důkazů. Kromě toho, když člověk vezme v potaz otřesnou kvalitu našich současných policejních složek, určitě tento nápad stojí za úvahu.

Citujme profesora Hasnase ještě jednou:

„Kdyby nás navštívil Marťan a byl požádán, aby nám ukázal, která metoda je nejméně vhodná pro zajištění osobní bezpečnosti a ochrany majetku, dost možná by odpověděl: vybrat skupinu lidí, dát jim zbraně, požadovat, aby jim celá populace platila peníze bez ohledu na kvalitu poskytnutých služeb, a umožnit jim tyto peníze investovat a o prioritách poskytování služeb rozhodovat jakkoliv se jim zlíbí, s ohledem maximálně na aktuální politické tahanice. Pokud bychom se Marťana zeptali, proč si to myslí, jemu by stačilo poukázat na policejní oddělení Los Angeles, New Orleans nebo jakéhokoliv jiného velkého města. Jsou opravdu vládní policejní složky nezbytně nutné pro mírumilovnou, bezpečnou společnost? Podívejte se kolem sebe. Opravdu si myslíte, že může apolitický, nemonopolní systém poskytování policejních služeb být v praxi horší než jeho vládní protějšek?“

Původní článek najdete zde.

Doporučuji také článek Policie, který se zabývá teoretickou stránkou tohoto tématu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed