Mises.cz

Mises.cz

Řecko si zvolilo marxismus a s ním i vlastní konec

Koalice radikální levice

Socialistický ráj. Řecko. Před pár lety to bylo jen takové obyčejné levičácké pobřeží. Dnes? Hotový socialistický ráj na Zemi. Marxistická Syriza získala 149 z 300 křesel. Dvě křesla ji dělily od vlády jedné strany. Dvě křesla!

1) Řecko bylo vždycky levicové

Syriza údajně vznikla jako reakce na asociální pravicové neoliberální reformy. Fakta:

Ať tak nebo tak, Syriza vznikla v roce 2004 jako reakce na neoliberální reformy ještě před volbami, ve kterých vyhrála Nová demokracie Kostase Karamanlise! Reakce na neoliberální reformy Panhelénského socialistického hnutí!

2) Nová helénská socialistická republika

Co asi může vzniknout z radikální reakce zleva na socialismus?

Koalice radikální levice (Syriza) je spojením všeříkajících uskupení:

Co mají v plánu? Mimo jiné:

Nová helénská socialistická republika.

3) Řecko vybouchne

Neplatit dluhy může položit finanční sektor v Řecku. Což pro ně není problém, protože si ho znárodní. Nebude jim to ale k ničemu, pokud neopustí euro. Pokud se to stane, čekejme v Řecku obrovskou inflaci, protože jinak stát nedokáže dostát závazkům znárodněných bank. Tak nebo tak ochudí lidi, buď skrze inflaci nebo skrze nesplacené dluhy, které si skrze finanční sektor chtě nechtě nakoupili. Firmy to zkusí položit, dokud je čas. Tomu se bude snažit vláda nějak zabránit. Pravděpodobně bude muset vzít do rukou mnohem víc podniků, než nyní plánuje. Což marasmus jenom prohloubí. Syriza se bude vymlouvat na koaličního partnera. V příštích volbách převezme vládu jedné strany, případně se pokusí změnit volební systém (což avizovala) tak, aby mohla vládu plně převzít dřív. Řecko vybouchne. Jejich hra na socialismus byla slabým odvárkem toho, co může přijít teď. Program Syrizy je přesně tím programem, který nejde splnit bez zavřených hranic. A z toho jde mráz po zádech.

Jasně, skoro žádná politická strana nesplnila svůj předvolební program, natož v koalici. Ale tohle je takové peklo, že i kdyby splnila desetinu, tak se z toho Řecko bude vzpamatovávat desítky, možná stovky let.

Kde je Řecko na cestě do otroctví? Jedenáctý obrázek z osmnácti?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed