Mises.cz

Mises.cz

Rok 2014 byl úžasný!

Vloni jsem se snažil ukázat, že rok 2013 byl báječný. Stále jsem o tom přesvědčen. Nevím, zda byl rok 2014 více či méně báječný, ale úžasný byl zcela jistě. Žasl jsem prakticky každý den.

Vloni jsem se snažil ukázat, že rok 2013 byl báječný. Stále jsem o tom přesvědčen. Nevím, zda byl rok 2014 více či méně báječný, ale úžasný byl zcela jistě. Žasl jsem prakticky každý den.

Rok 2014 byl rokem Airbnb, Uber, Liftago  a dalších služeb, které vznikly již dříve, ale teprve letos zažily exponenciální růst – a pochopitelně, začaly si jich ve velkém všímat vlády. Pokračovalo se ve vývoji 3D tisku a dalších technologií, o kterých jsem psal vloni. Přidaly se i další, jako EatWith, kde můžete zvát neznámé lidi na večeře a nechávat se pozvat. Úžasné, jednoduše úžasné.

Bitcoin. Přestože letos zkraje roku spadla cena Bitcoinu na zlomek ceny z konce roku loňského, během následujících měsíců až dodnes zůstala cena přibližně stejná. Bitcoinová ekonomika se ustálila, což umožnilo vznik řady startupů a stovky a tisíce nových míst po celém světě začaly přijímat Bitcoin. Přidali se i giganti jako Microsoft.

Úžasný byl i vzestup Bitcoinu v České republice. Největším zlomem bylo patrně otevření Paralelní polis. Ta se pojí s lidmi z okolí umělecké skupiny Ztohoven a otevřela svět Bitcoinu i lidem, kteří se ho do té doby z jakýchkoliv důvodů stranili. Bitcoinovou revoluci od té doby v podobě kávy či piva za kryptoměnu ochutnaly stovky lidí. Na Arbesově náměstí se otevřela pobočka WBTCB s BTC automatem, který se později umístil i do Slovanského domu. Další a další obchodníci začali Bitcoin přijímat online i v kamenných obchodech. V rádiích, televizích a periodicích se o Bitcoinu psalo a diskutovalo. Přednášelo se na vysokých a středních školách. Pořádaly se konference. Proběhl Hackers congress.

Na internetu se objevily úžasné inovativní způsoby oslovení lidí myšlenkami svobody. Například Kronies:



V undergroundových komunitách skutečně pod zemí roste možná revoluce v produkci potravin. Začala řada hnutí za open source semena. I řeky jsou někde čistější než kdy jindy. Nový pesticid vyrobený z pavoučího jedu neubližuje včelám. A jak víme, bez včel končí civilizace.

S WiTricity se bezdrátová elekteřina stává skutečností. Sebe-opravující plasty znamenají do budoucna revoluci v šetrnějším užívání přírodních zdrojů. V medicíně – doktoři učinili obrovský skok v možné léčbě dnes nevratných zranění páteře. Osobně s nemyslím, že by futuristické létající prkno Hendo hoverboard bylo něco úžasného, ale spousta lidí ano. Blackphone. Tesla se revolučně a úžasně rozhodla uveřejnit své patenty. The Ring.

Opět i ve státním se neodehrávaly jen špatné věci. Indická vesmírná loď Mangalyaan se dostala na oběžnou dráhu Marsu, přičemž stála méně než trháky o vesmíru jako Gravity nebo Interstellar. Spojené státy se vzdávají správy domén. Estonsko jako první postsovětská země legalizovalo sňatky homosexuálů. A e-občanství, také v Estonsku. Ve Spojených státech se začala ve velkém legalizovat marihuana. Petr Mach se dostal do Europarlamentu.

Studie OSN ukázala, že mobilní a další technologie pomáhají v rozvojovém světě zvyšovat gramotnost. Za 35 dolarů si lidé v rozvojovém světě dopřejí internet, jak ho známe (zatím) my. Celosvětová průměrná délka života překročila v roce 2014 poprvé hranici 70 let.

Students for Liberty pořádali svou první regionální konferenci v Praze. Sám jsem se jí bohužel nemohl zúčastnit, ale od řady dobrých přátel, kteří měli tu čest, jsem slyšel, že se slečnám a pánům ze SFL podařilo zorganizovat jednu z nejlepších akcí roku. Vedle toho se studenti za svobodu a jejich přátelé pravidelně scházeli se širokou veřejností na pravidelných Liberty eveninzích (evenings?).

Byl spuštěn Svobodný monitor.

V Praze jsme mohli potkat Mike Mungera, Toma Palmera, Madsena Pirie, Richarda Veddera, Martina Rickettse, Marka LeBara a další významné – a nepochybně úžasné – osobnosti.

A u čeho jsme žasli u nás? V mises.cz stojí za pozornost zejména nesmírně úspěšná crowdfundingová kampaň pro vydání Rothbardova Manifestu svobody. Vydali jsme naši první Misesovu knihu Hospodářská politika, Z knihovničky utopického socialismu Tomáše Nikodyma a Divoký kapitalismus Hynka Řiháka. Naplánovali jsme další knihy včetně zmíněného Rothbarda, ale čekají vás další překvapení. Vydali jsme přes 300 článků. Uskutečnily se další srazy libertariánů. Přednášeli jsme po celé republice o Bitcoinu a dalších zajímavých tématech. Vydávali jsme dva časopisy. Doručili jsme stovky knih. A letošní ročník Letní akademie Mises Institutu? V nekonečnu se těžko rozlišují tak malé rozdíly, ale i letos byla LAMI zase o kus lepší. Ještě teď jsem se plně nevzpamatoval z toho, jak úžasné to bylo.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed