Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

O demokracii pro studentský časopis Gymploviny

„Žij a nech žít.“ Neznám nikoho, kdo by tomuto tvrzení aktivně oponoval; přesto s ním však drtivá většina z nás v konečném důsledku nesouhlasí, aniž si to tito lidé vůbec uvědomují. Chcete zjistit, zda mezi ně také patříte? Pak čtěte dál.

obrázek k článku

UTXO.23 / Urza: Peníze – internet ze starověku

Na konferenci UTXO.23 vystoupí Urza, autor knihy Anarchokapitalismus, tvůrce Svobodného přístavu, spoluzakladatel a hlava Institutu Ludwiga von Misese, člen předsednictva Svobody učení a učitel ve svobodné škole Ježek bez klece.

obrázek k článku

Urza: Zkušenosti z třídenního výběrového řízení do svobodné školy

Chci pracovat tam, kde učím jen ty, jejichž pozornost si umím získat; nechci být vůči studentům v nadřazené roli ani jim rozkazovat. Učení (se) je pro mě milovaný a intimní proces; rád se mu věnuji za podmínek oboustranné dobrovolnosti a respektu.

obrázek k článku

Konference Svobodného přístavu 2022: Peníze včera, dnes a zítra; i 28. května

Svobodný přístav pořádá již třetí konferenci; tentokrát o penězích. Všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

LibertyCon 2022 v Praze

Přijďte nás potkat na LibertyCon 2022!

obrázek k článku

Válka na Ukrajině a svoboda slova

Na ruském režimu oprávněně kritizujeme potlačování svobody projevu; když ji začneme v rámci „obrany“ proti němu omezovat také, ztratíme ji v každém případě. Historie států je plná „dočasných“ opatření, která už se nikdo neobtěžoval zrušit.

obrázek k článku

Střelba (nejen) ve školách

Střelba ve školách se stala nechvalně známým fenoménem dnešní doby zejména ve Spojených státech (a bohužel nejen tam). Kdykoliv k něčemu takovému dojde, začnou společností rezonovat hlasy volající po zákazu či omezení držení palných zbraní občany. Byla by však taková regulace funkčním řešením?

obrázek k článku

Urzův rozhovor pro studentský časopis Telegram

Jak ses vlastně k myšlence ankapu dostal? Jak tvoje názory vnímali/vnímají tvoji blízcí? Proč si myslíš, že mezi lidmi v Česku nejsou anarchokapitalistické myšlenky tolik rozšířené, zvlášť například oproti myšlenkám konzervativním nebo socialistickým?

obrázek k článku

Díky za Vaše podpisy!

Před měsícem a půl jsem žádal o podpisy pro založení politické strany, jejímž cílem bude kandidovat a účastnit se předvolebních bojů; ne však vyhrát volby – proto se zavazujeme složit každý mandát a odmítnout každou politickou funkci. Podpisů jsme potřebovali tisíc; poslali jste nám jich 1332! Díky!

obrázek k článku

Ekonomie, peníze a Bitcoin

Kryptoměnami se zabývám roky; ekonomií (a penězi obecně) ještě mnohem déle. Rád bych se s čtenáři podělil o svůj pohled na problematiku, jíž jsem věnoval tisíce hodin studia (dávno předtím, než „to bylo cool“). Nebudu rozebírat kurzy a trendy; pokusím se vysvětlit smysl Bitcoinu z hlediska ekonomie.

obrázek k článku

Nechceme Vaše hlasy! Potřebujeme Váš podpis…

Volby se blíží; a já jsem se s několika dalšími anarchisty rozhodl založit politickou stranu a kandidovat. Nechceme však Vaše hlasy; coby anarchisté bychom beztak odmítli každou politickou funkci. Ptáte-li se, proč zakládáme stranu, když si nepřejeme být (z)voleni, čtěte dál…

obrázek k článku

Stabilita kartelů – ano; ne; jak se to (socialistům) hodí

Věří-li někdo, že „rozřezání“ velké korporace na menší firmy řeší jakýkoliv problém, tedy že se dotyčné firmy nějak potají nedohodnou a nebudou dál v podstatných věcech fungovat jako jedna jediná, jak může zároveň věřit v dohodu všech zaměstnavatelů z oboru na platových podmínkách pro zaměstnance?

obrázek k článku

Totalita nemusí být komunistická ani nacistická; může být i demokratická

Následky plošného státního donucování mohou být katastrofální až fatální; i když máme ty nejčistší úmysly. Není dost dobře možné neustále na všechno vymýšlet zákony a jednoho dne se neocitnout ve stavu, kdy státy převezmou zodpovědnost za naše životy, a my tím ztratíme veškerou svobodu.

obrázek k článku

Milá maminko

Jsem skálopevně přesvědčen, že svoboda je nezbytně nutná k poznávání vnějšího i vnitřního světa každého člověka, k osobnímu růstu, sebepoznání a sebeurčení. Tuto svobodu bychom neměli nikomu upírat jen za to, kdo je, případně jaké má názory; ať už jde o komunistu, nacistu, hlupáka či… dítě.

obrázek k článku

Práce zotročující; práce osvobozující

Žijeme v úžasné době; a v nesmírně bohaté společnosti. Takové prostředí ve spoustě lidí vyvolává pocit, že lze žít zadarmo; že jejich základní potřeby jsou automaticky uspokojeny, což považují za danost, pro kterou není třeba nic dělat. To je však obrovský omyl.

obrázek k článku

Róbert Chovanculiak: Pokrok bez povolenia (recenze)

Verejná regulácia je z princípu statická. Regulátor na základe toho, čo vie o minulosti, zadefinuje podmienky pre prítomnosť. Nemôže však vedieť, čo príde v budúcnosti. Inovácia predstavuje z definície presný opak. Inovátora nezaujíma, čo a ako robili ľudia v minulosti a aký je súčasný stav.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed