Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Veronika Tulef

obrázek k článku

K právům patří povinnosti, ale k povinnostem zase práva

Jak je možné, že lidé, tolik se ohánějící ekvivalencí práv a povinností, zapomínají na občany, kteří mají sice povinnosti, ale nikoliv jim odpovídající práva?

obrázek k článku

O svobodu se nemá prosit

Jak plytký je náš přístup ke svobodě? Kolik lidí vám řekne, že právě svoboda je pro ně ta nejdůležitější hodnota? A kolik z nich to svými dalšími názory popírá?

obrázek k článku

Děti jsme obětovali už dávno

V podstatě to celé vyznívá tak, že všechny děti netouží po ničem jiném než se vrátit do lavic. Je hezké, že chcete bojovat právě za tyhle děti. Evidentně vám na dětech velmi záleží. Budete ale bojovat za všechny?

obrázek k článku

Manipulace

Kolikrát jste se už setkali s tvrzením, že by nějaká věc měla být zakázaná jen proto, že by k ní mohl být někdo svým okolím zmanipulován?

obrázek k článku

Hranice státu a morálky

Stát si s vámi může dělat absolutně cokoliv, co se mu zlíbí. Ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba, kdy je zapotřebí (v zájmu zachování stability) obětovat svobody lidí, neexistuje absolutně žádná hranice, za kterou by státní orgán potenciálně nemohl zajít.

obrázek k článku

Investice do vzdělání

Není možné vzdělávat druhé lidi proti jejich vůli a očekávat dobré výsledky. Sebelepší učitel, ani jeho plat, na tom téměř nic nezmění.

obrázek k článku

Status quo - zvláštní indikátor morálky

Co si zasluhuje (z morálního, nikoliv praktického hlediska) větší nutnost obhajoby? To, že chci, aby na mě nikdo neútočil, nebo umělý, násilně vynucený koncept, uzurpující si právo diktovat druhým lidem, jak mají žít?

obrázek k článku

Nerovnost a diverzita

K tématu nerovnosti již bylo napsáno mnoho. Ať už k zažitému předpokladu, že nerovnost musí být automaticky negativním jevem, či k poukazu na obrovské množství různých druhů nerovnosti. Právě k tomuto druhému bodu si dovolím doplnit ještě jeden, o něco hlubší pohled.

obrázek k článku

Moc a "právo silnějšího"

Často slýchám, že potřebujeme demokracii, protože je to údajně nejlepší forma vlády. I kdyby skutečně byla, tak je mi to vlastně celkem jedno. Není mi jasné, proč bychom měli nějaký násilný systém schvalovat jenom proto, že je to „nejlepší“ forma násilí.

obrázek k článku

Život a smrt 7. - Sebevraždy ve skutečně svobodném světě

Teprve po tom, co začneme skutečně respektovat něčí svobodnou vůli, jeho názory, přání a pocity, teprve pak může přijít skutečná ochota pomáhat, pravý soucit, opravdová lidskost a především nefalšovaná láska k životu, ve všech jeho podobách.

obrázek k článku

Život a smrt 6. - Euthanasie na volném trhu

V posledních dvou kapitolách chci nastínit, jak by mohlo vypadat svobodné rozhodnutí o životě a smrti ve světě, kde nejsou lidé za nic takového perzekvováni a mají svůj život zcela ve svých rukou.

obrázek k článku

Život a smrt 5. - klasické argumenty proti sebevraždám

V tomto článku si rozebereme nejčastější důvody k tomu, proč jsou sebevraždy všeobecně odsuzovány. Některé z nich jsou podle mě jen čistá deklarace toho, že považujeme člověka za majetek státu či společnosti. Jiné mají na první pohled jistě něco do sebe a musíme jejich problematiku pečlivě rozebrat.

obrázek k článku

Život a smrt 4. - Jak stát řeší sebevraždy - pokračování

Největší problém zůstává v celospolečenském přesvědčení, které schvaluje násilné zásahy proti lidem, jež se nějakým způsobem svobodně rozhodli. Na první pohled se to zdá ospravedlnitelné. Vždyť život máme jenom jeden. Ale položme si otázku. Komu patří náš život?

obrázek k článku

Život a smrt 3. - Jak stát řeší sebevraždy

Jak umí státní moc řešit utrpení člověka? Tím, že obežene všechny mosty ostnatým drátem?

obrázek k článku

Život a smrt 2. - Drobné zamyšlení nad trestem smrti

Jak můžeme používat argument justičních omylů u trestu smrti, z této pozice ho považovat za nepřípustný, a přitom zcela ignorovat možnost justičního omylu v případě, kdy člověku sebereme třeba 30 let života, které mu už taky nikdy nikdo nevrátí?

obrázek k článku

Život a smrt 1. - Dvojí pohled na život

I když se toto téma nemusí zprvu jevit natolik zásadní jako ekonomické svobody, já sama ho považuji za zcela stěžejní, dost možná vůbec nejdůležitější otázku lidské suverenity. I v nejistém světě musí být člověku ponechána ta nejzákladnější svoboda – svoboda skončit.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed