Mises.cz

Mises.cz

Země je kulatá; a stát nezbytný

Members of The Flat Earth Society are all around the globe.

Nedávno jsem v jedné diskusi objevil vtipný komentář: „Members of The Flat Earth Society are all around the globe.“ Ještě trochu vtipnějším jej činí, že je pravdivý; neslyšeli jste o nich náhodou? Nedávno se zviditelnili, když jejich člen rapper B.o.B. debatoval s astronomem Neilem deGrassem Tysonem, takže se o této skupině podivínů lze dočíst i v českých médiích; těžko soudit, kolik z jejich členů jsou trollové a kolik jich to myslí vážně, každopádně píší články a natáčejí videa (na kterých si museli dát evidentně záležet) plná konspiračních teorií o největší lži v dějinách (tedy že Země je kulatá), přičemž jejich úhlavním nepřítelem a bídákem jest NASA. Mnozí z členů TFES jsou velmi sdílní a ochotní k diskusi prakticky s kýmkoliv; no a netřeba dodávat, že lidé z nich mají legraci, nadávají jim a zesměšňují je.

Na iDnesu o nich dokonce vyšla reportáž, kterou tvůrce uzavírá slovy, že je zajímavé pozorovat argumenty TFES a srovnávat tyto s argumentací ostatních konspiračních teoretiků a extrémistů (z podtextu plyne, že když se TFES mýlí, automaticky se pletou i všichni ostatní). Mě však daleko více zaujaly diskusní příspěvky jejich odpůrců; proč? Inu, zejména proto, že ti největší posměváčci opakovaně prokazují absolutně nulovou znalost fyziky, přičemž drtivá většina z nich není schopna argumenty TFES ani v nejmenším vyvracet; diskuse sice většinou „vyhrávají“, neboť je jich více a když jim teče do bot, přijdou s urážkami a vzájemným poplácáváním po ramenou, jak to svým oponentům – těm blbcům – nandali. Paradoxně mají členové TFES typicky větší přehled o fyzice i matematice a jejich neschopnost přesvědčit své oponenty v zásadě nesouvisí s tím, že se mýlí; jejich argumentace samozřejmě obsahuje chyby, nicméně takové, které většina lidí není vůbec schopna vidět a rozporovat.

Lidé, kteří na TFES pokřikují, že jsou idioti, v drtivé většině neznají ani Keplerovy zákony, natož aby dokázali vysvětlit, jak je možné ze Země během dne pozorovat Měsíc v úplňku (což je jeden z hlavních argumentů, proč by měla být Země údajně placatá, zatímco (malý) Měsíc s (malým) Sluncem prý poletují nad ní); vědomost, že Země má více méně tvar koule, jim byla vštípena do hlavy ve škole, potvrdil to dostatek silných autorit, takže to dotyční „naprosto jistě vědí“, aniž by byli vůbec schopni tuto teorii zdůvodnit. Stejnému typu lidí před několika stovkami let zase autority vysvětlily, že Země je placka, též to „vědeli jistě“ a odpůrce bylo možné vesele upalovat; sebelepší logické vysvětlení samozřejmě nebylo k ničemu, úplně stejně jako na logických argumentech nezáleží teď.

Proč ne? Inu, TFES podává nějaká vysvětlení, proč není Země kulatá, ale celkem to nedává smysl, když jejich oponenti nemají ani dostatečné znalosti ke kritickému zkoumání takových tezí; mají sice pravdu, ale více méně jen náhodou. Odpovědí na argument, proč z některých míst na Zemi lze nepřetržitě půl roku pozorovat Slunce, pak typicky není: „Protože zemská osa není kolmá na rovinu ekliptiky,“ nýbrž něco ve smyslu: „Ty jsi ale debil.“ Kdyby měli členové TFES pravdu, jejich diskuse s takovými lidmi by vypadala naprosto stejně, jelikož většina z nich už předem „ví“, že má pravdu, kterou absolutně odmítá přehodnotit. Dost možná mimo jiné i proto, že nechtějí být ostatním pro smích; takto se mohou v „přesile“ vzájemně ujišťovat o své pravdě.

Komu to něco připomíná? Řekl bych, že nejspíše každému libertariánovi; ti se totiž nacházejí v podobné diskusní pozici jako TFES. Je totiž celkem irelevantní, zda mají pravdu a jaké argumenty používají, protože většina autorit stojí proti nim a o tom, jak je stát údajně nezbytný, se každý učil již ve škole; v důsledku toho pak většina lidí vnímá větu: „Stát je zlo, které nepotřebujeme, usilujme o bezstátní společnosti,“ za podobně uvěřitelnou jako tvrzení: „Země je placatá a Slunce s Měsícem jsou dvě malé koule, jež nad ní krouží.“ A co je tak moc absurdní, o tom se prostě nediskutuje; netřeba to vyvracet, netřeba se tím vůbec zabývat, jednoduše jde o danost, automatickou pravdu. Opak tvrdí jen idioti a trollové, kteří poslouží jako dobrý cíl posměšků v každé diskusi.

Než tedy ke komukoli pronikneme logickými argumenty, je nutné prolomit jeho bariéru automatického odmítání; to naštěstí není nemožné, ale vyžaduje to čas. Z toho důvodu prakticky nikdy neuděláte libertariána z etatisty na základě jedné diskuse, neboť o tom, co mu říkáte, zcela odmítne přemýšlet, protože to prostě nebude brát vážně; je třeba se snažit opakovaně, trpělivě vysvětlovat a dát dotyčnému čas vše vstřebat a přebrat si to v hlavě. Lidé se většinou časem zamyslí nad tím, co jim okolí předkládá opakovaně, i když to považují za absurdní; už i jejich pokus takovou teorii (korektně) vyvrátit lze považovat za úspěch, neboť taková snaha znamená, že onu tezi berou vážně (i já jsem se stal před lety anarchokapitalistou při snaze dokázat, že bezstátní společnost by byla katastrofa).

Proč však tento článek píši? Inu, vím jak frustrující může být debatovat s někým, kdo absolutně ignoruje logické argumenty a odmítá přemýšlet o tom, co mu říkáte; v takové situaci je docela snadné dotyčného poslat do háje, čímž jeho ochotu o daném tématu přemýšlet výrazně utlumíte. Zkuste si ale v takových chvílích vzpomenout na TFES; představte si, že své diskusní oponenty zkoušíte přesvědčit o tom, že Země je placatá, přičemž oni „vědí“, že je kulatá, ačkoliv často nemají ani znalosti základoškolské fyziky (v této otázce mají pochopitelně pravdu, ale v diskusi samotné na tom příliš nezáleží, neboť si onu pravdu stejně nedokáží obhájit). Mně osobně tento pohled pomáhá brát situaci s nadhledem a lépe pochopit toho, koho se snažím o něčem přesvědčit; doufám, že vám pomůže taktéž.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed