Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jörg Guido Hülsmann

obrázek k článku

Diskurzivní racionalita a dělba práce: Jak se objevuje spolupráce

Jeden z velkých úspěchů ekonomické vědy je vysvětlení prospěchu plynoucího z dělby práce v tržních ekonomikách. Přes své klady je nicméně tento utilitární výklad nedostatečný v popisu, proč je dělba práce rozšířená.

obrázek k článku

Odkaz Fréderica Bastiata v ekonomii

Claude Frédéric Bastiat (1801-1850) je jedním z největších ekonomů. Nikdo mu nemůže upřít zásadní roli, již sehrál coby strůjce a organizátor hnutí za svobodný obchod, která vzkvétala v Evropě v polovině devatenáctého století. Všichni historikové jej uznávají jako velikého spisovatele.

obrázek k článku

Úvod do liberalismu: Demokracie nebo svoboda?

Základní rozdíl mezi libertariány a přívrženci klasického liberalismu spočívá v pohledu na stát. Zatímco podle přívrženců klasického liberalismu stát představuje “nutné zlo”, jsou libertariáni přesvědčeni, že stát neumí nic, co by trh neuměl lépe.

obrázek k článku

Úvod do liberalismu: Důsledný liberalismus v tradici Ludwiga von Misese

Co je to program liberalismu? Co znamená slovo “liberální” v hospodářské politice, ve vnitřní politice, v politice vzdělávání a ve finanční politice? Aby mohla být takováto otázka zodpovězena, nestačí si prostudovat programy politických stran, které mají na svém praporu vepsánu otázku svobody.

obrázek k článku

Úvod do liberalismu: Přirozená práva a liberalismus

Ze všech idejí, které jsou pro liberalismus základní, není snad žádná tak prudce napadána jako myšlenka přirozeného práva. V následujícím textu se tedy pokusím objasnit myšlenku přirozeného práva a její praktický a teoretický význam pro svobodnou společnost.

obrázek k článku

Liberální měnová reforma - koncept

Jak se lze systému státních peněz co nejlépe zbavit? Tato otázka nás bude zajímat v následujícím textu. Nejprve musíme vyložit, proč má státní produkce peněz formu vykořisťování, myšleno ve smyslu neustálého porušování vlastnických práv, a proč papírové peníze ani k jinému účelu sloužit nemohou.

obrázek k článku

Důsledný liberalismus v tradici Ludwiga von Misese

Co je to program liberalismu? Co znamená slovo “liberální” v hospodářské politice, ve vnitřní politice, v politice vzdělávání a ve finanční politice?

obrázek k článku

Banky nemohou vytvářet peníze

obrázek k článku

Etika produkce peněz

Záznam přednášky z Mises Institute

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed