Mises.cz

Mises.cz

Bajka o porušování zákonů

Za způsob boje proti státu lze považovat i porušování zákonů a neplacení daní. Zajisté chápete, že tato metoda boje proti státu je něco zcela odporného. Povíme si proto raději pohádku.

Za způsob boje proti státu lze považovat i porušování zákonů a neplacení daní. Nyní si prosím přečtěte §364 a §365 trestního zákoníku. Zajisté chápete, že tato metoda boje proti státu je něco zcela odporného. Povíme si proto raději pohádku.

Žila si takhle zvířátka v lese. Žila v míru a navzájem se nezabíjela, neboť jim moudře vládli velcí medvědi. Ti tvořili pravidla, která ostatní zvířátka dodržovala. Jedním z těchto pravidel bylo, že zvířátka musí medvědům dávat med a borůvky. A aby tato pravidla někdo dodržoval, byla ustanovena speciální skupina sršní, která na to dohlížela. Protože byly tyto vosy velmi hloupé, říkalo se jim Police.

Čas plynul, medvědi tvořili stále více pravidel a na oplátku požadovali více medu a borůvek. Některým zvířátkům to začalo vadit a medvědi se, aby se vyhnuli vzpouře, rozhodli požadovat raději více medu a méně borůvek. "Včely mají medu dost, těm to nemá co vadit," říkali. Včely však začaly podvádět a platily méně medu, než měly. Medvědi si toho všimli a velmi jim to vadilo. Pokud nějaké včely platily velmi málo medu, byly na ně poštvány Police. Zvířátka to schvalovala a nechápala, proč jsou včely takové podvodnice. Jednoho dne do lesa přilétl z dalekých krajin krásný barevný pták - kanár Chysta. Začal zvířátkům říkat, že medvědi jsou nepřáteli ostatních zvířat, že povinné placení medu a borůvek je prý loupež a dokonce, že medvědí zákazy konzumace lysohlávek jsou násilím na ubohých zvířatech. Většina zvířat si myslela, že se Chysta zbláznil, jelikož jim tato pravidla většinou zas až tak moc nevadila a navíc chápala, že bez medvědů by se les zhroutil.

Některá zvířátka mu však naslouchala, ale ani ta nevěřila, že by se medvědi sami vzdali moci. Jedno stádo beranů a ovcí se pokoušelo chodit na schůze medvědů a něco změnit, ale většinou je tam ani nepustili.  Pěnkavy kanárské (pěkní modří ptáci) se sice na schůze dostaly, ale začaly pak vymýšlet příšerná pravidla spolu s medvědy. Zkrátka žádná změna neprošla. A tehdy někoho napadlo, že prostě budou medvědy ignorovat. Neplatili borůvky ani med, ignorovali pravidla. Místo borůvek, kterými se v lese tehdy platilo, začali používat žaludy, které na rozdíl od borůvek nešlo krájet na stále menší kousky. Zpočátku bylo takových jen několik a nikdo si jich nevšímal. Jejich počet však stálo rostl a v jednom momentě jich bylo tolik, že si toho všimli i medvědi. A začali proti nim bojovat. Police se snažily, seč mohly, a ostatní zvířátka je podporovala, protože považovala rebely za nebezpečné šílence.

Ale tím, že se k těmto rebelům stočila všeobecná pozornost se začala i další zvířátka zajímat o Chystovy myšlenky. Počet rebelů rostl, a tím se ostatní zvířátka přestala navzájem udávat, takže Police nevěděly, koho bodat. Navíc jim medvědi museli dávat stále méně medu. Spousta vos nakonec odešla od Polic a začala chránit samotná zvířátka, pokud jim tato zaplatila. Medvědi tedy neměli jak vymáhat svá pravidla. Jejich vláda skončila. Kupodivu ani poté se zvířátka nezačala zabíjet a les fungoval dále.

Upozornění: Nehledejte paralelu mezi fungováním tohoto lesa a naší společnosti. Tento text není schvalováním trestného činu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed