Mises.cz

Mises.cz

Bitcoin nebo život?

Obrovská vlna popularity, která v posledních týdnech zasáhla elektronickou měnu Bitcoin asi unikla málokomu.

Obrovská vlna popularity, která v posledních týdnech zasáhla elektronickou měnu Bitcoin (BTC) asi unikla málokomu. (Pokud by se snad někdo takový přece jen našel, pak doporučuji článek Bitcoin pro začátečníky.) Někteří fanoušci BTC v tom náhlém úkazu okamžitě spatřovali jakési prolomení bariéry a nástup BTC jako nové měny, ke které se budou lidé před nenechavými prsty vlád stále častěji uchylovat. Růst ceny BTC je v tom jen utvrzoval. BTC jsou nové peníze. V tomto článku se podíváme, proč to podle mého názoru dnes neplatí, proč BTC stále ještě není penězi. To ale neznamená, že by se někdy v budoucnu nemohl stát plnohodnotnou měnou.

Mainstream definuje tři nejdůležitější funkce peněz – peníze musejí být všeobecně přijímány jako prostředek směny, sloužit jako zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Mises se s některými těmito požadavky vypořádává v Teorii peněz a úvěru, ale my se v tomto článku klidně můžeme držet mainstreamu.

Všeobecně přijímaný prostředek směny

Hned u první a nejdůležitější vlastnosti každé měny BTC dnes až tragicky selhává. Ačkoliv se seznam institucí, které BTC přijímají, rozrůstá, je možností směnit vlastní BTC za zboží či služby až po hříchu nízká. BTC jednoduše není univerzálně přijímaným platidlem. Neplatí to v celosvětovém měřítku (jako třeba pro USD nebo EUR), ani lokálně v jednotlivých zemích nebo třeba na internetu. V zásadě bych mohl skončit svůj článek tady, protože peníze, kterými se prakticky nedá platit, vlastně ani nejsou peníze.

Nemám data o skutečných obchodech za BTC (tj. o zmíněné směně za zboží či služby), ani nevím, jestli jsou někde k sehnání, ale tipoval bych, že tyto objem těchto obchodů se v poslední době – možná paradoxně – snížil. Proč? Odpovědí je neuvěřitelná nestabilita ceny BTC. Kdo chce v dnešní době vydávat či přijímat BTC, když se ceny mění během jediného dne o desítky procent? Podepsali byste dnes pracovní smlouvu, podle které vám zaměstnavatel bude platit v BTC?

Zúčtovací jednotka

Tipnete si, kolik stojí pivo, pytel cementu nebo 3+1 na Vinohradech? Vážně, na chvilku se zamyslete, kolik dané věci stojí.

Tipoval někdo z vás ceny v BTC? Řekl bych, že ne. To je druhý výrazný problém BTC – ceny zboží a služeb v BTC vlastně nikoho nezajímají. Ta hrstka eshopů, která BTC přijímá, ceny nějakým způsobem přepočítává z dolarových (případně jiných) cen. Nákup a prodej za BTC je tak v současnosti jen trochu zbytečná oklika od směny ve standardních penězích. To je samozřejmě celkem přirozené vzhledem k šírce využití BTC.

Uchovatel hodnoty

Na tomto místě jistě není třeba zmiňovat, jak tragickou funkci uchovatele hodnoty mají státní peníze. Inflace ukrajuje z naspořeného koláče rok po roce nemalý kousek a na důchod zbydou člověku tak akorát oči pro pláč. Jenže ve srovnání s BTC vychází ještě docela dobře.

Stačí se podívat na mtgox.com na graf vývoje za poslední dva týdny a člověku přechází zrak. Denní výkyvy v řádu desítek procent jsou běžné. Někdo si možná troufá odhadnout, jakou bude mít BTC cenu dnes večer. Ale odhadovat cenu za týden je věštění z křišťálové koule, o delším časovém horizontu ani nemluvě.

Trh peněz

Rozhodl jsem se přidat do seznamu ještě trh peněz, který podle mě musí u skutečných peněz také nezbytně fungovat. Můžete si dnes někam zajít (klidně na nějaký web) a půjčit si 100 BTC s tím, že budete splácet v BTC, ať už bude jejich dolarová cena jakákoliv?

Nedivil by se, kdyby to nikde nešlo, když vezmeme v úvahu předchozí odstavec. Dnes je klidně možné si ráno půjčit 100 BTC a odpoledne je vrátit s 30% (dolarovým) ziskem.

Závěr

Článek vyznívá možná dost kriticky, já bych jej ale popsal spíš jako skeptický. BTC je úžasný vynález, který má obrovský potenciál. Já osobně z něj mám samozřejmě o to větší radost, že konkuruje měnám v rukou států. Přes všechny klady, které BTC má, ale prostě dnes není penězi. Stejně tak, jako jimi dnes není zlato, stříbro, sůl, plátno ani mušle. To ale neznamená, že by se z BTC peníze někdy v budoucnu stát nemohly. Kdo ví.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed