Mises.cz

Mises.cz

Bohatí utíkají

Naštěstí ještě existují země, kde státní zásahy do ekonomiky nenabývají drakonických rozměrů.

[Psáno pro časopis PROFIT jako reakce na sloupky Paula Krugmana v NYT.]

Bohatí utíkají. Spoluzakladatel Facebooku a miliardář Eduardo Saverin se vzdal amerického občanství a stal se občanem Singapuru. Proč zvolil Singapur a ne romantickou Francii, prosluněné Španělsko nebo zemi mlékem a strdím oplývající? I když před tím Krugman zavírá oči, je to kvůli daním. Zatímco ve Spojených státech by Saverina čekalo současné zvýšení nejvyšší sazby z 35 % na 39,5 %, v Singapuru ho čeká poloviční zdanění a žádné daně z kapitálových výnosů. Navíc je v Singapuru snazší začít podnikat, zaměstnávat a nechat se zaměstnat. A to se vyplatí!

V současnosti by na většině míst Západu začal podnikat pouze blázen nebo člověk osvícený dech beroucím nápadem. A ještě třetí skupina, kterou ovšem nelze považovat za ryze podnikatelskou, tedy ti, kteří jsou napojeni na rozličné státní penězovody, případně mají různými technikami státem zajištěné monopolní postavení. A ti, kteří ještě podnikají, utíkají.

Americká vláda přistoupila dokonce k tomu, že odcházející občany daní, „jako kdyby“ prodali svůj majetek. Vlády se různými způsoby zoufale snaží udržet naživu přebujelé státy blahobytu založené na masivním přerozdělování.

Neutíká však jen Saverin ze Spojených států. Obdobně je na tom Francie, kde po volebním vítězství socialisty Hollanda oznámila svůj odchod řada bohatých Francouzů. Většina jich neodchází do Singapuru nebo Hongkongu, ale prozatím jen do okolních států, například do Švýcarska, aby byli poblíž svým firmám a přátelům. I útěkem do Spojených států by si však polepšili oproti Hollandem oznámené 75% dani.

Nastává tak bizarní, avšak nevyhnutelná ekonomická situace, kdy v západních státech zůstávají pomalu jen ti, kteří ze současného stavu přerozdělování profitují. První skupinou jsou chudí a druhou bohatí závislí na státních financích a výsadách. A protože při přerozdělování se pouze peníze z jedné kapsy neopatrně sypou do jiné, nemůžou profitovat všichni. Při následných vyjednáváních o tom, kde vzít další peníze, mají však vždy větší vyjednávací sílu státem privilegovaní bohatí. Nakonec tedy na vysokých daních nejvíce prodělají chudí. Ale Krugman přeci rozumí ekonomice, ne?

Ludwig von Mises v Lidském jednání uzavřel svou rozsáhlou analýzu současného intervencionistického systému shrnutím jeho nevyhnutelné krize: „Základním prvkem sociální filozofie intervencionismu je existence bezedného fondu, ze kterého lze navěky čerpat. Celý systém intervencionismu se hroutí, když tento fond vyschne.“ A fond vysychá.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed