Mises.cz

Mises.cz

Brexit

Tvrdý Brexit by měl přijít 31. října. Zkusme si ale alespoň nastínit některé skutečnosti, které z Brexitu vyplývají, přičemž neskutečně velká spousta důsledků je mlhavých a těžko odhadnutelných.

Když Britové 23. července 2016 hlasovali o tom, zda jejich země setrvá v Evropské unii, či ji opustí, nediskutovalo se o tom zda Brexit bude „tvrdý“ nebo „měkký“. Nikdo totiž ve skutečnosti nevěřil, že navzdory obrovské mediální masáži se Britové rozhodnou pro odchod z EU. Hlasy těch 17,4 milionu zastánců Brexitu ale daly jasně najevo, co si o Evropské unii Britové myslí. Po fiasku ve vyjednávání o Brexitu s evropskými byrokraty nahradil Theresu Mayovou v nejvyšší politické funkci Velké Británie Boris Johnson. Ten se dal jasně slyšet, že
hodlá Británii z EU vyvést i bez dohody, a že tedy může nastat i tzv. „tvrdý“ Brexit. Ten by měl přijít 31. října.

Britové věřili, že odhlasování odchodu z Evropské unie bude znamenat konec byrokracie, nesmyslných nařízení a zákonů z dílny evropských politiků. Následovalo ale zcela něco jiného: nekonečné debaty o podmínkách Brexitu, ultimáta, vyhrožování a vydírání ze strany EU. Unie přece nemohla dopustit, aby kdejaká země mohla opustit „společnou Evropu“ beztrestně. Jako ve známé písni od Eagles Hotel California: „You can check out any time but you can never leave.“

Termín „tvrdý“ Brexit přitom vešel ve známost jako odchod Británie z EU bez jakékoliv dohody, Brexit „měkký“ všechno ostatní, v podstatě cokoliv. Británie by v takovém případě souhlasila s neurčitým počtem nařízení Evropské unie, tarifů, mezivládních dohod, postoupení jurisdikce Evropskému soudnímu dvoru aj.

Nyní tedy zbývají necelé dva měsíce do Brexitu a je stále pravděpodobnější, že se bude jednat o Brexit „tvrdý“. Boris Johnson ostatně na slibu, že Británie Evropskou unii opustí právě v toto datum, postavil svou předvolební kampaň. Je jasné, že celá řada politiků, komentátorů a novinářů vidí v „tvrdém“ Brexitu pro Velkou Británii pohromu, která bude pro Brity znamenat zhroucení trhů, izolaci, masovou nezaměstnanost, propad snad všech agregátních ekonomických ukazatelů a málem i konec světa. Zkusme si ale alespoň nastínit některé skutečnosti, které z Brexitu vyplývají, přičemž neskutečně velká spousta důsledků je mlhavých a těžko odhadnutelných:

Závěrem lze říci, že účinek „tvrdého Brexitu“ na samotnou Británii by měl být převážně pozitivní, zejména pokud Británie skutečně odstraní všechny tarify a poměrně rychle uzavře pakty volného obchodu se zbytkem světa. Přirozeně mou radou Británii je jednostranně odstranit všechny tarify na veškeré zboží, včetně „citlivých odvětví“. Dohody o volném obchodu se pak stávají irelevantní. Británie by mohla být v tomto průkopníkem a ukázat světu výhody jednostranného volného obchodu. Tohoto výsledku se možná nejvíce obává EU, protože by to zpochybnilo výhodu příslušnosti k uzavřené celní unii a potenciálně by to mohlo znamenat konec samotné EU. Ostatní „vazalové“ evropských byrokratů by si mohli úspěšného odchodu Spojeného království z Evropské unie všimnout a vzít si z něj příklad.


Zdroj: www.mises.org

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed