Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Závěr (9/9)

Bojím se, že jsme tuhle válku prohráli. Za deset let tu budou velmi přísné zákony. Téměř cokoliv, co není pes a kočka bude přísně zakázáno a postihováno. Možná chovy úplně vymizí a stanou se historii. Tohle všechno zmizí. Jenže příště jste na řadě vy.

Možná si to spousta lidí ani neuvědomuje, ale celá řada exotických zvířat chovaná v zajetí se vyskytuje také ve filmech, seriálech, videoklipech, reklamách a uměleckých fotografiích. Reálný mýval Oreo posloužil jako model, když vytvářeli Rocket Raccoona. Oreo nedávno umřel. Budiž mu země lehká.

Nebo vzpomínáte na reklamu Lena Natur z devadesátých let? Ta s mývalem?1 Na internetu se stále dá dohledat video, které zachycuje, jak reklama s cvičeným zvířetem vznikla.2 Dokonce pokrytecká TV Nova měla několikrát reklamní spoty, kde vystupovala zvířata (včetně lva), i když ve zprávách špiní chovatele exotických zvířat, jak to jen jde.

Bohužel vidím budoucnost chovatelů dost černě. Někdy mi připadá, že nenávist lidí k vlastníkům čehokoliv, co není „konvenční“ zvíře jako pes a kočka, je příliš velká. Chovatelé jsou nenávidění většinovou populací, mainstreamovými médii, státními institucemi, veterinárními asociacemi, některými zoologickými zahradami, chovnými stanicemi, mysliveckými spolky, organizacemi ochránců zvířat (Greenpeace, PETA), a také přímo organizacemi, které propagují zákazy různých chovů (Born Free USA). Jo a nezapomeňme na Evropskou Unii, která přinesla nejednu úplně debilní regulaci.

Chovatelé nemají žádné vlivné sdružení, je jich příliš málo na to, aby mohli někde bojovat za svá práva, nikdy se za ně nepostavil žádný politik, ani žádná organizace. Nikdo. I skupiny, které měly daleko větší hlas, než chovatelé, stát nakonec zmáčkl a donutil je tančit, jak on píská.

Asociace veterinárních lékařů České republiky vydala třeba prohlášení k zájmovému chovu velkých kočkovitých šelem:

„Jsme si vědomi, že některé druhy exotických zvířat jako např. velké kočkovité šelmy nejsou z důvodu jejich nebezpečnosti pro okolí i možnosti jejich strádání při nevhodných podmínkách chovu vhodné pro zájmový chov. Naší prioritou je aby tato zvířata byla držena pouze v zařízeních typu zoologických zahrad a zoo parků, které mají s jejich chovem zkušenosti. Bohužel současná právní úprava při splnění minimálních požadavků neumožňuje orgánům státní veterinární správy.“3

Momentálně to vypadá, že chovatelé jsou podle většinového mínění prostě hrozně zlí, hloupí, nezkušení, nezodpovědní pitomci, kteří mají doma množírny, cpou různá zvířata do malých klícek, tam je drží bez jídla a vody celé týdny, ignorují díry v plotě a je jim fuk, že se tam pár desítek kusů exotických nebezpečných zvířat uteče. Nebezpečná zvířata jako je lev, had nebo vlk vnímají jako hračky. Div, že denně neumřou desítky chovatelů. Prostě hrůza a děs. Musíme tohle zakázat!

Ale dost ironie. Bojím se, že jsme tuhle válku prohráli. Za deset let tu budou velmi přísné zákony. A to jak ze strany ČR, tak i ze strany EU, tak i mezinárodních úmluv. Téměř cokoliv, co není pes a kočka bude přísně zakázáno a postihováno. Možná chovy úplně vymizí a stanou se historii. Zmizí koníček, který nikomu nijak neubližoval, dělal různé lidi a zvířata šťastnými a spokojenými, zvyšoval naše znalosti o zvířatech, dával nám možnost je pozorovat zblízka a přinášel hodnoty do umění.

Tohle všechno zmizí. Ale vy nejspíše nejste chovatelé exotických zvířat, takže nad tím můžete mávnout rukou…

Jenže příště jste na řadě vy.

 

 

Zdroje:

 

 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed