Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Zoologické zahrady (8/9)

Nemám nic proti zoologickým zahradám, ačkoliv musím říct, že výběhy některých soukromých chovatelů jsou daleko lepší a větší, než jaké mnohdy najdeme právě v zoologických zahradách. Nerozumím ale tomu proč mají zoologické zahrady daleko větší důvěru, než soukromí chovatelé.

Nemám nic proti zoologickým zahradám, ačkoliv musím říct, že výběhy některých soukromých chovatelů jsou daleko lepší a větší, než jaké mnohdy najdeme právě v zoologických zahradách.

Nerozumím ale tomu proč mají zoologické zahrady daleko větší důvěru, než soukromí chovatelé. Když se lidí ptáte, jestli by měla být různá nebezpečná, invazivní či chráněná zvířata legální, říkají: „Tak aspoň zoologickým zahradám bych to povolil, ale lidem ne.“ A obecně se tvrdí, že zvíře má lepší a profesionálnější péči v zoo.

Odkud se tahle důvěra bere?

Podle mého názoru mají zvířata daleko větší šanci na šťastný život v rukách soukromého chovatele než v zoo. Soukromý chovatel má obvykle ke zvířeti nějaký blízký, intimní vztah a plně se mu věnuje. V zoo oproti tomu je zvíře celou dobu jen ve výběhu, hází se mu jídlo, zaměstnanec zoo mu čistí klec a sem tam ho navštíví ošetřovatel. Je to pro ně spíše práce než vášeň a radost.

Soukromý chovatel má navíc obvykle jedno nebo dvě zvířata, takže se na ně může plně zaměřit a dát do toho všechno, což ošetřovatel, který se stará třeba o stovky zvířat, nemůže.

A mohl bych pokračovat takhle dál. Já osobně, kdybych byl zvířetem, bych raději chtěl být v rukách chovatele než v zoo či u jiné státní instituce.

Mimochodem, jsou případy, kdy zvíře uteklo ze zoo – zakázat všechny zoo?1 Jsou případy, kdy zvíře někoho v zoo zabilo – zakázat všechny zoo?2

Nejhorší je, že majitelé zoologických zahrad na soukromé chovatele často hází špínu. Takový majitel zoo z Dvůr Králové neustále v médiích vypráví, jak šelmy nepatří do rukou soukromým osobám. Ono se to však jednou obrátí proti němu. Je to jeden z těch lidí, co si natolik přejí velký stát, až ho nakonec dostanou. A to teprve bude něco!

Myslím, že až se podaří dostat soukromé chovy, cirkusy a kožešinové farmy mimo zákon, tak si lidé najdou něco dalšího, co se jim nebude líbit. A to něco mohou být i zoologické zahrady. V poslední době se často setkávám s názorem, že zoologické zahrady jsou zvířecí vězení. Kdo ví, možná se brzy bude demonstrovat za zákaz zoologických zahrad a populisté to začnou lidem nabízet výměnou za hlasy.

A to pak budou majitelé zoo v televizi brečet, že je na ně stát zlej a stěžovat si všude na přemíru byrokracie a omezení. Jsou to totiž podobní pokrytci jako myslivci. Myslivci neustále volají po zákazech všeho možného i nemožného a vydupali si i zákaz vstupování do lesa během honitby pod pokutou 30k. Ale pozor, jak jim EU začne sahat na zbraně, to najednou úplně otočí a začnou být velcí „bojovníci“ za svobodu jako třeba pan Straka.

Mimochodem, slyšel jsem fámu, že některé zoologické zahrady dávají zvířatům válium, aby se tolik nebála lidí. Co na to ochránci?

V USA mezi lety 1990 až 2012 zemřelo celkem 21 po útoku velké kočkovité šelmy. Z toho jen 2 případy se staly u soukromých chovatelů, zbytek jsou zoologické zahrady a státem vlastněné instituce. Ty dva případy byly o tom, že velká kočkovitá šelma zabila svého chovatele, který sám ví, že jeho koníček je rizikový a může ho zabít. Nedošlo však nikdy k tomu, že by velká kočkovitá šelma chovateli utekla a zabila někoho jiného.3

Spoustu lidé tvrdí, že by nikdy nechtěli mít za souseda chovatelé velkých kočkovitých šelem, přitom fakt, že by mu utekla a ublížila, je naprosto nulová. Je daleko větší šance, že vás současný soused způsobí nedbalostí požár, který se rozšíří až na váš dům.

 

 

Zdroje:

[1] https://www.blesk.cz/clanek/zpravy–krimi/551219/ze–zoo–u–prahy–utekla–puma–nocni–odchyt–se–nezdaril–selma–chodi–po–okoli.html

[2] https://www.blesk.cz/clanek/zpravy–krimi/598952/tygr–zabil–studenta–slonice–osetrovatele–exoticka–zvirata–v–cesku–zabijeji–zridka.html

[3] http://www.rexano.org/Statistics/Captive_big_cat_fatality.pdf

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed