Mises.cz

Mises.cz

Čím je společnost komplexnější, tím větší potřebuje stát?

Je důležité se věnovat tomuto často slýchanému a vlivnému mýtu, protože vede přímo a logicky k socialistickému plánování.

„Vaše svobodné, tržní, soukromoprávní teorie omezené vlády jsou platné pro jednoduché podmínky před sto lety, ale jistě nefungují v současné komplexní ekonomice. Čím je společnost komplexnější, tím větší potřebuje stát - to lze považovat za axiom,“ argumentoval šéf jedné z vysokých škol na nedávném semináři.

Je důležité se věnovat tomuto často slýchanému a vlivnému mýtu, protože vede přímo a logicky k socialistickému plánování. Takto odpověděl účastník semináře:

„Podívejme se na nejjednodušší možnou situaci - jste pouze vy a já. Dále předpokládejme, že já jsem moudrý jako jakýkoliv z prezidentů, který vládnul během vašeho života. Pokud uvážíte tuto mou kvalifikaci, myslíte si upřímně, že bych byl kompetentní k násilnému řízení toho, co vynaleznete, objevíte, vytvoříte, kolik hodin odpracujete a jakou mzdu za to dostanete, co a s kým máte směňovat? Není má nekompetence z tohoto nejjednoduššího příkladu zjevná?

Nyní se přesuňme do více komplexní společnosti, společnosti všech lidí v této místnosti. Co soudíte o mé kompetenci násilnému řízení jejich kreativního jednání? Nebo předpokládejme skutečně komplexní situaci, 177 miliónů obyvatel této země. Pokud bych navrhnul, že bych převzal řízení nad jejich životy a miliardami směn, myslel byste si, že jsem obětí halucinací. Není zjevné, že čím je ekonomika komplexnější, tím má řízení produktivních činností horší dopady? Je samozřejmé, že čím je naše ekonomika komplexnější, tím více bychom měli spoléhat na zázračný, samopřizpůsobující se proces svobodného lidského jednání. Žádná lidská mysl ani žádná jejich kombinace si nedovede ani představit, natož inteligentně řídit, nespočetnou lidskou energii směny v jednoduché společnosti, natož v komplexní.“

Je nepravděpodobné, že se šéf oné vysoké školy zeptá na stejnou otázku znovu.

Přestože může být boření mýtů házením hrachu na zeď, jde o sebezdokonalující a užitečné cvičení, které může zachránit i předem ztracenou situaci. Dále se zdá být schopnost člověka bořit mýty (tedy negativní taktika) cestou k vlivnému zdůraznění pozitivního. Dokud nedovede člověk ukázat schopnost poukazovat na socialistické omyly, pravděpodobně se mu nedostane širokého publika pro představení myšlenek svobodných lidí.


Tento článek vyšel jako "Clichés of Socialism Number 1", publikován byl díky Foundation for Economic Education. Jde o úvodní článek série boření socialistických mýtů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed