Mises.cz

Mises.cz

Díra v EET

EET nijak nebrání prodávet transakce „bez účtenky“; ale to zdaleka není vše, nebrání mnoha dalším věcem, o kterých si v tomto článku můžete přečíst.

EET netřeba představovat, tento Babišův systém zefektivňující státní loupeže všichni známe; v rámci své práce jsem však měl možnost jej poznat docela detailně, neboť do systému našich zákazníků implementuji rozhraní, kterým budou posílat účtenky. Krom toho, že po technické stránce z EET přímo sálá, jak je to státní projekt, má také díry; jaké? Tak zaprvé transakce „bez účtenky“ nijak neomezuje; kde je účtenka přítomna, ji není dobré falšovat, neboť EET disponuje bonzsystémem, kde si každý bude moci účtenku ověřit a následně obchodníka napráskat. Ano, přesně tak si Babiš představuje tu „spravedlnost“, lidé budou jeden na druhého bonzovat; ostatně co také jiného čekat od agenta Bureše 007… k tomu je samozřejmě masivní propagandou vytvářeno podhoubí pro práskače, aby si mohli omlouvat neomluvitelné tím, že vlastně dělají dobrou věc (protože kdo se nenechá okrást, ten vlastně krade… a tak dále).

Co je ale neméně zajímavé? Transakci pro EET definuje: DIČ, ID provozny*, ID pokladny*, ID účtenky*, částka a čas (položky s hvězdičkou si generuje sám obchodník); a nyní si představme, že v nějaké hypotetické hospodě či hotelu dojde náhodou k tomu, že se začne prodávat více věcí za stejnou cenu (polední menu, pokoj…), případně se rozdělí položky na účtenky tak, že shodou okolností začne vznikat v podobný čas více účtenek se stejnou částkou, a zrovna se jako na potvoru stane politováníhodná chyba, že více hostů dostane účtenku s totožnými identifikátory… ti to nemají šanci poznat a i když si ověří platnost účtenek v bonzsystému, ten všem řekne, že OK. Nebyla by to katastrofa? Závěrem dodávám, že zde jen upozorňuji podnikatele na tuto potenciální chybu, aby si na ni dali pozor a vyhli se jí (kdyby to někdo nechápal, ozvěte se, rád vysvětlím); rozhodně tu neprobíhá veřejné nabádání k porušování zákona!

 

Převzato ze Stok: http://stoky.urza.cz/  

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed