Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Frédéric Bastiat

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Výběrčí daní

"Tvoji zástupci v parlamentu se dohodli, že Tvůj podíl na daních bude celý sud."

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Národní nezávislost

Mezi argumenty, které jsou vznášeny ve prospěch protekcionismu, nesmíme zapomenout na ten, který je založen na myšlence národní nezávislosti.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: post hoc, ergo propter hoc

„To proklatý volný obchod působí veškeré potíže. Slibovali nám jeho nekonečné požehnání, přijali jsme ho a nyní továrny zavírají a lidé trpí“

obrázek k článku

Dopis voličům z okresu Saint-Séver

Volební krédo z roku 1846

obrázek k článku

Co jsou peníze?

„Proklaté peníze! Proklaté peníze!“ volal zoufale ekonom F…, Vycházeje z ministerstva financí, kde se právě zvažovalo zavedení papírových peněz.

obrázek k článku

Vlastnictví a zákon

Ptám se, zda právo na Vlastnictví nepatří mezi ta práva, která rozhodně nevycházejí z pozitivního zákona, ale která jsou naopak, předchůdcem a raison ď tre zákona?

obrázek k článku

Vyhlášení války politické ekonomii

Tento článek z 13. června 1847 v Le Libre énchange byl reakcí na formální žádost Mimerelova výboru (Výbor na obranu domácího průmyslu) na zrušení kateder politické ekonomie, jež se posléze omezil na požadavek, aby teorie protekcionismu byla vyučována stejně jako teorie volného obchodu.

obrázek k článku

Demokratům

Ne, nepletu se. Cítím, že mi v hrudi bije srdce demokrata. Jak se tedy stalo, že jsem tak často v opozici proti těm, jež se prohlašují za výlučné představitele demokracie?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed