Mises.cz

Mises.cz

Gary Johnson, libertariánský kandidát na prezidenta USA

Unavuje mě poslouchat neustále o údajném nedostatku talentu v Republikánské straně. Co třeba Marco Rubio, Paul Ryan, Herman Cain, Tim Pawlenty, Ron Paul, Mitch McConnell, Jim DeMint, Chris Christie nebo Scott Walker?

Unavuje mě poslouchat neustále o údajném nedostatku talentu v Republikánské straně. Co třeba Marco Rubio, Paul Ryan, Herman Cain, Tim Pawlenty, Ron Paul, Mitch McConnell, Jim DeMint, Chris Christie nebo Scott Walker?

Tady je navíc někdo, o kom jste možná ještě neslyšeli, někdo naprosto nepodplatitelný, někdo, kdo je zcela jistě ten nejvíce protivládní kandidát v historii, který se uchází o republikánskou nominaci: Gary Johnson, dvojnásobný guvernér Nového Mexika.

Filozofie Garyho Johnsona může být jednoduše shrnuta. Myslí si, že vláda je daleko větší, než má být. Chce vyrovnat federální rozpočet — ne až za 20 let, ale okamžitě — a ukázal na potřebné škrty ve výdajích. Rozumí tomu, že avanturistická zahraniční politika, kromě toho, že je drahá, zmenšuje lidem svobodu doma: že tedy je rozpor, řečeno frází Russela Kirka, mezi americkou republikou a americkým impériem. Proto byl proti útokům na Irák a Libyi a přestože podporoval svržení Talibanu, oponoval rozvinutí a prodloužení americké mise v Afghánistánu.

Gary Johnson je libertarián v sociálních otázkách, chápe, že americká ústava mlčky spočívá na toleranci, soukromí a rovností před zákonem (viz klip). Byl výjimečným mezi republikány v tom, že s vypětím sil odporoval všemožnému nahlodávání občanských svobod, které bylo provedeno pod maskou protiteroristické legislativy. „Válku proti drogám“ vidí jako zneužití státní moci. Krátce řečeno věří v osobní svobodu, práva států federace a americkou ústavu.

Fajn, říkáte, tak je libertarián. Takové jsou tisíce studentů po světě, kteří čtou Ayn Randovou. Nikdo z těch, kteří mají takové názory, nikdy nebude zvolen na žádné důležité místo.

A v tom byste se právě mýlili. Gary Johson byl zvolen přesně s tímto programem ve státě Nové Mexiko, kde podporu získávají demokratičtí i republikánští kandidáti na prezidenta, a bez okolků se pustil do uvedení svých názorů do praxe. Měl za to, že by mělo být co nejméně zákonů, a vetoval jich během svého období více než 49 ostatních guvernérů celkem. Snížil daně čtrnáctkrát a ani jednou je nezvýšil. Výsledek? Rozpočtový přebytek a hospodářský rozkvět. Během funkčního období Garyho Johnsona bylo zrušeno 1200 státních pracovních míst, ale 20 tisíc pracovních míst vzniklo v soukromém sektoru. A tady je to nejlepší: s převahou byl znovuzvolen, přestože registrovaných demokratů v Novém Mexiku je dvakrát více než republikánů.

Křehkost americké ekonomiky je možná nejvážnější hrozbou pro světovou prosperitu. Bůh je mi svědkem, že Bílý dům potřebuje někoho, kdo dokáže vyrovnat účetnictví. Tak tedy, moji američtí přátelé, pokud hledáte prezidenta s bezcenným charismatem Blaira nebo Clintona, zůstaňte u toho současného. Ale pokud hledáte někoho, kdo prokázal, že umí osekat vládní výdaje, pak ecce homo.

 


Článek původně vyšel na blogu autora, originál naleznete zde.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed