Mises.cz

Mises.cz

Jak kapitalismus přinesl každému čerstvou rybu

Mnoho lidí se zdráhá si doma připravovat ryby. To je můj dojem z různých hovorů s přáteli a kolegy. Obvykle se v tom zrcadlí jedna špatná zkušenost. Možná, že to pochází v dětství. Ryba byla podezřelá, plná kostí, a prostě celkově hrozná. A jedna zkušenost ovlivní celý život ve výběru potravin.

(vyšlo na https://tucker.liberty.me/)

Mnoho lidí se zdráhá si doma připravovat ryby. To je můj dojem z různých hovorů s přáteli a kolegy.

Obvykle se v tom zrcadlí špatná zkušenost. Možná, že už z dětství. Ryba byla podezřelá, plná kostí, prostě celkově hrozná. A jedna zkušenost často ovlivní celý zbytek života ve výběru potravin.

V mém případě jsem si myslel, že léta budu jíst ryby jen v restauraci. Pouze tam vědí, jak je připravit správně, pomyslel jsem si. Určitě bych nikdy neopakoval tento proces doma. Nanejvýš bych mohl udělat ty hrozné obalované rybí prsty, které vytahovala máma na obávaných příležitostech.

No, za posledních deset let se trh s rybami dramaticky změnil. Nyní můžete pořídit neuvěřitelně velké ryby v téměř každém supermarketu. Ve Wal-Martu jsem nedávno našel obrovský výběr - tilapie, platýs, mečoun, losos, treska bezvousá, halibut, humr, a ještě mnohem více. Ceny byly směšně nízké. Testoval jsem je měsíce.

Jaké je v tom tajemství? Zamířit do mrazicího oddílu. Vím, zní to hrozně. Nechtěli byste raději čerstvé? Už ne.

Masivní pokrok v oblasti technologií (děkuji, kapitalisme!) zlepšil způsob výlovu a uvedení na trh. Nyní je ryba chycena, vyčištěna, vykostěná a zmrazená bleskově přímo na lodi. Mezi plaváním kolem lodi a přistáním v samostatně uzavřeném sólo balení připraveném k jídlu neuteče skoro žádný čas.

A nemusíte se starat o načasování. Za starých časů, kdy jste si koupili rybu, jste museli ji museli do noci dojíst, nebo riskovat, že se stane brzo slizkou a hrubou. Teď může zůstat ve svém mrazáku a být pro vás připravena, kdykoliv budete chtít.

Poprvé je ekvivalent čerstvých ryb, fantastický a báječný, k dispozici téměř pro každého za nízké ceny, připravený pro přípravu přímo ve vaší vlastní kuchyni. A navzdory pověsti, že ryby kdysi byly obtížné na přípravu, je to teď jednodušší než vepřové nebo hovězí maso, a dokonce i rychlejší.

Jinými slovy, rozříznete sáček a je to. Připadá mi to prostě úžasné. Je to kratší doba, než mi včera trvalo najít k obědu restauraci s hamburgery. A za zlomek ceny.

Co s ní vymyslet? Je téměř nemožné rybu zkazit. Můžete ji hodit na fólii a nastavit ji na grilu s máslem, pepřem a citrónem. Můžete ji dát na pánev s trochou oleje a octa nebo citronu. Můžete upéct zeleninu v troubě, na poslední chvíli přihodit rybu, a vařit to extra sedm minut, nebo tak nějak. Můžete ji hodit do rajčatové polévky, nebo do jakékoliv polévky, opravdu.

Samozřejmě, můžete také opustit FryDaddy (značka friťáku, pozn. překl.) a jít do města, za pěkným moučným těstíčkem a dobrým octem. Kdo může odolat fish and chips?

Nová ryba je tak čerstvá, že v ní necítíte ani náznak rybiny. Textura je perfektní a u vaření se cítíte jako gurmán. Nikdy jsem neservíroval rybu, aniž by lidé nebyli ohromeni a překvapeni, jak je dobrá.

Zvláštní zmínku zaslouží Basa nebo Swai, což není nic jiného, než sumec vyrostlý ve Vietnamu. Byl to celý program tlačený vládou USA. Ale v dobrém příkladu obchodního lobbování, průmysl se sumci tlačí dopředu to, když je na dovezené rybě vždy něco speciálního. Po mém vlastním chuťovém otestování, Swai je stejná, nebo lepší, ale protože je masitější a větší. Také stojí mnohem méně, než americký sumec. Taky je k dispozici v různých mražených variacích. 

Co se týká přínosu ryb pro zdraví, o tom jistě není sporu. American Heart Association doporučuje jíst ryby alespoň dvakrát týdně. Lidé, kteří jedí ryby, žijí déle a mají méně chronických onemocnění. Ryby poskytují vysoce kvalitní bílkoviny bez nasycených tuků. Obecně platí, že lidé, kteří jedí ryby, se pocitově cítí lépe než ti, kteří jedí maso.

Zbláznil jsem se do ryb tak, že je jím většinu času. Prostě proto, že jsou chutné a tak snadné. A já si rád libuji v nádherném úspěchu kapitalismu udělat zdánlivě nemožné - přinášet ryby z dalekých oceánů přímo do mé kuchyně a zároveň zachovat čerstvost a chuť.

V renesanci malíři často vyobrazovali rybáře prodávající ryby na svých stolech právě tam, kde si je s velkou pravděpodobností někdo koupí. Proč? Poprvé v historii měli lidé peníze na nákup věcí od skutečných obchodníků. Ryby na prodej komukoli a každému bylo krásným symbolem bohatství. A v naší době je to to samé. 

Tak tedy na ryby a na technologii, která umožnila, aby si je levně a snadno užili v každé domácnosti. To je velký úspěch lidstva, a jsem rád, že ho mohu oslavit.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed