Mises.cz

Mises.cz

Jak minimální mzda zvyšuje chudobu

Otevřený dopis Thomasovi Perezovi, ministrovi práce USA.

[Z mises.org přeložil Mike.]

Otevřený dopis Thomasovi Perezovi, ministrovi práce USA

Vážený pane ministře,

zvýšení minimální mzdy je formule, která způsobuje nezaměstnanost mezi nejméně kvalifikovanými členy naší společnosti. Čím vyšší mzdy máme, tím je vyšší cena produkce. Čím je vyšší cena produkce, tím vyšší jsou ceny. Čím jsou ceny vyšší, tím menší kvantita tovarů a služeb je poptávána a také máme menší počet pracovníků, kteří je produkují. To jsou tvrzení základní ekonomie, které byste Vy a pan prezident měli velice dobře vědět.

Je pravda, že mzdy pracovníků, kteří si po zvýšení mzdy udrží svoje zaměstnání, se zvýší. Budou si užívat vládou vytvořený monopol, který vylučuje z trhu konkurenci ze strany nezaměstnaných pracovníků, kteří jsou ochotni a schopni pracovat za méně, než kolik monopolisté dostávají. Platby za vyšší mzdy půjdou na úkor snížených výdajů za práci a kapitálu kdekoliv jinde v ekonomickém systému, což povede k vyšší nezaměstnanosti.

Ti, co jsou nezaměstnaní jinde a kteří jsou relativně zkušení, nahradí pracovníky s nižšími zkušenostmi, což bude vést k vyšší míře nezaměstnanosti mezi lidmi s nejmenšími zkušenostmi.

Nezaměstnanost přímo a nepřímo způsobena zvýšením minimální mzdy bude vyžadovat zvýšené vládní výdaje na sociální účely a tím pádem vyšší daně a vyšší rozpočtové deficity, které to budou financovat.

Vaše a prezidentova politika stojí fundamentálně proti práci a proti chudým lidem. I když díky tomu zbohatnou lidé, kteří dostanou status vládou chráněného monopolisty, zbídačí to zbytek ekonomického systému mnohem víc. Dojde k tomu kombinací jednak přerozděleného množství bohatství k monopolistům a zároveň snížením celkové produkce množstvím korespondujícím se zvýšenou nezaměstnaností, kterou to způsobí. Zvýšené ceny a daně, které vycházejí ze zvýšené minimální mzdy, sníží celkové zisky pro monopolisty, vytvoří dodatečně chudé lidi a ještě zvýší chudobu těch, co už jsou nezaměstnaní.

Čím víc je minimální mzda zvyšována, tím horší je efekt na chudé lidi. Protože na jedné straně je nezaměstnanost vyšší a na druhé straně je ochrana pracovníků s nižšími mzdami před těmi s vyššími stále menší. Při dnešní minimální mzdě 7,25 $ za hodinu jsou pracovníci, kteří vydělávají tuhle mzdu, v bezpečí proti pracovníkům, co jsou schopni vydělat 8 $, 9 $ nebo 10 $ dolarů za hodinu. Pokud je minimální mzda zvýšena, tak jako si Vy a prezident přejete na 10,10 $ za hodinu a za pracovní pozice, za které se dnes platí 7,25 $, se bude muset platit 10,10 $ za hodinu, pracovníci, které v minulosti tahle pracovní pozice nezajímala, protože byli schopni vydělat 8 $, 9 $ nebo 10 dolarů $ za hodinu, začnou tohle zaměstnání zvažovat. Mnoho z nich bude tato zaměstnání muset zvažovat, jinak budou nezaměstnaní. Efektem je odkrytí těch lidí, jejichž schopnosti nepřevyšují 7,25 $ za hodinu konkurenci lépe vzdělaných a zkušenějších pracovníků, kteří jsou schopni vydělat momentálně něco nad 7,25 $ a pod 10,10 $. Dalším efektem bude, že v ekonomice už prostě nezbude další místo pro zaměstnání minimálně vzdělaných a zkušených lidí.

Samozřejmě minimální mzda byla zvyšována mnohokrát opakovaně od doby, co byla poprvé zavedena a stále tady bylo aspoň nějaké místo pro zaměstnání takových lidí. Co tomu pomohlo, byly dlouhé doby, kdy se minimální mzda nezvyšovala. Stále se zvyšující množství peněz v ekonomice a rostoucí množství objemu utrácení a tím i mezd a cen v ekonomice neustále redukuje rozdíl mezi minimální mzdou a mzdou, která by byla v ekonomice při absenci tohoto zákona. Minimální mzdy  30. a 40. letech - 25 a 75 centů za hodinu – jsou už dlouho zanedbatelné. Abychom zredukovali a eliminovali škody způsobené dnešní minimální mzdou, musíme ji ponechat nezměněnou.

Životní úroveň se nezvyšuje arbitrárními pravidly a dekrety, které přikazují vyšší mzdy, ale růstem produktivity práce, co zvyšuje množství výrobků relativně k množství pracovníků a tím pádem redukuje ceny relativně k platům a tím se ceny zvyšují pomaleji než platy v případě, že se množství peněz v ekonomice neustále zvyšuje.

Pokud je zvyšování životní úrovně průměrného pracovníka Váš a prezidentův cíl, měli byste opustit Vaše snahy o zvyšování minimální mzdy. Místo toho byste se měl snažit eliminovat ty vládní politiky, které omezují růst produktivity práce a tím pádem i kupní sílu mezd.

Pokud je Váš cíl zvyšovat mzdu hlavně pro málo placené pracovníky, měli byste se snažit eliminovat všechno, co omezuje zaměstnanost v lépe placeních pozicích, hlavně nucené břímě odborových platů, které fungují jako minimální mzda pro kvalifikované a středně-kvalifikované pracovníky. Odborové platy slouží k umělému zvyšování pracovníků, kteří se musejí ucházet o hůře placené pozice, včetně těch úplně dole, kde jsou mzdy nejnižší. Do míry, jaké tyhle lépe placené pozice dokážou absorbovat více pracovníků, tlak na hůře placené pozice bude redukován a mzdy tady tak mohou vzrůst.

Zrušení nebo alespoň liberalizace licenční legislativy bude vést ke stejným výsledkům. Do té míry, do jaké vyšší počet nízko-kvalifikovaných pracovníků může pracovat v zaměstnáních jako taxikáři, holiči, nebo prodavači hot-dogů v pojezdných vozíčcích, bude efektem také redukce zájmu o nejméně kvalifikované zaměstnání a tím i vyšší mzdy v této oblasti.

Hlavním principem je, že musíme sledovat větší ekonomickou svobodu, ne vyšší vládní intervencionismus jako cestu z ekonomické mizérie pro každého, hlavně pro chudé.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed