Mises.cz

Mises.cz

Jak moc lze spoléhat na prognózy ČNB?

HDP v ČR klesá již od 1Q 2012, takže růst přes 2 % je bezesporu pozitivní, ale dá se této prognóze věřit? A jak přesné byly prognózy ČNB historicky?

[Napsal Radek Šembera, vyšlo na blogu autora.]

7. listopadu 2013 zveřejnila ČNB prognózu hlavních makroekonomických dat pro rok 2014 a 2015. Mezi nejzajímavější rozhodě patří prognóza růstu hrubého domácího produktu. Ten má v případě měnové intervence ČNB v roce 2014 růst o 2,1 % a v roce 2015 dokonce o 2,5 %. HDP v ČR klesá již od 1Q 2012, takže růst přes 2 % je bezesporu pozitivní, ale dá se této prognóze věřit? A jak přesné byly prognózy ČNB historicky?

Data z prognóz ČNB jen složitě přes webový archiv

Na stránkách ČNB je pro veřejnost k dispozici aktuální prognóza makroekonomických dat, ale historická data bohužel takto jednoduše přístupná nejsou. ČNB staré prognózy systematicky přepisuje novými a datové soubory ze svého serveru maže. Přesto jsou tyto data dohledatelná pomocí webového archivu, který pravidelně ukládá změny provedené na stránce cnb.cz. Mezi daty 3. 6. 2007 a 2. 5. 2013 se z oficiálních stránek ČNB podařilo webovému archivu nashromáždit 45 ročních odhadů vývoje HDP.

 

Historické předpovědi v číslech

Ze 45 zjištěných ročních prognóz růstu HDP v přesnosti na desetiny procenta, se podařilo ČNB 2x velikost růstu ekonomiky předpovědět a 43x se v růstu mýlit. Ze 43 mylných prognóz bylo 6 příliš pesimistických a 37 příliš optimistických. V odhadu HDP se průměrně ČNB mýlila o 2,3 % HDP. Pokud se jednalo o příliš pozitivní vykreslení budoucího stavu ekonomiky, ČNB se průměrně mýlila o 2,68 %, v negativní o 0,58 %. Nejhorší předpověď mýlící se o 9,7 % HDP byla zveřejněna 23. 6. 2007 pro rok 2009 (předpověď 5,6 %; reálný růst -4,1 %). Přesné byly naopak zpětné odhady 7. 2. 2008 pro rok 2007 (6,1 %) a 2. 2. 2012 pro rok 2011 (1,7 %).

Nehynoucí optimismus

Následující graf zobrazuje reálný vývoj HDP ČR a jednotlivé prognózy ČNB. Prognózy jsou zobrazeny zeleně (rok zveřejnění odpovídá vždy prvnímu datu prognózy). Prognózy byly ČNB vždy dělány na probíhající rok a na 1 až 2 roky budoucí. Prognózy z počátku let obsahovaly odhady roku předchozího.

 

Kde mohou optimistické prognózy škodit?

82 % příliš optimistických budoucích prognóz oproti 13 % pesimistickým je holý fakt. Je to ale problém? Upřednostněním motivace před strašením obyvatelstva, i za cenu do růžova přibarvených prognóz, je pochopitelné a nejspíše i bez větších následků. Přesto pochybuji, že by ČNB měla v popisu práce hraní si na kapitána, který dává nepravděpodobnou naději své posádce ve jménu motivace, že se budeme mít lépe. Za tristní naopak považuji scénář, kde naše vláda určuje z prognóz rozpočet ČR na příští rok. Příliš optimistické prognózy poskytují vládě lichý argument, sloužící pro naplánovaní reálně neopodstatněného budoucího utracení. Miliardy, které se do rozpočtu nikdy nedostanou, si nakonec budeme, na základě chybných rozhodnutí z chybných prognóz, muset půjčit. V takovémto případě již ČR z mylných prognóz utrpí finanční ztráty.

Zdali jsou 6x častější příliš optimistické prognózy, jejichž historická data jsou získatelná jen nepřímo, záměrem pro neopodstatněné státní utrácení, motivací, či jen náhodou, nechám na Vás. Dle mého názoru ČNB v prognostice postrádá sebereflexi a její prognózy jsou spíše přáním než skutečnými snahami o odhad budoucího vývoje.


Zdroje a data: historická-data-ČNB(.csv) získaná z http://web.archive.org; HDP z kurzy.cz.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed