Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jan Mošovský

obrázek k článku

Argumentační klam jménem tramvajové dilema – libertariánské řešení?

S nějakou verzí tramvajového dilematu (trolley problem) se bezpochyby setkal každý, kdo se alespoň občas účastní diskuzí o etických či politických otázkách. Co tedy libertarián může říct na tramvajové dilema a jeho variace?

obrázek k článku

O teorii smluv a otroctví

Co dává smlouvám legitimitu a vymahatelnost, jaké vlastnosti dělají smlouvu smlouvou, a jak souvisí různé pohledy na smlouvy s oblíbeným libertariánským sporem o legitimitě otroctví?

obrázek k článku

O definicích, Carlu Schmittovi a pojmu politična

Tento článek je nicméně věnovaný libertariánům, kteří argumentují jinak než principem neagrese, konkrétně těm, kteří tvrdí, že lze mít politiku nezávislou na etice. Potom je však třeba jinak definovat, co je politika.

obrázek k článku

O etice, politice a NAPu mezi nimi

Většina libertariánů se přibližně shodne na principu neagrese jako principu, ze kterého onu politickou teorii vyvozují. Ve většině diskuzí to funguje výborně, dokud se vzácný tazatel nezeptá „proč?“.

obrázek k článku

Fatalistický pesimismus

„Co když mi soukromý vlastník silnice nedovolí průjezd na můj pozemek, nebo zavře stěžejní dopravní tepnu uprostřed města?“, „Co když se vlastník vší vody (jídla, ropy,…) rozhodne zavřít krám?“

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed