Mises.cz

Mises.cz

Jsou důležitější věci než ekonomika?

Žádné chování nestojí mimo ekonomiku. Ekonomika jsme my a naše každodenní rozhodování.

Já nejsem odborník na ekonomii, ale dlouhodobě kolem sebe pozoruji, že mnoho lidí chápe ekonomii jako snad nějakou vědu o číslech, a když někdo mluví o ekonomii a ekonomice, je to takový ten chladný člověk, který přepočítává peníze, efektivitu práce, zisky a tak dále. A někteří říkají, že jsou důležitější věci, než ekonomika... Důležitá je přece láska a solidarita a tak dále.

Pokaždé, když vidím různé lidi kritizovat, že v době virové krize jsou příliš drahé roušky a vykřikovat je, že jsou důležitější věci než zisk - třeba solidarita. Nebo když vidím některé tvrdit, že zdraví je přednější před ekonomikou, takže je v pořádku, že mnoho firem v důsledku pandemie zkrachuje. Tak v tom vidím zásadní nepochopení toho, že ekonomika přece nejsou jen peníze a zisky a jen nějaká čísla.

Co je ekonomika doopravdy? To jsme přece my, my jsme ekonomika. Ekonomika jsou lidi a jejich chování ve vztahu ke vzácným statkům. Říkat, že zdraví je přednější než ekonomika, nedává smysl. Zdraví je jeden ze vzácných ekonomických statků. Stejně jako nedává smysl říkat, že životní prostředí je důležitější než zisk. Životní prostředí je rovněž nějaký ekonomický statek. Stejně tak vědecké bádání. Nebo dokonce dobrý pocit z pomáhání druhým lidem.

Když řeknu, že v době pandemie jsou roušky drahé ne proto, že by výrobce byl zlý a hyena, co si chce nahrabat, ale je to z ekonomických důvodů, reagují někteří proslovem, že ekonomika není důležitá. Tady jde o pomáhání lidem. Tady jde o solidaritu. Tady nejde o nějaké zisky a čísla. Jenže pomáhání lidem a solidarita je pořád něco, s čím se operuje v ekonomice. Ne něco, co stojí mimo ni.

Mnoho lidí začalo šít roušky po stovkách - zadarmo - a rozdávat je potřebným lidem a nemocnicím. Vidíte, tady je důkaz, že to jde i bez těch proklatých zlých peněz! Takže kdo za to chce peníze, je hyena, protože jak jste viděli, někdo to zvládne zadarmo.

Ty vysoké ceny jsou ale důsledkem chování lidí, tedy nás všech. Ano i tebe, co tohle právě čteš. Lidé je naráz začali potřebovat víc, než kolik jich bylo. Za chvíli vznikl nedostatek a zvýšila se cena. Ostatně představte si, že máte doma sto roušek a přijde si pro ně sto tisíc lidí. Jak rozhodnete, kdo je dostane a kdo ne? A co když je někdo ochotný vám za ně zaplatit? A tím myslím fakt opravdu hodně zaplatit? Odmítnete, protože zisk je špatný, a vyberete jedince náhodně? Je pro vás dobrý pocit, že nejste hyena, lepší než balík peněz? Inu, možná ano, protože ekonomický užitek je zcela subjektivní a někdo to tak mít může. Většina lidí ale nejspíše ne.

Kromě toho, že vysoké ceny roušek jsou odrazem nedostatku, tak vyslaly mezi lidi signál, že je jich málo. A právě to donutilo lidi je začít doma hromadně vyrábět. Tohle chování je opět zcela ekonomické. Lidé investují svůj kapitál jako je čas, práce, materiál do výroby roušek. A výsledkem je zisk - ne však zisk finanční, nýbrž nějaký užitek jako je dobrý pocit lidí z toho, že pomáhají, nebo pocit, že přispěli troškou při boji proti koronaviru.

Takže jak vidno, tohle všechno nestojí mimo zlou ekonomiku, ale doslova to všechno je ekonomika. Žádné chování nestojí mimo ekonomiku. Ekonomika jsme my a naše každodenní rozhodování.


 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed