Mises.cz

Mises.cz

Konat dobro

Konat dobro občas znamená konat zlo. Přestaňte zachraňovat svět a mít spasitelský komplex, říkám já. A místo toho nechte druhé lidi svobodně žít.

Myslím, že většina z nás měla v dětství velice černobílý pohled na svět, ve kterém existovali jen dobří a špatní lidé. Ale časem jsme zjistili, že každý je trochu více komplexní, a téměř každý vnímá ze svého úhlu pohledu sám sebe i své skutky jako dobro. Dokonce i ti nejzlejší mají nějakou vnitřní motivaci a přesvědčení, kterými se snaží sami před sebou své skutky obhájit.

V jistém smyslu můžeme říct, že ani zlo neexistuje a skutečné zlo je skryté v chronické potřebě konat dobro. Ostatně i Hitler chtěl konat „dobro“ (a vše, co dělal, dělal pro svou zemi a pro svou rasu – přesně to si nejspíše myslel).

Potkávám denně hromadu lidí, kteří chtějí konat dobro. Myšlenka skutečně chvályhodná a ušlechtilá, ovšem oni své dobro chtějí uvést do praxe za pomocí zákonů, různých nařízení, centrálními plány, byrokracii, regulacemi, kvótami a jinými zákonnými prostředky.

A já říkám, že tudy cesta nejenom, že nevede, ale dokonce je to přímá zkratka k naprostému zlu.

Problém je, že takové zlo je skryté.

Dobrá stránka každého omezení ze strany zákonů se dá obvykle vysvětlit snadno.

Například zavedu zákon, který definuje sociální pomoc chudým. Zavazuje stát, že musí chudým vyplácet peníze. Chudí nemají peníze, stát jim je poskytne. A máme dobro! Ale to je jen malá část příběhu a z větší perspektivy se jedná o čiré zlo, které chudým nejenom, že nepomáhá, ale dělá je ještě chudšími.

Zlo se vysvětluje hůře, protože každé takzvané „dobro“ je neviditelnou malou nitkou propojeno s něčím jiným, a to něco jiného je propojeno s něčím dalším. A když po těchto neviditelných nitkách půjdeme, budeme akumulovat zlo. A na konci exploduje jako nálož.

Když se podíváme na sociální pomoc z větší perspektivy, zjistíme, že abychom mohli dát peníze chudým, musíme je nejdříve někomu vzít. Stát získává peníze hlavně z daní. Daně platíme všichni – i ti chudí. Stát tedy vezme lidem peníze, aby jim je vlastně zase vrátil.

Když si vezmeme sociální dávku, kterou chudý obdrží a spočítáme všechny daně, které zaplatil (z příjmu, DPH, spotřební, dále ty, co zaplatil prodejce a připočítal je jako náklad ke zboží, a několik dalších skrytých poplatků), zjistíme, že chudého stát ve skutečnosti spíše okradl.

Chudý by také mohl klidně začít podnikat – otevřít si kavárnu nebo pekárnu. Ovšem míra byrokratické zátěže, různé regulace, které mu hází klacky pod nohy a další překážky mu tyto šance značně sníží. Aby mohl svou pekárnu mít, musel by si vyřídit živnostenský list, nechat si podnik zkontrolovat hygienou, (která by si za to vzala peníze), nechat si změřit, jak moc hlučné má digestoře. A zkrátka by musel dodržet celou řadu různých nařízení. Možná by zjistil, že nakonec je lepší žít na podpoře.

Mohl by také jít pracovat, ale práci mu stěžují další omezení. Třeba minimální mzda. Firma kousek od něj by ho vzala a dávala mu třeba plat 7.000kč, ovšem levicoví bojovníci by křičeli, že je to strašně málo, a že minimální mzda musí být aspoň 10.000 kč a výsledek? Firma ho nezaměstná vůbec.

Takže jak vidíme, z větší perspektivy státní regulace a sociální pomoc spíše chudobu vytváří, než snižují. Ostatně země, ve kterých má stát velkou míru kompetencí, jsou chudé (Rusko, Venezuela).

Někdy by se mohlo zdát, že ti, kteří chtějí konat dobro, ho konat ve skutečnosti nechtějí. Řvát nahlas: „já podporuji sociální pomoc a regulace“ pomůže maximálně tak dané osobě, aby se cítila líp. Aby sama před sebou připadala jako dobrosrdečná.

Ovšem myslí to takový člověk vážně? Proč tedy nejde a sám nedá peníze chudým?

Nedávno mi jeden oponent v diskuzi tvrdil, že podporuje všechny přísné hygienické normy, protože lidé prý nemají čas studovat složení každého zboží, takže je dobře, když je EU a stát donutí se chovat „správně“.

Opět – chválit si takové zákony je jedna věc. Když tedy podle něj lidé nemají čas v dnešní uspěchané době studovat etikety každého zboží – proč si třeba nezaloží webové stránky, na kterých bude psát recenze na zboží, informovat o tom, co je zdravé a co ne?

Proč si třeba nezaloží malou firmu, která se bude zabývat laboratorním rozborem potravin a vydávat třeba nějaký časopis, kde se dočteme, kdo dělá potraviny poctivě a kdo je naopak šidí?

Protože investovat svůj čas a peníze do pomáháním druhým je příliš namáhavé. Jednoduší je křičet něco o zákazech a regulacích, a házet lístky do urny populistům.

A tohle je přesně ten důvod, proč konat dobro se rovná konat zlo. Přestaňte zachraňovat svět a mít spasitelský komplex, říkám já. A místo toho nechte druhé lidi svobodně žít.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed