Mises.cz

Mises.cz

Kontext mediální revoluce

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery uhodil hřebíček dlaní na ostrý konec.

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery uhodil hřebíček dlaní na ostrý konec. V reakci na výborný text Jána Simkaniče ve svém blogu napsal:

„Podle mě má print jednu velkou výhodu v tom, že je to věc. Tedy, že držíte v rukou nějaký »hmatatelný« výsledek. To si pak snáze spojíte i s tím, že byste za něj měl platit. Web budí dojem, že vše má být zdarma. Možná že k tomu fakt dojdeme, ale pak bych se téměř vsadil, že to bude konec novinařiny. Už tu budou jen agregáty a bulvár. Podle mě málokomu bude chybět kvalitní informace, protože málokdo má takovou fantazii, aby mu došlo, že bez novinářů mizí jeden z důležitých »hledačů« veřejného zájmu.

S tím souvisí i moje zásadní odmítnutí teze, že je to samé, když někdo něco napíše na Twitter nebo tam dá fotku a když o tom někdo napíše článek nebo to nafotí profesionál. Stále platí, že dobrý novinář může sehnat informace a pak je zasadit do kontextu takovým způsobem, jaký nikdo jiný nedokáže. Svět bez kontextu se za chvíli propadne do anarchie.“

Těch okamžiků, které by stály za delší komentář je nespočet. „měl platit“, „dojem, že vše má být zdarma“, „jen bulvár“, „veřejného zájmu“, „nikdo jiný nedokáže“ a nakonec „anarchie“.

Jedno je zjevné. Svoboda je fajn, pokud zrovna nezasáhne mojí peněženku.

Je sobota 25. 1. 2014, 13:54. Otevřu Respekt, abych se dozvěděl kontext.

Miloš Zeman vyjmenovával své připomínky k adeptům do vlády Bohuslava Sobotky.
Má Petr Fiala předpoklady stát se zachráncem ODS?
…následuje článek o tom, jak politici píšou knihy.
Policejní razie ve státních firmách
Obama slibuje omezit špehování
Záchranná operace občanských demokratů
Sociální demokraté podnikli odvážnou cestu do svého nitra
Jaká bude evropská politika nové vlády
Boje mezi sunnity a šíity jsou výsledkem starých chyb, způsobených při vzniku uměle vytvořených států
Co se skrývá za neudělením bezpečnostní prověrky budoucího ministra průmyslu
Z jakého důvodu nebyl obžalován žádný bankéř, odpovědný za krizi v roce 2008 (to jsem musel číst asi desetkrát a ještě teď se mi nepodařilo úplně zavřít ústa)
Jak najít, poznat a udržet v křesle odborníka přes národní obranu
S příchodem nového občanského zákoníku se nic nezměnilo
Záhada úřednického zákona
Hackeři ve službách vlády

Kontext. Kde jsem ho našel? Kde se byť náznakem, mezi řádky, vzdáleně a klidně i domyšleně objevil kontext širší než znalost zeměpisu? Kde jsem se dozvěděl něco jiného, než že ministr nemá rád prezidenta? Kde se platící čtenář dozví, že krizi nezpůsobil bankéř (ústa jsou pořád otevřená!), že může policie vtrhávat do státních firem každé ráno, ale fundamentální problém socialistického plánování tím nevyřeší, že je rozdíl mezi legálním a legitimním a že může sedět v křeslech odborník s papírem na plánování vesmíru, ale dál než na konec kravaty neuvidí?

Kontext. Panáci, kterým jsme po staletí říkali „z vůle Boží král“, si hrají na vojáčky. Pokud jste Pan novinář, píšete o tom. Pokud ne, jste bulvár.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed