Mises.cz

Mises.cz

Která země je svobodnější?

Někdy se setkávám s tím, že se lidé snaží porovnávat různé země na naší planetě dle míry jejich svobody, což dává smysl, avšak jakožto milovník individuality s tím mám menší problém.

Někdy se totiž takové srovnání používá i jako útok, třeba ve smyslu: "Ty si připadáš nesvobodný? Tak se přestěhuj do Severní Koreje a hned tě ty roupy přejdou!" nebo "Tobě se nelíbí žít tady, protože nám vládne EU? Tak to obdivuješ Putina? Rusko je nesvobodná země, kde se utlačují lidská práva! Jestli myslíš, že je tam ráj, tak se tam odstěhuj!"

Mnohdy mi také někteří říkají, že se mám vlastně dobře, protože žiji v demokratické společnosti, kde se ctí různá základní lidská práva.

Já jsem však přesvědčen, že neexistuje nic jako obecná objektivní míra svobody, se kterou můžeme vzít jednu zemi a prohlásit ji za svobodnější než jinou zemi.

Nemám nic proti tomu, když někdo sestaví nějakou metodu, kde bude posuzovat různé atributy různých zemí na světě a pomocí této metody je seřadí. Nemám nic proti tomu, když se lidé k takové metodě budou odkazovat, citovat ji a obecně respektovat. Je to takový, řekněme, až vědecký přístup ke svobodě.

Přesto to ale neznamená, že stále existuje něco jako obecná míra svobody. Popravdě, svoboda je zcela subjektivní, intimní, a záleží čistě na tom, jaký jste člověk a co od života potřebujete.

Pokud jste novinář a je pro vás důležité, aby vás nikdo neomezoval, zřejmě se vám bude líp a svobodněji žít třeba v USA, kde si otevřeně můžete psát články o tom, že prezident je idiot.

V Rusku nebo Turecku by vás za kritizování hlavy státu v novinách mohli klidně zavřít, čili pro vás tyhle země příliš svobodné nebudou.

A většina lidí se shodne na tom, že země, kde novináře za kritizování prezidenta zavřou, je méně svobodná, než země, kde vás za to žádné sankce nehrozí.

Jenže co když nejste novinářem, politika vás obecně vůbec nezajímá a všechno, co od života chcete, je chovat kočkovité šelmy a hady.

Zatímco v Rusku nad počtem velkých kočkovitých šelem žijících ve vašem domě všichni mávnou rukou a nikdo se o to vůbec nestará, v USA už by na vás zvonil šerif dožadující se povolení podle nějakého paragrafu ohledně wildlife protection law, a pokud nemáte vyřízeno pět set různých povolení, tak vám vaše zvířata sebere a nechá utratit.

Tady se tedy role obrací. Najednou jste člověk, který má daleko větší možnosti najít své štěstí v Rusku, než v USA.

Jakožto libertarián tedy odmítám tohle zjednodušené srovnávání a raději se dívám na konkrétní lidi. Na jejich konkrétní příběhy. Myslím, že etatismus ubližuje lidem v každé zemi trochu jinak a trochu jiným způsobem. Avšak pořád ubližuje, a proto se nebudu tvářit, že demokratické země jsou snad svobodnější. Říkám: Jak pro koho.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed