Mises.cz

Mises.cz

Libertariánský výplach #2

Co se stalo i nestalo za poslední týden

Před příštími volbami už koblihy zdarma nečekejte. Ale ne z důvodu, že Babisconi prohrál soud o 20 miliard s PKN Orlen, ty si vybere zpět na dotacích. Důvod je prostější. Češi prý mají ke svačince nejraději masový separát v podobě párků, a tak jimi Andrej zaplaví všechna nádraží.

Josef Postránecký. Ve volném čase obyčejný občan. V pracovní době komiksový hrdina zvaný Superúředník. Nebojácně nasazuje život za zvýšení počtu byrokratů a každé propouštění tvrdě trestá. Jeho nejnovější misí je zvýšení platů ve státní správě.

Ale co budou noví úředníci asi tak dělat? I na to už máme odpověď. Povinné hlášení obyvatel.

A možná i práskačství. Dobroserové z EU by totiž rádi z kuřáků udělali zločince. Události z krátkého filmu Poslední kouř možná již brzy nebudou pouhou fikcí.

V Brně si někteří obyvatelé bydleli za velmi nízké regulované nájemné. Teď se chystá prodej bytů a to považte, za tržní ceny! Což se případným zájemcům pochopitelně nezdá ani trochu férové a začínají chystat soudní žaloby.

Co byste řekli službě, která vám dovolí odeslat maximálně 10 MB ve zprávě v roce 2015? Pravděpodobně adiós. A nebo byste ji nezačali používat vůbec a služba by v klidu zanikla. Ale co když ji provozuje stát, jenž za ni platí půl miliardy ročně?

Takhle nějak by to dopadlo, kdyby supervýkonní úředníci přebrali i třeba provoz řeznictví.

Alespoň podobně chtějí postupovat v Rusku. Tam si úřední šiml dobře uvědomil, že rychlé občerstvení s borščem a bezednými kelímky vodky jsou trefou do černého.

Rusům to ještě necvaklo, ale Američanům už začíná docházet, že stát je problém číslo jedna.

I když je to nezbytné zlo.

Exportéři se díky intervencím ČNB solidně napakovali. Jen škoda, že pro našince prakticky vše zdražilo. Ale my to exportérům samozřejmě přejeme.

V přemíře všech negativních zpráv nám tak zbývá už jen sex a zábava. Do toho prvního snad stát ještě dlouho kecat nebude a vystačíme si s pomocí Billa Gatese a jeho revolučních kondomů s viagrou.

S ostatní zábavou už je to složitější. Například Slovensko má národně neuvědomělé občany, kteří si poslouchají, co se jim zamane, a vůbec nemyslí na své nebohé umělce. Naštěstí i zde mají prozíraví byrokraté řešení a Slováci si díky nim budou moci povinně užít více domácí hudby ve všech rádiích.

Za hudbu se má platit. Ale nesmí to být moc. A nebo málo. Apple se chystá spustit svou streamovací službu a i když ještě neoznámil za kolik, tak evropští regulátoři už teď ví, že to bude pro evropského posluchače příliš laciné a rozhodli se to zatrhnout.

U nás sice máme prostředky, abychom mohli provozovat metro i v poli, ale ziskové nebude nikdy. Pokud ho nezprivatizujeme. Krásným příkladem k následování nám může být soukromé metro v Hongkongu, které vydělalo svým majitelům 2 miliardy dolarů za minulý rok.

Ovšem i u nás se najdou následováníhodné činy. Josef Němec si koupil zámek a opravil ho. Naštěstí ale ne z dotací, aby z něho mohl udělat areál s golfovým hřištěm, ale čistě z vlastních úspor.

A na konec událost týdne.

„Když se ti tu nelíbí, tak se odstěhuj jinam.“ a tak Vítek Jedlička šel a mezi Chorvatskem a Srbskem založil nový stát. Ale ani tak se nevyhnul kritice, jelikož potencionální daňový ráj pro některé zní hůř než skutečné peklo. V redakci na to ale máme jiný názor a po podání žádosti o Liberlandské občanství jsme všichni rozstříhali české občanky a hned v pondělí vyrážíme směr řeka Morava, kde už na nás čeká loď, jenž nás doveze do nové domoviny.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed