Mises.cz

Mises.cz

Libertariánský výplach #3

Co se stalo i nestalo za poslední týden

My libertariáni jsme divní. Tak to prostě je. Nemáme rádi daně, války, regulace, sankce. Naopak jsme pro to, aby si každý dělal co chce, pokud tím nenarušuje soukromé vlastnictví někoho jiného. Ať si lidé ničí zdraví drogami, nezdravým jídlem a cigaretami jak jen uznají za vhodné. Pro mnohé jsme díky tomu pošuci. Ale to není nakonec vůbec nic špatného.

Však kdo jiný by vydával knihy od Rothbarda a Bastiata?

Dnes slavíme významný den a to přímo Světový den duševního vlastnictví. I když my mu říkáme Světový den brzdy pokroku a náš názor na duševní vlastnictví je dobře znám.

Další „slavný“ den byl v pátek, kdy jsme si připomněli genocidu Arménů provedenou Tureckou vládou.

Podobné řešení napadlo i Pravicového Sociologa (blbce – poznámka překladatele). Ve středozemním moři v těchto dnech vrcholí humanitární krize poté, co se západním zemím povedlo vyvolat chaos v Africe a na středním východě, a odpověď zoufalým lidem, snažícím se dostat do Evropy, by měla být další genocida.

Pravicový Sociolog řeší krizi

Kapitalismus může nejen za blahobyt, ale například i za feminismus a svatby gayů. A to je samozřejmě dobře, i když se nám to konzervativci snaží vymluvit.

Česká pošta letos skončí v zisku. Konečně tak může ukázat prostředníček všem posměváčkům. Jedinou nepatrnou vadou na kráse je, že ziskovou část musí zacvakat stát. Takže i všichni ti škarohlídové. A máte to.

Inspirovat by se tím asi mělo i Tesco, které se ocitlo v největší ztrátě za posledních 97 let.

Na chvilku skočíme opět do Liberlandu. O jeho existenci už stihla informovat velká část světových médií včetně většiny českých. Tedy až na naši Vaši televizi. Vznik nového státu ale zaskočil všechny včetně Tondy Blaníka.

Lidé jsou kreativní a to především, když potřebují obejít zákazy a regulace. V Tennessee (znáte z reklamy na nejmenovanou whiskey) měli ctihodní občané už dost územního zákazu, který zakazoval swingers kluby poblíž škol, a tak jeden přejmenovali na kostel. Popravdě v tom není moc rozdíl, jelikož z obou institucí lze často slyšet „Ó, boožee“.

U nás se zas nedávno zakázalo kovosběrnám vyplácet peníze na ruku. Většina zákazníků si ale za získané peníze stejně koupila alkohol a tak ho teď dostávají přímo výměnou za měděné kabely.

V dnešní době může být nepřítelem státu téměř každý. Stačí třeba vlastnit auto. Ještě horší je, když jste taxikář Uberu. To vás pak nenávidí celá Evropa. V Americe vás ale alespoň z ničeho neobviní, když se vám povede zastavit šílence od střílení do bezbranných lidí.

Mario Draghi už ze sebe setřepal konfety a ujistil Evropany, že Řecku pomohou na inflaci nehledíc. To se moc nelíbí Finům a možná jako první opustí eurozónu.

Ani nám se moc nechce obracet eurocenty v kapse. Pro euro je jen 12 % obyvatel, což přesně vychází na populaci označovanou jako „pražská kavárna“.

Mezi hlavní problémy současného finančního světa patří příliš mnoho peněz v ekonomice.

S tím se uměl vypořádat Alois Rašín, ale deflace je v současné době považována za větší zlo než třeba nacismus.

A jelikož je v ekonomice přemíra peněz, tak se v ČNB rozhodli suplovat roli odborů a lobují za zvýšení mezd.

Mzdy ale nemusí růst z jiného důvodu. Podnikatelé jsou dost možná jen prozíraví a vidí současný růst neudržitelně. Podle různých signálů se schyluje ke splasknutí další finanční bubliny, čímž začínají strašit stejní lidé jako před rokem 2008. Dokonce si i o tom točí dokumentární film.

Opět tu máme jednu perlu ze Slovenska. Jožovi Rážovi se stýská po reálném socialismu, ve kterém, ač utiskován, byl mnohem šťastnější. Podle něho mají v dnešním režimu peníze jen zloději. Není ale i Jožo finančně za vodou?

Ale zpátky k nám. Zde se nám naše vláda v čele s jiným Slovákem snaží socialismus protlačit zpět za každou cenu. V rámci boje proti daňovým únikům se začíná budovat organizace mocnější než BIS a bude pomáhat hlídat tržby, bankovní účty a bůhví co ještě, a to vše bez povolení soudů. K tomu přihoďte rozšířené pravomoci městapa a rok 1984 je opět o něco blíž.

Holt si musíme pomalu začít zvykat na policejní stát, kde vás mohou odsoudit bez jakýchkoliv důkazů.

Tedy pokud nejste robot a nekupujete drogy za bitcoiny. V tom případě můžete být v klidu.

Nakonec pro vás máme návod, jak se chovat ve vězení, až se tam všichni jednou potkáme.

 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed