Mises.cz

Mises.cz

Libertariánský výplach #6

To nejdůležitější z celého týdne na jednom místě.

Tento týden bohužel zemřel zpěvák B. B. King. Pusťte si k četbě jeho Inflační blues, které vás naladí na začátek dnešního výplachu:

Im trying to make a living
I can't save a cent
It takes all of my money
Just to eat and pay my rent

Kdo má ale rád inflaci, to je byznysmanka Adéla. Tu neohroženě zachránila Česká národní banka tím, že nám ostatním vše zdražila a připravila nás o část úspor. Jáchym sice dostane nepatrně přidáno, ale nový iPhone si stejně nepořídí, jelikož ten podražil o tři tisíce.

Pokud by ani toto Adéle nepomohlo, tak tu jsou samozřejmě evropské dotace. O ty sice můžeme přijít, což na jednu stranu není vůbec škoda, ale alespoň zaměstnáme dalších 30 odborníku na přerozdělování lupu.

A jak praví staré evropské přísloví: „Bez dotace nejsou koláče.“

Ani dotace nemusí zachránit Adély podnik a Jáchym se může opět ocitnout na dlažbě. Ten by rád pracoval, což se nelíbí odborům a chtějí mu hodit další klacek pod nohy tím, že během tří let zvýší minimální mzdu na 12 200 korun.

Nejsem si jist, kdo za tuto částku zaměstná všechny ty uprchlíky, kteří sem chtě nechtě přijdou. Díky Lisabonská smlouvo.

Ale třeba stále máte solidní práci se slušným příjmem, ale to zdraví není úplně tip ťop a samozřejmě si rádi připlatíte za speciální péči. No vlastně nepřiplatíte. Nadstandardní zdravotní péči zrušil Ústavní soud a proti znovuzavedení je Ministerstvo zdravotnictví. Všichni mají mít právo na stejně špatnou lékařskou péči a peníze nemají rozhodovat o tom, jak to s vámi dopadne.

Občan ze všech regulací, nařízení a zákazů má dnes už tak zamotanou hlavu, že se na jakoukoliv činnost raději ptá: „A smí se to?“

Několik zajímavostí se objevilo okolo bitcoinu. Místopředseda Josef Tětek napsal pěkný úvod do problematiky. Předseda na toto téma poskytl rozhovor,  díky němuž má i svého prvního hatera. Však koukněte do diskuse u článku. A aby toho neměl málo, tak začal poskytovat i poradenství v oblasti krypotměn.

Proč je bitcoin a především blockchain tak unikátní vysvětlil Jeffrey Tucker. Bohužel to bylo mimo chápání moderátorky z Fox Business.

I podle průzkumů má bitcoin budoucnost. A může se Babiš rozčilovat jak chce. Navíc, když Federální volební komise v USA schválila použití bitcoinu jako politického daru.

Předseda se tento týden zúčastnil i diskuse s komunisty z Generace Z, kteří si myslí že:

„Zrušení instituce soukromého vlastnictví je na rozdíl od kompromisní varianty pouhé regulace soukromého vlastnictví dokonale konzistentní. Nahradit tuto instituci lze pak jedině kolektivními variantami spoluvlastnictví, které, v kontrastu se svým soukromým protějškem, jsou univerzalizovatelné v tom smyslu, že spoluvlastnictví je k dispozici komukoliv bez rozdílu, zatímco soukromé vlastnictví z definice vylučuje široké spektrum lidí ze samotné možnosti vlastnit.“

No nechtěl bych s nimi spoluvlastnit jedny trenky.

A Jeffrey Tucker i na závěr, jenž přišel se seznamem 7 návyků vysoce efektivních libertariánů. Po přečtení budete myšlenky svobody šířit stejně jako Jarda sází góly Finům.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed