Mises.cz

Mises.cz

Libertariánský výplach #8

To nejdůležitější za poslední týden na jednom místě.

Začneme tou nejsmutnější zprávou posledního týdne.

Ross Ulbricht, zakladatel Silk Roadu, byl odsouzen k doživotí. A to přesto, že se mu se svým obchodem podařilo snížit drogovou kriminalitu. Díky svým sobeckým zájmům přišel se systémem, který zákazníkům poskytoval kvalitní zboží za příznivou cenu, a to vše z pohodlí a bezpečí domova. Představil mírovou alternativu skutečně nebezpečným zločincům, kteří se neštítí zabíjet. Válka proti Silk Roadu skončila. Válka proti drogám selhala na plné čáře. Nové klony Silk Roadu vznikají každou chvíli a nikdo není schopen je všechny najednou zavřít. Přejme Ulbrichtovi co nejkratší pobyt ve vězení a nám všem konec drogové prohibice.

Zajímá-li vás kompletní příběh Silk Roadu, tak si přečtěte skvělý dvoudílný seriál od The Verge (1, 2).

A až skončíte, tak se podívejte i naštvanou reakci Jeffreyho Tuckera.

Umělci mají občas potřebu moralizovat a stavět se do rolí spasitelů. Například Jay-Z. Ten se snaží protlačit svou novou streamovací službu Tidal a podle něj zaměstnavatelé nezaměstnávají schválně černochy. A to včetně něj. Pokrytec. A navíc si myslí, že voda teče z kohoutku zdarma.

Ve Slovinsku chystají zákon, kterým chtějí lidi donutit skladovat účtenky po dobu dvou let pod hrozbou pokuty až 400 eur. Tak o tom pšš před Babišem.

Ten nás chce potrestat vyššími daněmi, když se mu nepovede zavést svou totalitní hračku. To navzdory tomu, že Chorvatsku to moc nepomohlo a míří k bankrotu.

A berně budeme platit i za elektrickou energii, kterou si vyrobíme čistě pro vlastni potřebu. To by tak hrálo, aby se občan pokoušel být soběstačný. Příště zdaní samotný sluneční svit a nebo slunce raději úplně zakáží.

Pro provozovatele restaurací a e-shopů si Babiš připravil ještě jednu milověc. Budou muset povinně vyvěšovat Babišovy vyhlášky. Jinak 50 000,- pokuta. No WTF.

Socialismus nás zkrátka nutí nehrát fér.

A zase to zvyšování minimální mzdy. Ale trh si s tím dokáže poradit. I když trochu jinak, než to vymysleli plánovači. Pro ně tu máme jednu otázku.

Jedna dobrá zpráva přišla z Nebrasky. Zrušili tam trest smrti.

„Pravicová vláda“ Davida Camerona chce donutit Google, Facebook, Whatsapp a další k poskytnutí šifrované komunikace jejich zákazníků. Je ale vůbec možné potlačit šifrovanou komunikaci?

Někteří tvrdí, že by se kouření v restauracích a barech mělo zakázat. Přitom o tom dokáží lidé rozhodnout sami.

Bitcoinem můžete platit po celém světě. I v Severní Koreji. No vážně.

Chybí vašim přátelům s tričkem Che Guevary nový socialistický vzor? Možná pro ně jednoho máme. Ale zatím to není skutečný hrdina lidu, protože ještě nezmasakroval ani jednu skupinu homosexuálů, černochů či Židů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed