Mises.cz

Mises.cz

Nakloněni svobodě: Boj proti nerovnosti

Někteří lidé nahlížejí na bohaté jako na někoho, kdo disponuje nespravedlivě velkým podílem bohatství; přitom však opomíjejí vysoké riziko selhání, které bohatí lidé před dosažením bohatství podstoupili.

Zkuste někdy říct člověku sázejícímu loterii následující: „Když vyhrajete, musíte se o svou výhru s každým podělit, včetně těch lidí, kteří ani nevsadili.“ Zakoupil by si poté tento člověk sázenku? Asi těžko.

Někteří lidé nahlížejí na bohaté jako na někoho, kdo disponuje nespravedlivě velkým podílem bohatství; přitom však opomíjejí vysoké riziko selhání, které bohatí lidé před dosažením bohatství podstoupili. Mnoho jich riskovalo navštěvováním školy, čímž po dlouhou dobu oddalovali příjmovou činnost. Doktoři například podstupují vysoké riziko, když investují téměř třicet let do svého studia, po kterém možná sklidí plody své investice - a možná také studium nedokončí a bude se jednat o ztracené roky. Všichni známe úspěšné Gatese, Edisony a Fordy, nikdo však nezná zástupy Jonesů a Smithů, kteří také zkoušeli uspět, ale marně.

Na každou hvězdu z Hollywoodu připadají tisíce doufajících jedinců, kteří sní o vlastní slávě. Když však velkolepost slávy odstraníme ze hry, ztratí tyto tisíce lidí motivaci nás denně bavit svými schopnostmi a tvrdou prací. Když obdobně odstraníme velkolepost bohatství, přijdeme o miliony podnikatelů, vynálezců a průkopníků, kteří již nebudou investovat své schopnosti a úsilí s cílem zlepšit živobytí všech ostatních.

Když továrník vlastní několik strojů, z nichž některé pracují lépe a rychleji než zbytek, bude se zřejmě o tyto produktivnější stroje lépe starat. To však neznamená, že by měl ostatní stroje zlikvidovat - produkt továrny je součtem produktů všech strojů dohromady. Stejně jako tovární stroje, i někteří lidé jsou produktivnější než druzí. Ať již se produktivita jednoho člověka odvíjí od jeho talentu, budovaných schopností, tvrdé práce či prostého štěstí, je to produktivita všech jedinců dohromady, která udává celkovou produktivitu společnosti. Prosperita společnosti je založená na produktivitě všech jejích členů, bylo by tak iracionální snižovat produktivitu jedinců s větším talentem či schopnostmi, stejně jako by bylo iracionální ničit tovární stroje.

 


Nakloněni svobodě je webový seriál, který na Mises.cz vychází každý pátek. Jedná se o postupný překlad stejnojmenné knihy amerického autora Louise E. Carabiniho. Knihu lze chápat jako stručný úvod do politické filosofie liberalismu. Autor v ní krok za krokem vykládá základní mechanismy fungování lidské společnosti a osvětluje, proč je respekt k těmto mechanismům důležitý pro dlouhodobou prosperitu, zatímco jejich narušení vždy vede ke katastrofě.

Předešlé kapitoly knihy Nakloněni svobodě v češtině jsou k nalezení zde.

Plná verze knihy v anglickém jazyce je k nalezení zde.

Louis E. Carabini je zakladatel americké firmy Monex obchodující s investičními kovy. V současnosti žije v jižní Kalifornii.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed