Mises.cz

Mises.cz

Nechceme Vaše hlasy! Potřebujeme Váš podpis…

Volby se blíží; a já jsem se s několika dalšími anarchisty rozhodl založit politickou stranu a kandidovat. Nechceme však Vaše hlasy; coby anarchisté bychom beztak odmítli každou politickou funkci. Ptáte-li se, proč zakládáme stranu, když si nepřejeme být (z)voleni, čtěte dál…

Volby se blíží; a já jsem se s několika dalšími anarchokapitalisty rozhodl založit politickou stranu a kandidovat. Nechceme však Vaše hlasy; coby anarchisté bychom beztak odmítli každou politickou funkci (ne že bychom měli šanci ji získat). Nicméně Vás tímto žádáme o podpisy na petici pro založení strany (potřebujeme jich tisíc). Ptáte-li se, proč zakládáme stranu, když si nepřejeme být (z)voleni, čtěte dál…

Naším cílem není ve volbách uspět; naším cílem je kandidovat. Svou kandidaturou hodláme otevřít veřejnou debatu, v rámci níž budeme vysvětlovat, proč je (velký) stát škodlivý a co všechno může (místo státu) zajišťovat volný trh. Též chceme využít státních volebních lístků k propagaci našich myšlenek a oslovování lidí, kteří o nich zatím neslyšeli. Bez ohledu na to, zda (a jak moc) s námi souhlasíte, svým podpisem nám můžete dát možnost vnést do předvolebních bojů naše názory coby protiváhu tomu, co se v nich běžně odehrává.

Zároveň se zavazujeme a slibujeme, že i kdybychom nějakým zázrakem dosáhli na nějakou funkci (což je extrémně nepravděpodobné), odmítneme ji; a to zcela bez ohledu na politickou situaci v té době. Máme své životy, které chceme žít v klidu a míru; a podobný odpor, jaký máme k tomu, aby někdo vládl nám, máme i k tomu, abychom sami vládli druhým.

Obáváte se, že naše strana bude „štěpit síly a drolit hlasy pravice“? Nebude. Od samého začátku budeme voličům sdělovat, že nemáme zájem o jejich hlasy (což je dokonce obsaženo i v názvu strany, který si můžete přečíst v petici).

Jste konzervativní minarchisté a zastánci malého státu, kteří mají odpor k anarchokapitalismu? Nechte nás otevřít Overtonovo okno pro Vaše oblíbené politiky či politické strany (nebo menší zlo); jejich volání po malém státu a nižších daních v předvolební kampani může působit méně radikálně, když vedle nich bude někdo mluvit o úplné absenci státu i daní.

Připadá Vám pokrytecké kandidovat, ale nechtít dělat politiku? Nejsme lhostejní k tomu, co se kolem nás děje; chceme to změnit, avšak ne vládnout druhým silou. To je možná naivní, ale určitě ne pokrytecké; když už stát pořádá volby, z nichž vždy vzejde nějaký vládce, se kterým nesouhlasíme, chceme je využít k tomu nejlepšímu, čeho jsme v rámci možností schopni.

Jsme přesvědčeni, že tímto počinem nikomu neuškodíme; a zároveň doufáme, že jde o další cestu, jak oslovovat lidi s myšlenkou, že nepotřebujeme (tak velký) stát. Bez ohledu na to, co si z ní vezmou, považujeme za naprosto zásadní tuto debatu stále znovu a znovu otevírat v době, kdy parlament chrlí legislativu jako na běžícím pásu a občané se pomalu začínají ztrácet v legislativní džungli, jež časem nevyhnutelně povede k totalitě, nedojde-li ke změně směru.

Dává Vám to smysl? V tom případě si stáhněte petiční arch, vytiskněte jej, podepište (případně o to požádejte též své blízké i vzdálené) a pošlete poštou (třeba i s jediným podpisem). Děkujeme!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed