Mises.cz

Mises.cz

Nedokonalé a asymetrické informace VII: Asymetrické informace na trhu s prostitucí a jejich řešení

Jak již bylo uvedeno ve třetí části této série článků, tak trh prostituce v České republice je do jisté míry značně unikátní. Není totiž regulován, a to přesto, že se na něm vyskytuje problém s asymetrickými informacemi.

Jak již bylo uvedeno ve třetí části této série článků, tak trh prostituce v České republice je do jisté míry značně unikátní. Není totiž regulován, a to přesto, že se na něm vyskytuje problém s asymetrickými informacemi. A to hned na dvou různých úrovních. Jednak prostitutka (můžete si doplnit i prostitut, my se dále budeme držet nejklasičtější varianty prostitutka–žena a zákazník-muž) neví, co jí přijde za klienta, cěmuž jsme se již věnovali. A za druhé zákazník neví, co od dané pracovnice čekat. Neví, jak je tato kvalitní. A u příbuzných nebo v práci se asi ptát nebude, u přátel možná asi také raději ne, i když někdo třeba může uspět i u kolegů v práci. V následujícím textu využiji opět pozorování svého známého Karla (tímto mu děkuji), který se dobře orientuje na tomto trhu ve městě Brně. Tentokrát se dají zde uvedené skutečnosti použít i pro některé nevěstince.

Nejprve předpokládejme tedy, že již jsme například někde na internetu narazili na nějaké inzeráty s(v)lečen [1] anebo si koupili Inzert Expres, který má speciální přílohu, kde tyto pracovnice (též nazývané ťapiny a jinými sprostějšími výrazy) inzerují své služby, které mimo jiné odstraňují i část sociálního napětí ve společnosti. Inzeráty v tomto oboru slibují mnohé: od hezkých fotek, přes různý věk (i zralé ženy jsou žádány), nejrůznější služby, které některé manželky často ani v těch nejdivočejších snech nedělají, až po příjemný přístup a nízké ceny. Je potřeba však uvést, že tyto inzeráty jsou zpravidla příliš optimistické a pro poznání skutečnosti často nestačí. Taková návštěva na privátu stojí v Brně dle stráveného času od 500 do 1 500 korun, tudíž nejde o malé peníze. Návštěva nevěstince příjde ještě na více.

Co tedy dělat? Jedna z možností je udělat zkušební návštěvu s tím, že se uvidí, zda bude spokojenost. Podruhé za špatnou službu nebude již většina zájemců ochotna platit. Dle Karla je normální, že některé ženy poskytují tak špatné služby, že se prostě na trhu neuživí a musí skončit. Mezi věci, které témeř všichni zájemci o neřestné povyražení (tzv. norníci) neradi tolerují, patří úzkostlivé měření času, počítání času od překročení prahu bytu, alkoholické či drogové opojení, chladný přístup, nemožnost sahat na intimní místa, zaujímání pozice typu prkno, zápach z úst, záněty pracovního náčiní, velké rozdíly mezi fotografií v inzerátu a realitou apod. Některé jiné věci jako třeba nekomunikativnost či naopak příliš vysoká komunikativnost či roztomilé neumětelství čerstvě padlých mladých dívek versus bezchybný, ale přece jen příliš profesionální přístup protřelých pracovnic mohou být pro někoho záporem a pro jiného kladem. Toto vše a ještě mnohem více (včetně navýsost technických otázek) lze zjistit zpravidla už při jedné návště, ale něco to stojí [2]. Dříve (a i dnes) bylo určitou možností se zeptat některého z místních taxikářů, ten mohl dporučit nějakou lehkou ženu a případně k ní klienta i zavést, což dle Karla mohlo být spojeno i s určitou finanční odměnou pro taxikáře.

Pokrok šel však dále a přinesl nové možnosti, jak dopředu zjistit kvalitu dané pracovnice, a to jak bude klientovi (používá se i termín norník) vyhovovat. Díky rozvoji internetu je možné, aby si norníci vyměňovali mezi sebou informace. Na toto téma exituje několik internetových stránek. Zde se podíváme na dvě z nich. První je www.sexprivat4you.cz a druhý www.nornik.net. Zde lze toho najít o prostitutkách opravdu hodně. Dle Karla lze obecně říci pět věcí. První je, že k inzerovanému věku je dobré si připočítat asi 5 let (i když se někdy objeví i opačný problém, či věk i sedí). Druhou věcí je ten fakt, že jednu špatnou (dobrou) recenzi nelze brát za příliš relevantní, pokud existuje zároveň řada dobrých (špatných) recenzí. Někomu pracovnice nesedla, jiný se napil a návštěva mu nevyšla a chce se pomstít. Třetí věcí je ten fakt, že diskutující na těchto recenzních fórech s jedním či dvěma, třemi příspěvky nejsou moc důvěryhodní. Ženy si totiž někdy píšou samy o sobě kladné recenze a naopak jedny konkurentky někdy pomlouvají druhé. Dle Karla je výhodou to, že ženy dost často neumí napsat recenzi na prostitutku. Píšou prostě divně a zaměřují se celkem málo na fyzické a technické parametry pracovnic, používajíce málo mužské výrazivo. Naopak se příliš zaměřují na parametry duševní (je příjemná, milá apod.). Takové psaní jde docela lehko odhalit. Faktem je, že na takový web může napsat i pasák zmíněné dámy (někdy je to i zároveň přítel či manžel). Dle Karla velká část prostitutek působících v Brně na privátu pracuje jen na sebe a nemá pasáka, ale může se tak prostě stát. Někdy píše na web prostitutka s tím, že nezatlouká, kdo je, a sděluje svým klientům a potencionálním klientů sama potřebné informace. Konečně za čtvrté je tento obor spojen s určitou fluktuací, ženy přicházejí, odcházejí, některé se zase vrací, mění místa svého působení apod., i když některé pracovnice pracují i po mnoho let na stejném místě. Konečně za páté některé pracovnice se časem pohorší, sem tam se i nějaká polepší. To je třeba brát v úvahu tehdy, pokud mezi danou zkušeností z návštěvy a novou návštěvou uteče řada měsíců či let.

Samozřejmě ženy se touto prací živí a jde jim přednostně a často téměř výhradně o vydělávání peněz. Dle Karla tyto ženy, pokud tedy nejde o dvacetileté dívky, mají spíše k sexu pozitvní přístup [3]. Dle něj některé z pracovnic mají omezenější peněžní cíle v tom, že si chtějí vydělat třeba jen na auto, jiné chtějí uhradit dluhy (to jsou například zkrachovalé podnikatelky anebo ženy, které až příliš věří pohádkám, které jim muži vyprávějí), pro jiné je to jen dočasné zaměstnání, které jim pomáhá překonat nezaměstnanost v době krize, i když tyto ženy mají na výběr málo placené zaměstnání jinde (pokladní, roznos pošty, servírka apod., což jim dle Karla většinou moc nevoní). Dle Karla mladé ženy někdy peníze rozhází, starší ženy si však často spoří. Partnerku se nevyplatí prý na privátech hledat, ale zřídkakdy ji zde někdo přece jen najde [4]. Ostatně řada pracovnic (dle Karlova odhadu asi půlka) je zadaná. Pracovnice se zadají většinou mimo privát, což někdy může být důvodem ukončení jejich sociálního poslání. Zlí jazykové tvrdí, že nadále pak mají již jen jednoho klienta, ale to zde řešit nemůžeme.

Vraťme se k překonávání problémů s asymetrickými informacemi. Pro ilustraci pár (záměrně starších, a tedy dnes už možná neplatných) recenzí z obou výše uvedených webů. Na sexprivat4you.cz se nalézá vlákno, na kterém se řeší nějaká Katka: „Souhlasím akorát bych řekl, že 48 ji určitě není. Já si myslím kolem 40. U zrzek je to občas těžko říct. Líbí se mi její přístup. Zdá se, že se ji fakt líbí, když chlap ji pevně drží......Ona mě chytla kolem pasu a přitáhla mě do sebe ještě víc a potom mě nechtěla pustit. Ještě pokračovala dokud nedosáhla orgasmu (alespoň se mi to zdalo, je možná dobrá herečka). Tak jsou hezčí mladší dívky na trhu, tak dle věku a krásy je Katka průměrná, ale svým přístupem padá mezi lepšími. Když nornik hledá mládou krásku, nebude spokojen (ale určitě neni ošklivá), ale kdo hledá dle přístupu snad najde to co hledá.“ Dodejme, že Katka spíše je (byla) dobrá herečka a chtěla, aby se klient stavil i příště, nemusí tomu však být nutně - viz poznámka [3]. V tomtéž vláknu najde norník ceny, orientačně adresu (je zřejmě jistou zásadou plnou adresu neuvádět, protože jsem nikde plnou adresu nenašel) [5]. Pozitivní recenze s uvedením technických dat k dané ženě může vypadat nějak takhle: „Hodina stojí u Tary 1200 Kč a půl 800 Kč, vše je v ceně. Tělo má opravdu na svůj věk velice dobré, a má pevné a plné prsy - ty jsou za 1+. Přišla otevřít logicky k vrátkům jako šedá myška, a až na pokoji ukázala to svoje pěkný tělo. Přístup je velmi dobrý a v pohodě. Dá se s ní i povykládat. Kouří dobře a i bez, mazlení a líbání není problém, i na koníčka nemá problém. Prostředí dobré, koupelna teda dost malá. Hodnotím celkově velmi dobře.“ [6] Samozřejmě i velmi dobrá holčina nemusí pasovat každému (a ne každý musí pasovat jí).

Na nornik.net se objevila třeba následující recenzce: „Postarší Slovinka s úchvatným tělem, je fakt hubená, všechno pevné, dobře se obléká. Prsa přituněné silikonem má. Kdysi dělala nejlepší A ve městě, bohužel to už je minulost. Nechci ale vědět jak vypadá bez makeupu a na denním světle. Hodnotím pozitivně, profesionální přístup, možná až moc.“ [7] Jíná recenze zde vyzněla zklamaně: „Umístění privátu je přímo naproti metru Smíchovské nádraží. Po telefonátu jsem čekal deset minut, než si pro mě přišla studená (znuděná?) slečna. Fotky má rajcovní, ale obličejem je spíše holka od vedle než modelka. Dostal jsem hodně jetý ručník a pak jsem zase deset minut čekal, než přišla. Půl hodina 800, OB 300. Prsa má nádherně velká a pevná, ty jsem si užil. Na pažích má akné. O naprosto neumí, asi se jen koukala na nějaké porno a napodobovala pohyby, ale i cumlání by bylo vzrušivější. Měli byste ji to naučit. Na profilu píšou girlfriend experience, což asi má znamenat, že je ochotná se líbat, ale jinak zůstala furt taková nijaká. Jestli za celou dobu řekla deset slov, je to moc. Asi by si měla najít jinou práci, když ji prostituce otravuje. Zklamání.“ [8] Jíná negativní, ale úsměvná recenze vyšla tamtéž: „Dostal jsem chutě zase po delší době na něco nového asijského...Prvně v životě jsem udělal dost ráznou otočku. Domluva po telefonu tragédie, nerozumněl jsem ani slovo, takže sms s adresou, s ujištěním, že sex s mladou. V destinaci jsou tři ulice se stejným popisným číslem, takže bloudění a dobývání se do jiného domu, na podruhý jsem se trefil, jen zase chyba komunikace - cislo dveri dkoeufwnfoqnu, takže opět sms. Přivítala mě zvláštní dáma, tělo 18ky (na první pohled) a zmalovaný vrásčitý obličej, tak odhadem něco mezi 50 a smrtí. Ptám se, kde je ta mladá? Nemocná! Sorry, jdu pryč....nazdar. Ty neccec sex semnbioiztu? NE!!! Ahoj!“ [9]

Někdy se lze na těchto webech dovědět i o pracovnicích, které se chovají značně rizikově - tj. nepoužívají pánskou ochranu (mimochodem ani ta není úplně 100% účinná vůči přenosu některých pohlavních či jiných nemocí a nemám zde na mysli ani tak HIV). To je užitečná informace, protože takovým ženám je lepší se vyhnout, pokud tedy člověka život již neomrzel [10]. Na těchto webech se nacházejí i informace k některým nevěstincům. Norníci jsou také poměrně rychle schopni odhalit, zda některá pracovnice nezměnila svoje telefonní číslo (to je důležitější než přezdívka) a nevydává se za novou pracovnici na trhu. Takové věci provozují, jak čtenář asi uhádl, ty, které poskytují mizerné služby a trh jim dal již co proto.

Konečně poslední recenze na jednu brněnskou asiatku: „...normálně bych ani nereagoval, protože ten fake je evidentní, ale velmi mne pobavilo, že v inzerátu nová vietnamka Lin je použita fotka pornomodelky jménem Veranda.“ [11] J. Huerta de Soto napsal, že: „podnikatelský čin sestává v podstatě z tvorby a přenosu nových informací, které nutně mění obecné vnímání možných cílů a prostředků každého jedince ve společnosti. Tato modifikace zase dává vzniknout nesčetným nově vzniklým nesrovnalostem, které pro podnikatele představují nové ziskové příležitosti, jež tito podnikatelé objevují a koordinují. A tímto způsobem celý proces dále pokračuje. Je to dynamický, nikdy nekončící proces, který se neustále rozšiřuje a podporuje civilizační pokrok…" [12] Pokud si doplníme místo podnikatele slovo každý člověk, tak bude tato citace stále platná. Nové možnosti například mezi programy ve vyhledávání stejných obrázků na internetu umožňují zájemcům o hodinovou lásku si pravost fotografií pracovnic ověřit, což jim umožňuje odhalit i případný podvod. Dost možná, že původně nikdo při vyvíjení takových programů vůbec nepočítal s takovouto jejich aplikací, ale o tom to právě je, lidé jsou kreativní a mají schopnost upravovat své jednání na základě měnících se podmnínek. Do toho patří i využívání nových možností k řešení praktických problémů, s kterými se ve svém životě setkávají. To dobře demonstruje prakticky vůbec neregulovaný trh s prostitucí v České republice, který i přes asmyterii v informacích mezi zákazníky a prostitukami funguje. Trh totiž umí tuto asymetrii v informacích redukovat.


[1] Například stránky www.sexprivat.cz, www.seznamka69.cz apod.
[2] Lehkou ženu nemusíte navštívit, protože některé z nich mohou navštívit vás.
[3] Některé pracovnice Karla (dle jeho slov asi každá desátá) vybízely někdy i k druhému číslu.
[4] Karel byl jedinkrát za asi 7 let terčem zájmu o seznámení ze strany pracovnice.
[5] Sexprivat4you.cz, Katka 723 708 113, autor: Velkaokurka, 18.X.2012. Citace upravena.
[6] Sexprivat4you.cz, Magda, resp. Tara, Židenice, 774 150 071, autor: Zelezny, 22. ledna 2013. Citace upravena.
[7] Nornik.net, Recenze privátů 2013, Iva, tel. 608 600 242, autor: Mrdaczech, 17. V. 2013. Citace upravena.
[8] Nornik.net, Recenze privátů 2013, Klára - tajné milenky, autor: ales.sx, 18. V. 2013.
[9] Nornik.net, Recenze privátů 2013, autor: skorojoerg, 5. VI. 2013.
[10] Pro příklad viz zde: Sexprivat4you.cz, Inzerující bezgumka 720 697 778, autor: manzelka, 16. listopadu 2012. Karel se prý za těch asi 7 let zmohl jen na tu chřipku, a to ještě možná.
[11] Sexprivat4you.cz, Pusinky - Šumavská xx / Tkalcovská x, autor: petr.2004 , 20. září 2012.
[12] Huerta de Soto, s. 9.

Prameny:

[1] HUERTA DE SOTO, J. Rakouská škola: Tržní řád a podnikatelská tvořivost. Praha: Cevro Institut 2012, ISBN 978-80-87125-18-2.
[2] www.sexprivat4you.cz
[3] www.nornik.net

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed