Mises.cz

Mises.cz

Nespoléhejme na stát, pěstujme paralelní společnost

Staňte se vůdcem, individualitou, která získá svou nezávislost na státu a odvážně a sebevědomě půjde za svými cíli bez ohledu na pandemii a zkázonosná rozhodnutí politiků. 

Že stát moderního typu není dobrý hospodář, je jasné již přes sto let. Nejvíce se ale jeho neschopnost dostává na povrch v době krizí. Asi nejkřiklavější příklad vidíme v posledním roce, při pandemii koronaviru. Nejdříve stát nebyl schopen zvážit rizika spojená s postupem viru z Asie do Evropy, následně selhal ve snaze zabezpečit roušky a respirátory i pro ty nejpotřebnější profese natož pro občany. Během léta státní aparátčíci vesele oslavovali porážku covidu, aby následně zmateně reagovali na druhou vlnu, se kterou se neumí vypořádat do těchto dnů, o totální neschopnosti zajistit vakcíny a proočkovat populaci se už nemá cenu ani zmiňovat. Mimochodem -  Evropská unie naplno ukázala svou centralizační politikou nákupu vakcín nejen svou neschopnost, ale dokonce i škodlivost. Vše provázeno chaotickými opatřeními, drakonickými zákazy a příkazy pod hrozbami pokut, střídáním ministrů; a výsledek? Virus neoslabuje, počty nemocných, nakažených, hospitalizovaných a mrtvých nepřibývají, podnikatelé krachují, nezaměstnanost roste. (1)

Lidé si zvykli, že na stát se spolehnout nelze. Sami si šili roušky, sháněli dezinfekce, sami si tvořili pravidla, sbírali informace a snažili se zorientovat v každodenních změnách, neustále se opakujících tiskových konferencích a chaosu, který vláda rozpoutala. Lidé se prostě snaží žít dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, každý s mírou rizika, kterou pokládá ve své osobní situaci za nejlepší. Někteří se proti nařízením vlády bouří, otevírají své hospody, provozy, vleky a hledají skuliny, které jim ve změti nařízení umožní přežít.

Ano, doba se mění a současná pandemie ji změní ještě víc. Do mnoha restaurací se lidé již nevrátí, obchodní centra již nebudou místem setkávání lidí a trávení víkendu, z kin se filmy přesunou na televizní obrazovky a donáška všeho možného až ke dveřím domu bude v permanenci čím dál víc. Co je ale nejdůležitější: začíná se rozvíjet paralelní společnost a ekonomika. Lidé začínají více kooperovat mezi sebou, vytvářejí různé spolky, navzájem se podporují a pomáhají si.

Tato ignorace státu je velmi důležitá a čím dál víc se ukazuje jako daleko efektivnější. Peer-to-peer vztahy a ekonomiku lze budovat bez ohledu na pandemii, státní nařízení, čáry na mapě, představující hranice i jazykové či finanční bariéry. 

Privátní skupinu lze založit i mezi sousedy v satelitním městečku, v rámci jednoho sídliště či panelového domu. Spolupráce může spočívat v obchodování s nejrůznějším druhem zboží (Karel má povolení na vjezd na Slovensko, doveze všem borovičku), sháněním nedostatkového zboží, hromadných objednávkách, sdílené dopravě, společných nákupech potravin přes e-shopy a dalších aktivitách. To vše bez povolení státních úřadů nebo jejich koordinaci. Platby mezi sebou by mohli lidé provádět buď legálně ve fiat měnách, všechny obchody „přiznat“ a danit, nebo pomocí „černého“ trhu tajit své transakce před státním aparátem, či platby provádět v kryptoměnách. Zlatá doba veksláků z osmdesátých let minulého století je zpět. Poptávka po službách a zboží na darknetu se zvyšuje v rámci stovek procent. (2) Státu už nikdo nevěří a další a další opatření v rámci „boje s pandemií“ v lidech vyvolávají spíš ignoranci a znechucení.

Paralelní společnosti nezávislé na státu se ukazují jako řešení. Nejdůležitější je ovšem budovat vlastní osobnost, nezávislou na okolních podmínkách. Klíčové je pochopení toho, že pouze vy máte zodpovědnost sami za sebe a od nikoho nelze požadovat či očekávat, že vás zachrání či vám pomůže. A pokud vám stát tuto pozici nezlehčuje, ba naopak vám brání ve vaší realizaci, je třeba ho razantně odmítnout, a pokud je to alespoň trochu možné, vyřadit stát ze svého života. Kdy vůbec stát potřebujete? Čím je vám prospěšný? Nezdá se vám, že se se státem potkáváte jenom na úřadech, kde musíte vyřizovat všelijaká povolení, abyste vůbec mohli podnikat a plnit si svá přání a sny?

Odpoutejte se tedy od státu, jak je to jen možné. Buďte připraveni na vše. Dospějte do stadia, kdy vás nebude zajímat, kdo sedí ve vládě a jaký zákaz zrovna platí. To nejdůležitější se dozvíte od svých známých či v práci, není potřeba kvůli tomu sledovat každou tiskovou konferenci nebo každodenní zprávy o sedmé. Rozpoznejte virtue signalling a šum od toho, co je opravdu důležité a má skutečný dopad na váš soukromý život. Vytvořte si vlastní svět, vlastní pravidla, vlastní komunitu a vlastní dodavatelsko-odběratelské vztahy nezávislé na tom, kdo a s kým tvoří momentálně koalici. Nebojte se rozjet váš byznys nezávislý na státu a získat si zákazníky uvnitř své komunity, či přes internet. Informační technologie nikdy nebyly důležitější. Naučte se doma od svého školáka používat kameru a mikrofon a vrhněte se na to. Pokud to není nezbytně nutné, nemusíte se ani potkávat s mnoha lidmi. Buďte vy tím „uzlem“, který propojí lidi se stejným názorem, stejnými potřebami, zálibami a podnikatelskou vizí. Pokud to bude potřeba, udělejte si nějaký on-line kurz na zlepšení vašich dovedností. V dnešní době je jich nepřeberné množství. Chcete umět cizí jazyk? Není problém. Chcete se naučit programovat? Není problém. Všechno jde z vašeho obývacího pokoje a bez běhání či rizikového potkávání se s neznámými lidmi. Rozvíjejte svou opcionalitu, tedy rozvíjejte možnosti svého uplatnění, které budou cestou k vašemu individuálnímu štěstí a úspěchu. Vytrvejte a nenechejte se odradit počátečními neúspěchy. I v pokročilém věku lze tyto věci dokázat a rozvíjet se. Stát není váš spojenec, ale obrovská množina úředníků, kterým jde primárně o to, aby na svých židlích seděli ještě příští volební období. Nejde jim o vaše dobro. I kdyby se přece jenom našel politik, který to „myslí upřímně“, nikdy nemůže poznat ani pochopit vaši individuální situaci, vaše priority a vaše přání. Vás ty jeho také nezajímají. 

Starejte se tedy sami o sebe a své blízké. Sami zhodnoťte, jaké riziko pro vás současná pandemie představuje. Chcete se nechat očkovat? Nechejte (pokud se ovšem někdy dostanete na řadu). Nechcete se nechat očkovat? Vaše věc. Chcete každý den nadávat u televizních novin na politiky a na jejich chaotická opatření? Nadávejte. Anebo vezměte život do vlastních rukou, nedívejte se kolem, přestaňte si stěžovat a vymlouvat se na nepřízeň osudu a začněte něco dělat. Zakládejte spolky, komunity, paralelní společnosti. Staňte se vůdcem, individualitou, která získá svou nezávislost na státu a odvážně a sebevědomě půjde za svými cíli bez ohledu na pandemii a zkázonosná rozhodnutí politiků. 

 


Poznámky:

1) Jen za leden 2021 přibylo na úřadech práce 16 882 nezaměstnaných. Zdroj: https://www.kurzy.cz/zpravy/577736-v-lednu-prislo-o-praci-17-tisic-lidi/

2) K tomuto více viz výborná kniha Dominika Stroukala: Sex, drogy a bitcoin. https://www.grada.cz/dark-web-sex-drogy-a-bitcoiny-11493/

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed