Mises.cz

Mises.cz

Oprava rozbitého měnového systému

Ještě před tím, než zkolaboval trh s nemovitostmi a vlády začaly pumpovat do ekonomiky miliardy, aby jí zachránily, žil byl programátor s přezdívkou Satoshi Nakamoto. Ten bez velkých fanfár vytvořil ideu s potenciálem změnit svět. Ta idea dostala název Bitcoin.

Ještě před tím, než zkolaboval trh s nemovitostmi a vlády začaly pumpovat do ekonomiky miliardy, aby jí zachránily, žil byl programátor s přezdívkou Satoshi Nakamoto. Ten bez velkých fanfár vytvořil ideu s potenciálem změnit svět. Ta idea dostala název Bitcoin.

Než budeme pokračovat dále, zkusme si oživit vzpomínky na tehdejší dobu.

V roce 2008 se ceny nemovitostí řítily dolů volným pádem a tento pád zasáhl banky a investiční firmy, které držely rychle se znehodnocující aktiva ve formě hypotečních cenných papírů. Končící Bushova administrativa horečně lobovala za schválení balíku 800 miliard dolarů na záchranu bank.

Pro dosažení tohoto nepravděpodobného cíle bylo nutno vybičovat emoce až do stádia hysterie. Zástupci vlády tak varovali před zhroucením finančního světa. Banky hromadně pomřou, v bankomatech dojdou peníze, zboží nebude přepravováno, měnový systém se rozbije a USA dopadnou jako Island, kde zrovna v té době nebylo k dostání ani maloobchodní zboží.

Opravdu tento scénář hrozil? Já jsem tomu nevěřil. Již dříve jsem viděl podobné hysterické vlny, které establishment používá k prosazení klíčových zákonů a rozhodnutí, které se u veřejnosti setkávají s masivní opozicí. Musí být vytvořena atmosféra strachu a paniky, aby tyto zákony prošly kongresem.

Při zpětném pohledu se zdá jasné, že toto byl jeden z historických milníků. Okamžik, kdy si určitá skupina chytrých lidí poprvé jasně uvědomila, že ve státním systému měnového a finančního řízení je cosi skutečně shnilého. Pokud může celý systém zkrachovat kvůli poklesu cen nemovitostí, je opravdu dost robustní, aby dokázal podporovat budoucí ekonomický růst?

Zpět k našemu neznámému programátorovi. Právě v této době dokončoval svou nově vymyšlenou měnu – Bitcoin.

Ta bude tvořena jen počítačovým kódem, ale jinak bude mít všechny hlavní vlastnosti, které měly dobré peníze v minulosti. Bude dělitelná, trvanlivá, přenosná, stejné kvality a vzácná. Pro tento projekt si zvolil model open source kódu: kdokoliv se může podívat do střev, jak to všechno funguje. Bude žít v záznamech v internetovém cloudu, kde se také bude kontrolovat tvorba nových jednotek a vlastnictví stávajících.

Byl zde jen jeden problém: Tento nově vytvořený bitcoin neměl doposud žádnou hodnotu.

Hodnota nemůže být implementována programátory, ale musí povstat z uskutečněných tržních transakcí. Nově vytvořený produkt se objevil v lednu, právě když se Obamova administrativa ujímala úřadu. Můžete si to představit jako akt secese, jako vyhlášení nedůvěry ke stávajícímu systému.

Dalších osm měsíců bitcoin nebyl ničím jiným než kuriozitou. Snem, který nevykročil z temných hlubin internetu a mimo skupinu technologických geeků, kteří se zabývají těmito věcmi. V říjnu 2009 se ovšem stalo něco podivuhodného. Bitcoin získal svou tržní cenu a začal se obchodovat v kurzu 2/10 centu. Tedy za jeden cent jste si mohli koupit 5 bitcoinů.

Jak k tomu došlo? Dva klíčové body nám to pomohou vysvětlit.

Zaprvé bitcoin dokázal, že je funkční. Při transakcích byl systém stabilní. Účetní záznam v cloudu – „blockchain“ – fungoval přesně tak, jak Satoshi očekával, že fungovat bude.

Zadruhé bitcoin byl vzácný. V jakýkoliv daný okamžik ho vzniká jen omezené množství a získat ho vyžaduje počítačový čas a výpočetní výkon. Tato vzácnost a nutnost využití zdrojů vedla k tomu, že dostal své tržní ocenění.

To vše ovšem bylo před čtyřmi lety. Bitcoin v dnešních dnech zažívá exponenciální vzestupy i velké výprodeje. Ovšem tato rally se zdá být trochu jiná než v minulosti. Pokaždé, když se zdá, že cena se usazuje zpátky v realitě (ať už tou realitou je cokoliv), objeví se nové kupující ruce a ovládnou trh.

K tomu působí mnoho nenápadnějších faktorů. Mýtus, že bitcoin slouží jen k nákupu drog, byl otřesen. „Amazon narkotik“ byl před několika týdny federálními úřady zavřen, a přesto kurz bitcoinu k dolaru nezkolaboval. Ve skutečnosti po dvou dnech ještě posílil.

Také Čína vstoupila na bitcoinový trh ve velkém stylu. Někteří lidé věří, že až jedna třetina současné obchodní aktivity pochází z Číny, kde tamní vláda zatím má k tomuto projektu velmi benevolentní přístup.

Kongresové slyšení bylo přehlídkou úředníků, kteří ujišťovali veřejnost, že jejich prací je dohlížet na to, aby bitcoin nebyl užíván k nelegálním aktivitám.

Mohou ale vládní regulátoři skutečně dostát takovým slibům?

Bitcoin žije na distribuované síti, kterou už nelze vypnout. Transakce jsou pseudonymní. To znamená, že není problém sledovat jejich průběh, ale už se vám nemusí podařit spojit tato čísla s konkrétními lidmi. Není to dokonalý systém pro uchování anonymity, ale velmi se k němu blíží.

Vláda nedokáže kontrolovat bitcoin o nic lépe, než by dokázala kontrolovat algebru. Obojí existuje a už jen tak nezmizí. A bude existovat mimo kontrolu jakéhokoliv státu.

Satoshi představil svůj systém jako nový možný peněžní standard pro internetový věk. Z počátku to byl divoký sen a spekulace. Žijeme ale v době, kdy se i divoké sny stávají realitou. Současný peněžní systém, který byl zestátněn skoro přesně před 100 lety, je evidentně nefunkční.

To tvrdí i sami centrální bankéři, prezidenti a předsedové vlád. Podle jejich vlastních slov je systém nestabilní a je udržován v chodu jen neustálými mimořádnými opatřeními, státními zárukami a bailouty. A to není zrovna zpráva, kterou byste si přáli slyšet od lidí stojících v čele.

Satoshi viděl, že nastal čas pro něco nového. Trh s ním očividně souhlasil. Bez ohledu na to, co teď vlády podniknou, bitcoin se bude dále šířit jako nový prostředek směny. Žije už svým vlastním životem.

Byrokraté si mohou naříkat, vyhrožovat, vydávat prohlášení a varování. Nakonec bitcoinu budou zcela lhostejní.


Originál článku.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed