Mises.cz

Mises.cz

Petice za poctivé peníze

Obnovení po čtyřech letech.

V době, ve které žijeme, se rozmohl zvyk žádat státní orgány o všechno možné i nemožné prostřednictvím nejrůznějších petic a výzev. Hezky tento jev vystihl Jaromír Nohavica.

Zkrátka, občanská sdružení nebo iniciativy, které nepřišly s nějakou tou peticí nebo výzvou, ty jako by ani nebyly. Proto jsem ani já s dalšími třemi kolegy nezůstal pozadu a před čtyřmi lety jsme sepsali petici za návrat k poctivým penězům.

Měli jsme tenkrát omezený úspěch – sešlo se nám cca 350 podpisů. Což bylo více, než jsme čekali, ale méně, než aby to vzbudilo někde nějaký mediální zájem.

Po čtyřech letech jsem se rozhodl tuto akci oživit a zjistit, jaký by byl mezi lidmi, kteří čtou mises.cz, zájem něco takového podpořit. Samotný požadavek v petici je poměrně široce formulovaný. Je zamýšelen jako výchozí odrazový můstek pro sérii dalších a již konkrétních kroků. Prvním by byl požadavek na zrušení DPH z dalších investičních kovů (stříbra, platiny, palladia, příp. mědi), jako to dnes již funguje u zlata.

Poté by přišlo na řadu odstranění legislativních překážek, které by mohly bránit provozu takových podniků, jako byl svého času E-gold nebo jako je Euro Pacific Bank Petera Schiffa.

Nakonec by přišly na řadu takové věci, jako je zrušení ustanovení: „Každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení,“ (§5 Zákona o oběhu bankovek a mincí) nebo: „Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví v peněžních jednotkách české měny.“ (§4 zákona o účetnictví).

Dosáhnout by se mělo toho, aby každý mohl vést své účetnictví v libovolné měně (včetně účetnictví ve zlatě, stříbře či bitcoinech apod.) a stejně tak mohl své závazky vůči státu v libovolné měně vyrovnávat (pokud by tedy ještě nějaký stát existoval).

Obrovským úspěchem by samozřejmě bylo už jen zrovnoprávnění ostatních investičních kovů se zlatem, což by alespoň umožnilo výhodnější nákupy těm, kteří se zajišťují drahými kovy, a konečně trochu rozumější podmínky na trhu i pro zpětný výkup. Ale naše cíle nejsou rozhodně omezené jen na to.

Petici naleznete a můžete podepsat zde:

http://www.jednej.cz/petition.php?id=43

PS: stránky jednej.cz můžete lehce využít k založení vlastních peticí, pokud chcete držet krok s dobou.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed