Mises.cz

Mises.cz

PF 2013

Vážení příznivci,

Vítejte v roce 2013. Nad uplynulým rokem jsme se již jistě všichni zamysleli při včerejším sektu, nyní bych se tedy rád zahleděl do budoucnosti. Mnoho lidí věří tomu, že budoucnost nic pozitivního nepřinese. Ze všech stran se na nás hrnou více či méně realistické předpovědi nastávající doby temna, ve které bídně zahynou všichni, kdo si nedovedou vypěstovat vlastní obilí a ukovat vlastní nářadí. Důvody pro toto prorokování zkázy jsou pochopitelné; stávající vývoj EU a USA je dlouhodobě neudržitelný a dříve či později přijde krach a s ním i systémová změna.

Osobně však věřím, že tato změna, pokud k ní za našeho života vůbec dojde, nebude mít podobu náhlého návratu do středověku. Stručně řečeno, lidstvo jen v minulém století zažilo mnohem větší rány, ze kterých se vždy vzpamatovalo a – doufám – poučilo. Dvě světové války, celosvětové přesvědčení o ekonomické i morální nadřazenosti komunismu, čtyřicet let trvající hrozba nukleární války; a stejně jsme dnes tam, kde jsme - na světě nikdy v historii nežilo takové množství lidí nad hranicí chudoby. Díky moderním technologiím, jimiž nás obdarovali podnikatelé motivovaní vidinou zisku, můžeme spolupracovat s kýmkoli chceme, číst cokoli chceme, poslouchat cokoli chceme a sledovat cokoli chceme.

Je to právě výrazný pokrok moderních počítačových technologií, který představuje velkou příležitost pro prosazení myšlenek svobody. Nikdy v minulosti nemohly široké masy lidí přistupovat k takovému množství informací s tak malými náklady, jako dnes. Obhájci lidské svobody mají k dispozici jedinečný nástroj, který by před pár lety byl považován za zázrak.

Ačkoli se mnou pravděpodobně mnoho lidí nebude souhlasit, věřím, že v budoucnosti převládnou mezi lidmi svobodné vztahy nad vynucenými. Stát se jednoduše stane irelevantním – neschopným nadále udržovat lidstvo v iluzi, že vynucené jednání je efektivnější a morálnější než jednání založené na dobrovolnosti.

Nechť je tento rok plný nových inovací, růstu bohatství a odhalování pravdy.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed