Mises.cz

Mises.cz

PF 2015

Vítejte v roce 2015!

Vážení přátelé svobody,

vítejte v roce 2015.

Rád bych se s vámi podělil o své skromné předsevzetí.

Krátce před koncem roku jsem měl sen. Konečně jsem si do telefonu nainstaloval bitcoinovou peněženku a začal jsem elektronickou měnu používat k různým platbám.

V roce 2015 plánuji tento sen realizovat.

Ano, přiznávám, že v tomto ohledu jsem ještě v měnovém pravěku a k užívání Bitcoinu jsem se prozatím neodhodlal. Také přiznám, že jsem byl zpočátku poměrně skeptický ohledně dlouhodobého potenciálu této inovace – zejména v momentě, kdy dolarová cena dosáhla úrovně jedné unce zlata a následně o více než padesát procent spadla.

Poslední dobou mi však Bitcoin stále vrtá hlavou – a zřejmě je to tím, že jej vidím čím dál častěji ve zprávách. Tu vznikla Paralelní polis, tu se vyklubaly BTC bankomaty, tu začal virtuální měnu přijímat Microsoft (dobrá, zde jsem se trošku inspiroval Dominikovým článkem). A co mě fascinuje především, je skutečnost, že cena je poslední rok víceméně stabilní. Nedošlo ani k často prorokovanému propadu na nulu, ani k další spekulativní mánii.

Robustní, decentralizovaný a s trochou snahy i anonymní platební systém je přesně ten druh inovace, které lidstvo ve dvacátém prvním století potřebuje. Možná se mýlím, ale vše nasvědčuje tomu, že se blížíme nikoli k peak oil, ale peak fiat. Nevím, kdy přijde a co mu bude ještě předcházet, ale vím, že pro rozvoj svobody je funkční platební systém nepostradatelný (nemluvě pak o dalších možnostech, které decentralizovaná kniha záznamů – blockchain – nabízí).

Což je zároveň i důvod, proč neztrácím naději v budoucnost lidstva a svobody. Lidská kreativita nezná mezí a ti, kteří ji užívají k produktivním účelům, pomáhají lidstvu přejít z doby temna – doby státu a násilí – do věku svobody a prosperity.

Této budoucnosti jsme dnes zase o den blíže.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed